top of page

Samenwerken of concurreren met andere interieurprofessionals?

Bij De Interieur Club geloven wij dat samenwerkingen jouw interieurbedrijf verder gaan brengen. Als je bezig bent om jouw interieurbedrijf te laten groeien moet je op zoek gaan naar samenwerkingen.

Een interieuronderneming bouw je niet alleen, je hebt betrouwbare partners nodig die jouw ontwerpen en projecten beter maken. Waar moet je op letten bij zo'n samenwerking? Wij bespreken regelmatig bij De Interieur Club de uitdagingen die er liggen voor (startende) interieurprofessionals!


Bouwen van je interieurbedrijf

Een expert waarmee je kan sparren, een leverancier die goed werk aflevert, een professional die jou inspireert met zijn of haar ontwerpen. Deze samenwerkingen maken jouw eigen bedrijf sterker. Iedereen als concurrentie zien is een kortzichtige manier om zaken te doen en dan is het moeilijk om jezelf en je bedrijf te ontwikkelen.


Daarom geven wij bij De Interieur Club Podcast veel interieurprofessionals de kans om zichzelf te laten horen zodat er wellicht leuke samenwerkingen uit voort komen.


Onbetrouwbare partners

En natuurlijk hebben wij daar ook wel eens fouten in gemaakt. Een leverancier die opeens niks meer laat horen, een interieurprofessional die jouw idee kopieert of wilt meeliften, of iemand waarvan je dacht een betrouwbare partner te zijn zich niet aan zijn of haar afspraken blijkt te houden. Helaas heeft niet iedereen dezelfde waardes als het om ondernemen aan gaat. Duidelijke communicatie laat vaak te wensen over.


Soms zijn het dure fouten en is het teleurstellend dat iemand jouw vertrouwen beschadigd. Je kan jezelf wel voor de kop slaan dat je dit niet gezien hebt. Maar gebruik juist deze momenten om van te leren en de volgende keer op een andere manier deze samenwerkingen aan te gaan!

De Interieur Club Netwerkborrel 25 februari 2022

Concurrentie

Andere ontwerpers of stylistes als concurrentie zien is niet nodig. Als het goed is heb jij je eigen niche en expertise. Juist door de samenwerkingen op te zoeken kan iemand klanten naar jou doorverwijzen en andersom. Jij moet zorgen dat iedereen duidelijk weet wat jij kan en waar jouw talenten liggen.


Gebruik je netwerk!

Als je zorgt dat je een goede groep interieurprofessionals om je heen bouwt is het ook handig voordat je een samenwerking aan gaat te checken of iemand een positieve (of negatieve) ervaring heeft met deze partner. En als je een keer een negatieve ervaring hebt dit te delen met jouw netwerk! Dat voorkomt dat andere interieurprofessionals met deze partner in zee gaan en dezelfde fout maken.


Waar moet je op letten bij samenwerkingen?

  • Aansprakelijkheid

Zet afspraken duidelijk op papier. Laat je nooit verleiden door je enthousiasme een samenwerking aan te gaan zonder duidelijke spelregels. Een belangrijk onderdeel om over na te denken bij een samenwerking is de aansprakelijkheid. Welke verbintenis ga ik aan en hoe hebben we het geregeld als het niet goed gaat?

De Interieur Club Netwerkborrel 25 februari 2022
  • Auteursrecht / Intellectueel eigendom

Wat mag de partner met jouw ontwerp doen? Wat mag een partner doen met jouw concept als de samenwerking ten einde is? Sommige partners nemen het niet zo nauw met de wettelijke regels en moet je dit achteraf gaan uitvechten. Een partner die jouw ontwerp en door jou betaalde foto's achteraf gebruikt om zijn of haar product/dienst te verkopen. Het is brutaal en het komt vaker voor dan je denkt! En ook al is auteursrecht geregeld in de wet en heb jij gelijk, heb je zin om een gerechtelijke procedure te starten? Je kan vooraf beter duidelijk zijn.

  • Termijn samenwerking

Spreek een duidelijke termijn af van de samenwerking zodat je na dit termijn iedere keer een optie hebt om verder te gaan of te stoppen.


De ouderwetse manier van ondernemen is om andere interieurprofessionals te zien als concurrenten. Samenwerken maakt jouw brand sterker!


Samenwerkingen zijn leuk en onmisbaar in de interieurbranche zolang je het maar goed regelt met elkaar!


Mark Timo, april 2022


De Interieur Club Netwerkborrel

Lijkt het je leuk om eens naar een netwerkborrel te komen van De Interieur Club en andere interieurprofessionals te ontmoeten? Check hier of er nog kaartjes zijn:

https://www.deinterieurclub.com/netwerkborrel


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page