top of page

Evelien Reich hoofdredacteur over woonmagazine ELLE Decoration

Al 5 jaar is Evelien Reich de trotse hoofdredacteur van ELLE Decoration, wat naar eigen zeggen het allermooiste woonmagazine van Nederland is. Wij gingen op Clubhouse een uur lang in gesprek met Evelien, waarin zij ontzettend veel met ons gedeeld heeft. Hieronder lees je een samenvatting terug van dit leuke en bomvolle gesprek.


Hoe is Evelien Reich gestart?

Evelien is haar carrière gestart in de modewereld, maar tijdens haar studie aan de kunstacademie in Breda was nog niet helder wat ze precies in die wereld wilde gaan doen. Ze liep te dralen op het moment dat er gekozen moest worden voor een stageplek, het werd haar ineens pijnlijk duidelijk dat ze niks had te zoeken in die ontwerpscene. Ze had wel het idee dat ze al wel kwaliteit goed kon herkennen maar niet zelf kon creëren. Een vriendin vroeg haar op dat moment: “maar wat vind je dan leuk aan mode?” “Ik vind bladen heel leuk, het cureren en bij elkaar brengen van allerlei dingen”.

Begonnen als stagiaire

Evelien haar eerste stageplek was bij ELLE, off all places! Het was meteen duidelijk, dit was echt helemaal leuk! Niet alleen het maken van producties, maar ook alles er om heen, zo’n redactie is echt een magische plek, in de ogen van Evelien. Van alles komt daar samen met mensen die van alles meemaken en dat allemaal samen brengen. Ze vond het heel leuk om met allemaal mensen die allemaal verstand van iets hadden, samen zo’n blad te maken.

Magie op de redactie

En hoe magisch is zo’n redactie dan? Het heeft in ieder geval helemaal niets weg van wat we kennen uit ‘The devil wears Prada’ en recentelijk uit ‘The Bold type’. Als liefhebber van televisieseries heeft Evelien ook ‘The Bold type’ gezien en is de serie in haar ogen onrealistisch over de gang van zaken op een redactie. Zo was er een scène waarbij er flink over budget was gegaan met de aanschaf van outfits, terwijl iedereen weet dat de outfits niet gekocht worden, maar dat er samples geleend worden.


Zo werkt het dus niet, en zo werkt Evelien al helemaal niet. Zij gaat er van uit dat iedereen waar zij mee werkt allemaal hun eigen expertise hebben, en zijn probeert het vooral allemaal een beetje naar voren te duwen. En mensen in hun kracht te zetten, want het allerleukste is het als mensen het nog mooier terug aanleveren dan ze eigenlijk zelf had kunnen bedenken.

Vage jaarplanning van ELLE Deco

De Elle Decoration redactie streeft er naar om alles er uit te halen wat er in zit. Aan de hand van wat Evelien noemt, een nogal vage jaarplanning, waarbij ze ongeveer weten wat ze gaan doen, zoals bijv in nummer 2 en 3, als we richting voorjaar en zomer gaan, komt het buitenspul aan de beurt en richting het najaar gaan ze pas over slaapkamers beginnen. Gaandeweg zijn ze op de redactie vooral veel aan het praten over wat ze zien en wat ze meemaken, en dit beïnvloed de invulling van het nummer. Ineens is er een verhaal waarvan ze voelen, hier moeten we iets mee, en dit wordt dan verder uitgewerkt. Aan het einde gaat Evelien de editorial schrijven en hierin probeert ze het hele nummer te vatten, en er ontstaat gaandeweg altijd een rode draad door zo’n nummer heen. De mood van dat moment zit er helemaal in.

Doel van ELLE Decoration

Er zijn eigenlijk 2 dingen waar zij zich bij ELLE Decoration mee bezig houden:

“We willen mensen heel graag inspireren om hun eigen leefomgeving zo fijn en mooi mogelijk te maken, de ruimte waar jij helemaal jezelf moet kunnen zijn, dat moet passen als een maatpak eigenlijk. En daarnaast willen we heel graag laten zien wat er aan komt, waar gaan we met zijn allen naar toe, dus tot over de horizon en alle stappen om daar te komen”


Inmiddels heeft ELLE Decoration edities in 26 landen, van Mexico tot aan Vietnam en alles daar tussen. Er is een online beeldbank waar zij alle nummers van deze edities kunnen bekijken en ook de content van kunnen gebruiken. De Nederlandse editie heeft een bijzonder plekje daarin, want de content die hier gemaakt wordt is erg populair, zo staat een stuk over buitenmeubelen ook in de edities van Canada en Rusland. Een enorm compliment!


Evelien haar lievelings is toch wel echt de Nederlandse, maar een close second is de Engelse ELLE Decoration, die is echt steengoed! Daarnaast leest ze graag de andere bladen van Hearst, en bijv de Groene Amsterdammer of de Vanity Fair. Maar als haar iets grijpt op de cover, dan koopt ze het sowieso.

Toekomst van de bladenmarkt

Terwijl er veel bladen de overstap maken naar volledig digitaal, ziet Evelien dat de special interest bladen zoals ELLE Decoration het nog enorm goed doen! Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 72% het nummer bewaard om hem er later nog eens bij te pakken als ze aan de keuken gaan beginnen. Je kunt inmiddels super veel inspiratie halen op bijv Pinterest, maar het algoritme daar is gestoeld om je nog meer van hetzelfde te laten zien en wordt je dus nooit meer echt verrast, en dat is precies wat ze met ELLE Decoration wel proberen te doen.


Op naar een betere wereld

Evelien zei al eerder dat ze ook graag aan de lezers mee willen geven waar we naar toe gaan, en wat nu speelt heeft heel erg te maken met de manier waarop we beïnvloed zijn door Corona het afgelopen 1,5 jaar. We reageren wat er in de maatschappij gebeurt, zo is bijvoorbeeld de manier waarop we werken heel erg veranderd. We zijn er achter gekomen dat we intrinsiek gemotiveerd zijn om te werken, en dus vanuit huis net zo hard blijven werken als op kantoor, en thuis gaat het vaak nog beter ook.


Dus we gaan thuis veel meer nadenken over waar we dat gaan doen, echt een volwaardige werkplek. Dat kan zijn ipv een walk-in closet of achter een kamerscherm als je kleiner woont. Het heeft meteen invloed op hoe we ons huis gaan inrichten, en je huis krijgt sowieso meer aandacht nu we vaker thuis zijn. Mensen gaan meer investeren in duurzame en mooi gemaakte spullen. We worden bewustere consumenten. Het is voor veel mensen een heftige periode geweest waardoor we meer gaan nadenken over ons gevoel van wellbeing.


De toekomst ziet er in de ogen van Evelien hoopvol uit, er worden heel veel stappen gezet die ze heel prettig vind, al gaat er nog steeds heel veel mis over de hele wereld, maar als je uitzoomt gaat het maar 1 kant op, naar een wereld die beter is, waar we ook liever zijn voor onszelf en dat gaat zijn weerslag hebben op hoe we leven.


Wij kijken er naar uit om in ELLE Decoration mee genomen te worden naar die toekomst Evelien!


Wil jij leren hoe je content moet maken?

Interieurfotograaf Gertrude van den Brink leert jou in 4 weken betere interieurfoto's te maken! Wie weet komen jouw foto's ooit in de Elle Decoration te staan? Hoe tof zou dat zijn? Volg de online cursus interieurfotografie!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page