top of page

Hoe verminder je galm in een ruimte? 3 tips voor een goede akoestiek in je project!

Als interieurprofessional is het handig om het een en ander over akoestiek te weten. Een klant kan jou om hulp vragen omdat deze geen prettige akoestiek in huis heeft. Hoe ontstaat die galm in een huis? En hoe kan jij door een goed ontwerp de akoestiek in een ruimte verbeteren?


In dit blog lees je drie handige toepasbare tips voor een goede akoestiek!


1. Combinatie van materialen

Voor een goede akoestiek in huis is het belangrijk dat er veel geluid wordt geabsorbeerd en weinig geluid wordt gereflecteerd. Dit is volledig afhankelijk van de materialen in de ruimte. Bij gladde en harde materialen wordt het geluid vooral gereflecteerd. Juist in deze gevallen is vaak sprake van galm en dus een slechte akoestiek. Harde oppervlakken zijn bijvoorbeeld materialen als hout, glas, steen of een gietvloer. Laten dit nu net interieurtrends zijn: erg stijlvol, maar het kan wel voor galm in huis zorgen.

Gelukkig is hier iets aan te doen! Galm in huis kan verminderd worden door het toevoegen van zachte en geluidsabsorberende materialen. Ten eerste helpt het door het huis in te richten met stoffen meubels, een kleed of gordijnen. Echter is dit vaak niet genoeg om helemaal van de vervelende galm af te komen. Dan biedt het toevoegen van geluidsabsorberende materialen de oplossing. Dit kunnen akoestische oplossingen zijn voor het plafond, de wand of losse elementen die je in de ruimte plaatst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld plafondpanelen, plafondeilanden, wandpanelen of scheidingswanden.


2. Plaats geluidsabsorberend materiaal dichtbij de bron

Wanneer je geluidsabsorberend materiaal in een ruimte wilt aanbrengen, plaats je dit het liefst zo dicht mogelijk bij de bron. De bron is de plek waar de meeste geluidsoverdracht plaatsvindt. Bijvoorbeeld bij een eettafel, de bank of een speelhoek.

Hiernaast is een foto van een project te zien waar het probleem direct bij de bron is aangepakt. Door het plaatsen van een akoestisch kaderloos plafondeiland en een akoestisch fotopaneel is de galm in de woning verminderd. Hierdoor is het weer prettig om aan de eettafel gesprekken te voeren. Elementen die al aan het plafond bevestigd zijn, zoals verlichting en brandmelders, worden geïntegreerd met de oplossing of er wordt omheen gewerkt. Dit zorgt ervoor dat het plafondeiland op elke gewenste plek toe te voegen is.


3. Luister podcast #44 over een goede akoestiek in jouw ontwerpen

In seizoen 1 van De Interieur Club Podcast hebben wij het gehad over akoestiek. Remco Soeteman was te gast van het bedrijf @easynoisecontrol . Samen met Joost Vermeulen van @pennings_akoestisch_afbouwen heeft hij tips en tricks gegeven hoe jij kan zorgen dat de akoestiek goed is in jouw opdrachten.


Luister hier podcast #44 terug!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page