top of page
Foto van schrijverFemke | De Interieur Club

Waarom die 'Over mij' tekst op je website zo lastig is (en hoe je het wél aanpakt)

De vrouwen van ZelfBouwClub helpen ondernemers een website te maken waarbij het uitgangspunt is: zelf doen, maar niet alleen. Aanpakken wat je graag zelf doet; hulp bij waar je niet gelukkig van wordt. En wat is nu bij iedere beroepsgroep, van hotelkamerstylist tot acupuncturist, hét grote struikelblok? Los van het technische stuk. Jawel: het ‘Over mij’-tekstje.


Vanessa Jorissen, een van de vrouwen achter de ZelfBouwClub is communicatiestrateeg en copywriter en begeleidt al jaren professionals op tekstgebied. Wat is daar nou zo lastig aan en hoe pak je het wél aan?


Vanessa & Marre

Blokkeren

Vanessa ziet het regelmatig gebeuren. “Deze week nog. Een ondernemer had de teksten voor zijn nieuwe site helemaal af, maar bij ‘Over mij’ stond ‘hier moet nog wat…’. Letterlijk. Mensen blokkeren als ze over zichzelf moeten schrijven. Het voelt al gauw als pochen of een beetje te stoer doen. Ze hebben de kern van wat ze doen, voor wie, en waarom de klant bij jou moet zijn, niet paraat. En dan is het moeilijk schrijven, ook al hoeft het maar een of twee alinea’s te zijn. En dan doen ze uiteindelijk veel te lang over een tekstje dat focus mist, en goed onderbouwde keuzes.”


‘Ik heb twee katten en houd van zeilen’

Je vindt op websites, ook bij interieurprofessionals, een enorme diversiteit aan onderwerpen in de Over mij-teksten. Teksten die te veel lezen als een profieltekst van een dating-site, met hobby’s erin, huisdieren, of wat iemand graag doet op een zaterdagavond. De teksten die opleiding en ervaring opsommen, alsof je solliciteert naar een functie.


Je komt het allemaal tegen. Te lange teksten, te afstandelijke teksten, te informele teksten die niet uitstralen dat je hier te maken hebt met iemand die een professional is. En een dito uurprijs rekent. Marre Smit, webdesigner en de tweede vrouw van het duo achter de ZelfBouwClub, ziet nog een ander probleem: ”Ik stel de offertes op en suggereer altijd tekstschrijver, al is het maar voor een laatste redactieslag. Klanten willen graag zelf hun teksten schrijven omdat het ze anders te duur wordt. En dan zitten ze weken, soms maanden, te worstelen en het voor zich uit te schuiven, terwijl een -goede- professional bijvoorbeeld zo’n over-mij tekstje er in twee uurtjes uit ramt. Doe waar je goed in bent, en roep hulptroepen in voor de rest, is altijd mijn advies.”


De valkuilen

Vanessa kent inmiddels de geijkte valkuilen van een ‘Over mij’-tekst. “Gebrek aan visie, een plan en een duidelijk doel. Mensen denken ‘ja, wat moet ik nu over mijzelf vertellen?’ en dan gaan ze lukraak opschrijven waarvan ze hopen dat het aanspreekt. Dit zijn drie typische voorbeelden van hoe dat uitpakt:


De ‘Over mij’ als CV. Opleiding en werkervaring is soms het grootste onderdeel van een tekst, die vervolgens leest als een CV. Saai ligt op de loer.

De TMI-tekst. Hobby’s, waar je graag naartoe gaat op vakantie of hoe je als meisje graag een poppenhuis verbouwde. Tricky, want je klant zoekt een professional die past een uurprijs van 125 euro en dan zijn je hobby's als kind niet zo relevant.

Te formeel taalgebruik. Er staat wat, het is netjes en correct, maar eigenlijk staat er niets. Er zit geen eigenheid in. Te formeel taalgebruik is afstandelijk en maakt iemands verhaal generiek en inwisselbaar.”


Kun je het niet gewoon laten, zo’n tekstje?

Daar is Vanessa helder over: “Nope. Dan moet je een online winkel beginnen of tankstation. We leven in een tijd van storytelling en de tekst over jou, of over jullie, is de plek om dat in te verwerken. Het is de plek waar je stevig kan neerzetten wat jouw unieke stijl is. Het is dus een kans om een nieuwe bezoeker te laten aanvoelen of jullie een match zijn. En het is de plek om een via-via klant te laten zien: kijk, ik ben precies dat wat je had gehoopt, of wat die kennis van je over mij vertelde. Het is enorm functioneel, mits je het goed inzet.” En daar heeft Marre Smit nog wat aan toe te voegen: “Nog even los van het feit dat we altijd in de statistieken zien dat de “Over mij” pagina een van de meest bezochte pagina’s van een website is.


Hoe pak je het wel aan?

“Je moet weten wat je doet, waarom je doet wat je doet, en voor wie. Het moet in één of twee zinnen te vertellen zijn op borrels, in pitches, voorstelrondjes of… in een webtekst. De rest van de tekst is uitweiden, toelichten, specifiek maken of (inderdaad) vermelden waar je hebt gewerkt of bent opgeleid. Of dat je graag zeilt. Want als je interieurs van boten ontwerpt, dan doet dat ertoe. Het belangrijkste is dat, zoals ik dat noem naar klanten toe, je je verhaal in kokers gaat gieten. De ‘Over mij’ is de koker met een specifieke functie, voor een specifiek publiek. Wat je opschrijft moet precies passen bij die koker. Het is dus ook geen emmer waar je maar in dondert wat je denkt dat leuk is om te noemen of waarvan je ziet dat anderen het ook doen. Je moet echt gaan denken vanuit het resultaat wat je wilt bereiken. En die één a twee zinnen die de kern van je verhaal vormen? Gebruik ze ook echt in de praktijk en vertel iedere half geïnteresseerde wat je doet: bondig, kort en helemaal jou.”


Hulp nodig bij het maken van je nieuwe website?

Bij de ZelfBouwClub maak je een website zelf, maar niet alleen. Als jij bijvoorbeeld struikelt over teksten, dan helpt de ZelfBouwClub je daarbij. Zo doe jij wat jij goed kunt en krijg je gerichte, persoonlijke hulp bij de zaken die je lastig vindt. En ja, technisch wordt het allemaal voor je ingeregeld, want is er iemand (behalve Marre) die dat leuk vindt? Met gericht huiswerk ga je aan de slag en dan bouw je in één dag, op lokatie, je website. 



bottom of page