top of page

Binnenkijken bij…. Jeroen van Zwetselaar

Deze week mogen wij binnenkijken bij ontwerper Jeroen van Zwetselaar. In juli was hij één van de zeven zomergasten waar wij een podcast mee hebben opgenomen. Ontwerper Elvire Rombouts mocht bij Jeroen binnenkijken en stelde hem een aantal vragen.


1) Hoe zou jij jouw stijl omschrijven en wat onderscheidt jou van andere ontwerpers?

In een ontwerp vind ik het essentieel om de ziel van een huis boven water te krijgen en dat te complementeren met contrasten. In deze klassieke duinvilla heb ik gezorgd voor mooie moderne elementen zonder dat het klassieke karakter van het huis verloren is gegaan. Ik houd van een aards kleurenpalet en gebruik veel pure materialen zoals hout, metaal, beton, glas en leer. Zo heb ik in de keuken stoere modulaire elementen ontworpen met blauw monoliet en staal. Mijn inspiratie komt vanuit mijzelf wanneer ik in stilstand ben, ik heb geen invloeden van buitenaf nodig.


2) Het persoonlijk aspect vind je heel belangrijk bij het ontwerpproces bij een klant. Maar pas jij je aan aan de klant met je ontwerp?

Ik denk dat je het kunt vergelijken met het portretteren van een persoon door een kunstenaar. Je wil allereerst jezelf terug zien in het portret, en dan heb je keuze in welke schilderstijl je het wil laten maken. Kies je bijvoorbeeld voor Van Gogh of liever Rembrandt. Mensen komen over het algemeen bij mij omdat ze publicaties van mij hebben gezien en ze kunnen zich vinden in mijn stijl. Als er teveel verschil is in verwachting van uitstraling, dan verwijs ik door naar een collega.


3) Had je meteen voor ogen hoe je jouw eigen huis ging inrichten?

Dit huis stond al langer te koop en het klopte niet helemaal, er blokkeerde iets. Het was best wel een puzzel om de flow goed te krijgen. Door een raampartij tussen de hal en woonkamer te installeren in plaats van een muur, heeft de entree nu een volwaardige functie gekregen bij de rest van de woonkamer. Het eetgedeelte is hierdoor heel licht en fijn geworden, maar ook de hal is nu een prettige plek om een boek te lezen. Door het afsluiten van een doorkijk naar de tuin, krijgt het trappenhuis nu ook de aandacht en voelt het veel beter. Wat betreft de stijl, vind ik het heel makkelijk om keuzes voor mezelf te maken, dat kan ik heel snel. Ik heb een helder gevoel wat betreft de kleuren die ik wil gebruiken en wat een ruimte nodig heeft.


3) Waar begin je mee als een ontwerp maakt?

Ik ben een soort spons in het begin. Ik neem alles in me op en laat nog niet veel los. Dan ga ik schetsen maken en een beetje in mijn eentje rommelen. Daarna begint het overleg met mijn team van interieurontwerpers en architecten. Zij hebben allemaal een eigen waardevolle inbreng. Doordat we alle disciplines in huis hebben, kunnen we ook rigoureus te werk gaan. Zelfs de tuin en de terrassen nemen we mee. In dit huis hebben we in de tuin gewerkt met verschillende hoogtes en verschillende soorten staal en duingras, zo sluit het groen aan bij het ontwerp en de omgeving.


4) Waar ben je het meest trots op in je huis?

Dat de flow en de logische routing klopt en de warmte die het huis uitstraalt. Maar ook een super keuken waarin door de fijne verlichting iedereen makkelijk z’n weg vindt. En ook nog eens een modulaire én circulaire keuken die je zo met een karretje kan meeverhuizen naar je volgende woning.


5) Je woont en werkt afwisselend in Nederland en op Ibiza. Wat is het verschil met je Ibiza huis?

Het Ibiza huis is nog niet af, maar dat is echt een ander type woning. Het is een huis met karakter en natuurlijke charme. Een Spaanse villa letterlijk op de punt van een berg, met rondom een zwevend terras met 360º uitzicht over drie baaien verdeeld over het eiland. Ik waardeer de simpelheid van het huis zoals hij is. Het voelt bijna dubbel om het allemaal aan te pakken, maar ik heb grootste plannen.


6) Wat vind je vreselijk als je rondkijkt in andere interieurs?

Die ‘wabi sabi meets Scandivian stijl’ lijkt al zo’n vijf jaar de voorheen tranentrekker ‘visgraatvloer met zwart stalen’ deuren te overtreffen. Dit lijkt nu al jaren iedereen te doen. Er wordt veel gekopieerd.


7) Jouw partner Femke Furnée heeft een onderneming in meubels en accessoires in een heel andere stijl. Wat vind je daarvan?

Geweldig, het is haar signatuur, authentiek, dat kan ik waarderen. Ze loopt voorop met haar meubels en dat is niet omdat ze eerst marktonderzoek heeft gedaan, maar omdat ze een geheel eigen smaak heeft. Fijn dat we ieder onze eigen business hebben. Wij herkennen overigens heel veel in elkaar en zijn vaak elkaars spiegels waardoor je veel van elkaar leert.


8) Met wie bespreek je je ondernemersvraagstukken?

Bijna al mijn vrienden zijn goede ondernemers en werken ook nog eens vanuit hart, hier kan ik veel in kwijt. Maar ook een grote groep uit dezelfde branche reflecteer ik en natuurlijk ook binnen mijn relatie zoals ik net al even noemde.


9) Wie is jouw rolmodel op het gebied van interieur?

Ik heb veel waardering voor bepaalde collega’s die een mooi imperium hebben opgebouwd, maar heel eerlijk heb ik niet echt rolmodellen.


10) Waar kom je graag waar alles klopt aan het interieur en de sfeer?

Het leuke is dat t niet altijd mijn stijl hoeft te zijn. maar wat ik erg waardeer is…

- Soho Farmhouse

- The Pig, England


11) Wat is de belangrijkste tip bij het inrichten van een ruimte?

Probeer de essentie van het huis naar boven te brengen en kies daarbij het juiste statement. Niet teveel materialen en eyecatchers/ accenten maar houd het puur en maak contrasten.


Ontwerper Jeroen van Zwetselaar was dit jaar één van de zeven zomergasten. Ben jij benieuwd naar meer van Jeroen en waar hij inspiratie vandaan haalt? Luister dan de zomergasten aflevering van Jeroen!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page