top of page

Digitaal interieur tekening maken: deze 3 onderdelen heb je nodig!

Nog geen 3 jaar geleden ging bij mij het roer he-le-maal om. Al 20 jaar tekende ik interieurs met mijn geliefde markers en markerpapier, maar ik voelde dat het anders moest kunnen. Sneller. Efficiënter. Gemakkelijker ook. Ik ontdekte het programma Sketchbook en dook daarmee in de wereld van digitaal interieur tekenen. En ja, dat was ook echt een nieuwe wereld die voor me open ging. De markers en het markerpapier gingen de deur uit. Met behoud van mijn eigen stijl en het analoge ‘tekengevoel’, teken ik vandaag de dag sneller en gemakkelijker.


Maar wat heb je nou eigenlijk nodig voor interieur tekening maken op de iPad? Spoiler: niet veel!

1. Een tekenprogramma zoals Sketchbook


Ik heb lang gezocht naar het ideale programma om mijn interieur tekeningen in te maken, en ben uiteindelijk beland bij Sketchbook. Deze tekenapp wordt vooral gebruikt om illustraties te tekenen en leent zich dus ook perfect voor het tekenen en ontwerpen van interieurs. De app is super gebruiksvriendelijk, waardoor het heel erg fijn is om mee te werken als je net start met het digitaal maken van interieur tekeningen. Sketchbook is daarbij ook nog eens gratis, wat het ook een stuk laagdrempeliger maakt om mee te beginnen.

Een ander tekenapp is Procreate. Deze app is betaald, maar daardoor ook zeer uitgebreid. Procreate kent misschien wel dubbel zoveel penselen als Sketchbook! Het maakt Procreate echter ook een stuk complexer om mee te werken, zeker als je net start met het maken van digitale ontwerpen. Mijn tip zou daarom ook vooral zijn: start met Sketchbook en leg hiermee een goede basis. Als je het interieur tekening maken op de iPad onder de knie begint te krijgen, kan Procreate een mooie volgende stap zijn!


In deze podcast vertel ik je nog meer over interieur tekening maken digitaal:

Meer informatie over de podcast over digitaal interieur tekening maken

2. Een Apple Pencil of stylus


Sketchbook geïnstalleerd? Ontwerpen maar! Je zult merken dat je best wel aardig uit de voeten kunt komen met alleen je vingers. Wil je echter net zo’n levendige schets krijgen als jouw analoge ontwerpen, dan ontkom je er niet aan om een Apple Pencil of stylus aan te schaffen. Hoewel er zeker verschillen zitten tussen een ‘gewone’ stylus en een Apple Pencil, zijn ze in de basis hetzelfde: een hulpmiddel om een interieur tekening te maken op een iPad of tablet.

Ik werk zelf met een Apple Pencil, en geniet er nog elke dag van. De punt van deze handige ‘pen’ heeft meerdere sensoren, waardoor de pen weet hoe hard je drukt. Dat betekent: hoe harder ik druk, hoe dikker mijn lijnen ook worden. Dit maakt dat ik nog steeds dat gevoel heb van mijn traditionele markers, terwijl ik van de voordelen geniet van een digitale schets. Wil je graag een interieur tekening maken op schaal? Dan heb je ook een schalenlineaal nodig.


3. Een iPad of tablet


En last but not least het allerbelangrijkste onderdeel om jouw interieur tekening digitaal te tekenen: een iPad, tablet of laptop met responsive scherm. Voor mij is mijn iPad de beste aankoop ooit geweest. Ik gebruik het niet alleen om op te tekenen. Sterker nog, mijn iPad gebruik ik ook als laptop: ik neem het mee naar klanten, gebruik het bij een intake, geef er mijn presentaties mee en scroll er ‘s avonds mee op Pinterest. In principe zou je ook aan de slag kunnen gaan met een computer en een muis, maar ik weet niet of ik dit zou aanraden. Zelf vind ik het heel erg belangrijk om juist dat echte tekengevoel te houden met de gevoeligheid van een Apple Pencil. Het maakt het ook een stuk gemakkelijker om je eigen stijl en karakter te behouden in je tekening, en dat is misschien nog wel het belangrijkste!

Zoals je kunt lezen, heb je vrij weinig onderdelen nodig om te starten met het maken van een digitale interieur tekening. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik een ding heb overgeslagen in dit rijtje, en dat is tijd. Tijd om iets nieuws te leren. Tijd om de mogelijkheden van Sketchbook te leren kennen. Tijd om te oefenen. En tijd om er vervolgens van te genieten. Want als de iPad jouw tekentafel wordt, de Apple Pencil of stylus jouw all-in-one marker en Sketchbook jouw multifunctioneel (en intelligent) markerpapier, dan kan ik één ding garanderen.

Er zal een wereld voor je open gaan!


Tessa Pellemans, 2022


Kijk hier voor meer informatie:


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page