top of page

Waarom ik ooit afscheid nam van mijn markers om anders plattegronden te gaan tekenen!

Ik heb mijn markers al meer dan drie jaar niet meer aangeraakt. Al mijn interieurontwerpen teken ik op mijn iPad, een manier van werken die inmiddels meer als een tweede natuur aanvoelt. Toch is die keuze niet over één nacht ijs gegaan. Sterker nog, een carrière als interieurontwerper lag eigenlijk helemaal niet voor de hand! Om te begrijpen waarom ik vandaag de dag doe wat ik doe, neem ik je even tientallen jaren mee terug in de tijd.


Tessa Pellemans is interieurontwerper en geeft bij De Interieur Club haar cursus interieurtekenen op de iPad. Een snellere en efficiëntere manier om plattegronden te maken en met als resultaat dolblije klanten! In dit blog vertelt Tessa haar persoonlijke verhaal.

Een vliegende start als grafisch vormgever

Het is 1997 als ik mijn diploma op Sint Lucas in Boxtel in ontvangst neem. Als kersverse afgestudeerde grafisch vormgever klaar om ‘de wijde wereld’ in te gaan. Ik ging vrijwel direct aan de slag als grafisch vormgever bij een reclamebureau in Utrecht. Een heel leuk bedrijf, waar ik met veel plezier werkte. Tot ik al vrij gauw last kreeg van mijn arm. Het bleek RSI te zijn, en tevens het begin van een medisch proces. Ik ben eigenlijk rechtshandig van mezelf, maar ging op een gegeven moment zelfs – uit nood – mijn linkerarm gebruiken. Tot ook dat niet meer ging. De dokter zette me toen – hoe pijnlijk ook – een spiegel voor: als ik zo door zou gaan, dan zouden mijn spieren afsterven. Op dat moment kon ik letterlijk geen aardappel meer schillen, en wist ik: dit kan zo niet meer langer.


Het begin van een nieuw hoofdstuk

Een pijnlijk moment, ik deed immers iets waarvoor ik gestudeerd had en hield van mijn baan. Ik had gelukkig een hele fijne werkgever, die me de mogelijkheid bood om een hele uitgebreide beroepskeuzetest te doen. Want als ik niet meer met een muis kan werken, wat is er dan voor me weggelegd? Ik heb me uiteindelijk ingeschreven voor een interieuropleiding, en volgde dit in de avonden. Via een goede collega van mijn man kwam ik daarna bij Goossens Wonen en Slapen terecht, waar ze een interieurontwerper zochten. Daar heb ik veertien jaar gewerkt, waarbij ik het hele land ben doorgecrosst om klanten te voorzien van interieuradvies en om uiteindelijk het team aan interieurontwerpers aan te sturen. Een hele fijne tijd waar ik veel heb geleerd over mijn vak. Ik maakte na 14 jaar de switch naar Art Company, een bedrijf dat andere bedrijven inricht met kunst. Als art consultant mocht ik wederom het hele land door om bedrijven te adviseren in kunst. Wederom een creatieve baan, waar ik met veel plezier heb gewerkt.

De start voor mezelf

Het ondernemerschap begon eigenlijk vrij gauw te kriebelen bij mij: al tijdens mijn fulltime job bij Goossens Wonen en Slapen startte ik mijn eigen bedrijf, Tessaas. Als zelfstandig interieurontwerper hielp ik mijn klanten om hun droominterieur waar te maken. In eerste instantie om één dag in te week te doen, maar aanvragen bleven maar komen (gelukkig!). Dat maakte dat al mijn vrije tijd in Tessaas ging zitten. Super leuk natuurlijk, maar niet meer te combineren met een fulltime baan en het gezinsleven. Voor mij werd dat hét moment om volledig voor mezelf te kiezen, en mijn vaste baan op te zeggen. Een sprong in het diepe waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt heb!


Interieur tekenen op de iPad

Oké, terug naar die markers. Want al die tijd tekende ik mijn ontwerpen met markers en markerpapier. Prachtig, maar ook tijdrovend. Met dat ‘probleem’ startte ik mijn zoektocht drie jaar geleden: ik wilde sneller werken. Daarnaast zocht ik een manier waarbij mijn ontwerpen volledig overeind blijven staan in kleur en sfeer zodra ik er een foto van maak, of in scan. Al mijn handmatige tekeningen kwamen namelijk niet uit de verf zodra ik ze online wilde delen. Ik kwam terecht bij een tekenapp, Sketchbook, en ging ermee aan de slag. De basis bleef – en blijft – hetzelfde: ik teken vandaag de dag precies zoals ik dat op papier zou doen. De handigheidjes van de app zorgen er echter voor dat het vele malen sneller gaat. Ik hergebruik elementen zoals vloerkleden, planten of een bosje bloemen, heb een online bibliotheek met al mijn favoriete kleuren en penselen en deel mijn ontwerpen online vanuit de app. De kleuren en de sfeer in mijn ontwerpen die ik online deel zijn mooier dan ze ooit zijn geweest.

Alle puzzelstukjes op zijn plek


Het was dus nogal een reis, mijn carrière tot zover. Toch vallen de puzzelstukjes op zijn plek als ik erop terugkijk. Ik vind het daarbij super leuk een nieuwe manier van tekenen te hebben ontdekt, en wil de kennis die ik heb opgedaan heel graag delen met anderen. Dat is voor mij dan ook aanleiding geweest om een online cursus te maken, waarbij ik anderen leer plattegronden te tekenen op een iPad of tablet. Het is super tof om te zien hoe cursisten hun eigen stijl en karakter weten terug te brengen in elk interieurontwerp. Als ik één ding heb geleerd, dan is het wel dat ik blind kan vertrouwen op mijn creatieve kompas. Want of het nou gaat om het ontwerpen van een interieur, het maken van een cursus of het volgen van mijn gevoel: creativiteit begint met het stellen van de vraag, en het loslaten van het antwoord. En dat is precies wat ik altijd al heb gedaan, en ook altijd zal blijven doen.


Tessa Pellemans, 2022


Wil je meer informatie over mijn cursus klik dan even verder:
Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com