top of page

Architecten zien opdrachten opdrogen. Wat betekent dit voor de interieurbranche en woonbranche?

Afgelopen maandag 31 juli was er een interessante uitzending bij Nieuwsuur voor de woonbranche en interieurbranche. Het werk bij architectenbureaus loopt in rap tempo terug. Ruim de helft van de ondervraagde bureaus heeft de opdrachten zien slinken en één op de drie heeft zelfs werknemers moeten ontslaan. Met name bureaus die gespecialiseerd zijn in woningbouw merken dat projecten stilvallen en het werk opdroogt.

woonbranche

Wat heeft dit voor invloed op de interieurbranche, woonbranche en meubelbranche?

Als het slecht gaat in de bouw zie je dat opdrachten bij architectenbureaus als eerste opdrogen. En dat heeft uiteindelijk een enorm domino-effect in de hele keten. Dus we zullen uiteindelijk ook bij aannemers vergelijkbare problemen gaan zien als bij architectenbureaus. En dus ook bij ontwerpers, leveranciers en woonbedrijven zullen de aanvragen teruglopen. Afgelopen weken zijn er al meerdere interieurbedrijven failliet gegaan zoals de Rebellenclub, het duurzame warenhuis TOMO en Intercarpet. De verwachting is dat meer bedrijven zullen omvallen dit jaar. Ook omdat de coronasteun terugbetaald moet gaan worden.


Tijdens de corona crisis hebben de meeste interieurbedrijven het drukker gehad dan ooit. De woonbranche heeft de lockdowns van 2020 en 2021 goed doorstaan. Natuurlijk zijn er woonzaken die zwaar hebben geleden onder de coronacrisis, maar in zijn totaliteit kende de branche in 2020 een omzetgroei van 17% ten opzichte van 2019. Er waren veel interieurondernemers die kansen zagen in de woonbranche, ondanks het feit dat showrooms niet bezocht konden worden.


Het is niet voor het eerst dat architectenbureaus het zwaar te verduren hebben. Tijdens de vorige economische crisis verloren veel architecten hun baan en gingen bureaus massaal failliet. Geen fijn nieuws. Juist in tijden van hoge woningnood gaat het slecht met de bouw van nieuwe huizen.


Belangrijk nieuws om in de gaten te houden en te zorgen dat jij als interieurprofessional goed weet te anticiperen en jezelf op de juiste manier positioneren binnen de markt.


Check hier de hele uitzending van Nieuwsuur van maandag 31 juli:

interieurbranche

Heb je al naar onze zomergasten geluisterd? Luister op je favoriete podcast app of hier op onze website!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page