top of page

Help mijn klant wil een duurzaam interieur! 6x tips voor een succesvol duurzaam interieurplan!

Stel je voor, je hebt net een gave opdracht binnen gehaald! Super gefeliciteerd! Je mag een gaaf interieur ontwerpen, en na de eerste afspraak schieten de mooiste

Jan Visser met 6 tips voor een succesvol duurzaam interieurplan

ideeën al door je hoofd. Er is alleen 1 maar….deze klant wil specifiek een duurzaam interieur. Niet echt een idee hoe je dit nu aanpakt en waar je kan beginnen? Ik geef je graag een aantal tips waarmee je zonder moeite je opdrachtgever blij maakt!


Nog even snel voorstellen: Ik ben Jan Visser en ik ontwerp duurzaam interieurs voor met name zakelijke opdrachtgevers. Ik deel graag mijn tips en ervaring op het gebied van duurzaam interieur, om jou te inspireren!

Duurzaam interieur, maar waarom dan?

Alles over een duurzaam interieur

Een duurzaam interieur: waarom willen we ook alweer duurzaam? Door een te grote hoeveelheid CO2 in de lucht, warmt de aarde te snel op. Deze CO2 ophoging is gevolg van productie van goederen, het verbranden van restmaterialen en het kappen van bossen, die CO2 vasthouden. De gevolgen hiervan zijn merkbaar in klimaatverandering. Door de hogere temperatuur stijgt de waterspiegel, worden delen van de aarde onleefbaar en ontstaan er door droogte hongersnoden. Daarnaast putten we door onze grote behoefte aan grondstoffen de aarde te veel uit en vervuilen we door een grote hoeveel rustafval, zoals plastic, de zeeën en onze natuurlijke leefwereld. Door de mens verandert het klimaat, verkleint het aantal plant- en diersoorten en maken we de planeet minder leefbaar.


Genoeg reden voor jou en je opdrachtgever eens te kijken of dit anders kan!

Met onderstaande tips maak je je interieurplan duurzamer, en heb je een goed verhaal tijdens je ontwerp presentatie!


Tip 1: Duurzaam interieur: daag jezelf uit door te herwaarderen…

De meest duurzame optie voor een duurzaam interieur is altijd het niet toepassen van iets. Inderdaad: door simpelweg te bewaren wat al is. Dan hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden, en ook geen afval te worden verbrand of verwerkt. Maar jij bent natuurlijk wel gevraagd om de ruimte te transformeren tot een nieuw gaaf resultaat!

Tip 1 voor een duurzaam interieur: hergebruik van meubels

Misschien lukt het je om enkele items, zoals erfstukken, spullen van waarde voor je klant, en spullen die op zolder of in de garage liggen, te gebruiken in je duurzame interieurplan. Als dit niet lukt, kun je kiezen om een product op te knappen, te (laten) repareren, of voorzien van een nieuwe functie! Een toffe uitdaging toch?


Tip 2: Duurzaam interieur: kies voor kwaliteit met een lange levensduur en een hoge belevingswaarde….

Toch behoefte aan een nieuwe bank of bed in je duurzame interieurontwerp? Kies dan voor de producten met een hoge kwaliteit. Deze producten gaan, mits ze goed onderhouden worden, immers veel langer mee. Dit komt omdat de kwaliteit hoger is, maar een bijkomend effect is dat wanneer je klant zich hecht aan dit mooie kwalitatieve product, hij of zij er ook minder snel afscheid van wil nemen! Dubbele winst dus!


Tip 3: Duurzaam interieur: ga voor maximale flexibiliteit….

Een duurzaam interieur: hergebruik van de kinderkamer

Een duurzaam interieur, de wens van bijna elke klant! Maar ook een flexibel en modulair interieur. Want de kinderen worden groter, dus de speelhoek kan weg en moet toch wel worden thuisgewerkt af en toe. En als de kinderen uit huis gaan wordt de kinderkamer de hobbykamer. Herkenbaar? Dit is nog eens een leuke uitdaging om ervoor te zorgen dat je ontworpen duurzame interieur flexibel is. Dit doe je door modulair en demontabel te denken: hoe kun je nieuwe vormen voor nieuwe gebruiksmomenten creëren met dezelfde objecten.

Tip 4: Duurzaam interieur: overweeg ook eens een duurzamere alternatief…

Kijk eens of er voor je gekozen product een duurzaam alternatief is. Echte winst voor je klant, en voor de planeet is het gebruik van hernieuwbare, herbruikbare en biobased materialen. Deze materialen komen uit de natuur. Je kunt ze kweken en laten groeien, hergebruiken en composteren, en zo weer teruggeven aan de natuur. Denk aan hout, hennep, vlas, stro en zeewier. Lukt biobased niet altijd? Kies dan bij voorkeur voor gerecylede materialen, en recyclebare materialen! Zo blijft de ‘kringloop’ gesloten!

Tip 5: Duurzaam interieur: think again……

Waarom eigenlijk nieuw kopen, als je ook kan lenen, huren leasen, of iets kan gebruiken in een abonnementsvorm. Of iets simpelweg langer kan gebruiken. Voor alles geldt: denk nog eens goed na of het ook anders en duurzamer kan.

Tip 6: Duurzaam interieur: tweedehands

En een eenvoudige manier van hergebruik is het toepassen van tweedehands meubels en materialen in een duurzaam interieur. Het gave is dat er ontzettend veel tweedehands te verkrijgen is: van modern design, vintage, tot klassiek en industrieel. Voor elke klant wat wils!


Duurzaam interieur: De Interieur Club netwerkborrel Antwerpen op vrijdag 12 mei

Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page