top of page

Interieur Talk: 5 vragen aan bouwkundig ingenieur Mariska Luttikhedde

Mariska Luttikhedde is bouwkundig ingenieur en expert bij De Interieur Club. Bij onze academie heeft zij al veel interieurprofessionals geholpen met de cursus bouwkunde. Waar komt haar passie voor bouwkunde eigenlijk vandaan? Hoe is dat eigenlijk als vrouw in de bouw? En heeft ze zelf weleens een bouwkundige blunder gemaakt? En met al haar kennis is haar eigen huis dan helemaal perfect af?


In Interieur Talk leren wij Mariska Luttikhedde beter kennen!1. Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Een bouwkundig ingenieur is veelal verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen of beheren van gebouwen (woningbouw of utiliteitsbouw). Als bouwkundige werk je vaak samen met architecten, aannemers en andere professionals om de veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid te garanderen: Samen onderzoeken en overwegen van verschillende materialen, technieken en wetgeving om te zorgen voor de meest effectieve en efficiënte oplossingen.


2. Was het altijd jouw droom om de bouw in te gaan?

Deels. Ik dacht dat ik architect wou worden, kon ook uren met lego spelen toen ik jong was. Ik heb een artistieke aanleg en kan zeer gepassioneerd zijn over de projecten waar ik aan werk. Het leek me prachtig om vanuit die passie iets nieuws te creëren. Dat doe ik nog steeds, maar dan vanuit een andere context. Ik zeg weleens gekscherend dat ik misschien wel de meest breed opgeleide bouwkundige ben omdat ik mijn aannemersdiploma heb gehaald, maar ook opleidingen heb gevolgd op het gebied van makelaardij en taxatie, interieur, lichtplannen.. etc. Met al deze kennis ben ik nu de spin in het web die de schakel vormt tussen alle diverse partijen die bij de (ver)bouw van een woning aan bod komen. Deze rol past mij ook beter, want ik kan nog steeds vol passie samen met het bouwteam iets creëren, maar waarbij ook mijn andere eigenschappen tot hun recht komen: praktisch en oplossingsgericht binnen de gestelde kaders.3. Waar loop je als vrouw in deze mannenwereld tegenaan? Of is het juist een voordeel?

Als vrouw in een traditioneel mannen-georiënteerde werkomgeving kun je tegen verschillende uitdagingen aanlopen, maar het is ook hoe je er zelf mee omgaat en tegenaan kijkt. Ik vind het juist een voordeel om te werken in een “mannenwereld” omdat het mij vaak net dat extra zetje geeft om buiten mijn comfortzone te treden en mezelf te bewijzen. Privé ben ik bescheiden, maar juist door de mannen met wie ik samenwerkte heb ik geleerd mezelf zakelijk overtuigend neer te zetten. Daarnaast hou ik van de “vibe” die rond een bouwproject en zijn teamleden hangt. De trots bij de oplevering van een woning, creativiteit en innovatie om projecten gerealiseerd te krijgen bij tegenslag. Dat gevoel van samen ervaar ik persoonlijk meer als ik samenwerk met mannen dan met vrouwen. Ieder teamlid is verschillend en brengt zijn eigen capaciteiten mee, maar vrouwen zorgen vaak wel voor wat verzachting.


4. Welke bouwkundige blunder heb jij zelf wel eens gemaakt?

Gelukkig kan ik geen grote blunder benoemen, maar uiteraard maak ik ook weleens fouten. De meeste fouten in de bouw komen voort uit gebrek aan communicatie of een mismatch in de stukken. In mijn werk is het belangrijk dat ik zorg voor eenduidige stukken op de bouwplaats zelf: bouwtekeningen dienen te matchen met de meterkastlijsten en dergelijke. Door het gebruik van moderne technologieën zoals BIM en het samenwerken met interdisciplinaire teams voorkom je al veel “fouten” in het voortraject voordat de woning gebouwd wordt. Bijvoorbeeld een inbouwspot die niet op de gewenste positie geplaatst kan worden omdat er een kanaal van de mechanische ventilatie op die plek in de vloerplaat dient te komen.

5. Hoe heb je je eigen huis ingericht?

Ik heb een kluswoning gekocht waarvan de verbouwing nog niet helemaal gereed is. Ik heb dus weinig foto’s, maar bij deze wat renderplaatjes van hoe het wordt. Ik hou van de mediterrane stijl, die zich kenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen zoals steen en hout, maar ook rijk is aan structuren. Er worden straks veel warme en aardse kleuren toegepast; terra, oker, groen en blauw. Voor mij straalt deze stijl een oase van rust, warmte en ontspanning uit. Een bijzonder detail is de trapkast die is weggewerkt achter de akoestische panelen in de TV-kamer. Deze kun je door middel van een pianoscharnier openen als een deur. Functioneel, maar tevens mooi.Cursus bouwkunde gaat bijna starten!

Bouwkundig inzicht is van essentieel belang voor jou als interieurprofessional. Tijdens je interieuropleiding krijgt het onderwerp bouwkunde weinig tot geen aandacht. Om een volwaardige gesprekspartner te zijn biedt De Interieur Club Academie de cursus Bouwkunde aan met bouwkundig ingenieur Mariska Luttikehedde:

2 - daagse cursus bouwkunde op locatie Amsterdam |​ 16 maart & 30 maart 2023 Bussum | 23 februari & 9 maart 2023 (nog 2 plaatsen) Markelo | 18 maart & 1 april 2023


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page