top of page

Hoe zorg je dat jouw interieurontwerp in de woonbladen komt?

Hoe tof is het als jouw interieurproject gepubliceerd word in een woonmagazine? Dat is natuurlijk de kers op de taart! Publicatie is niet alleen een bevestiging van het mooie resultaat maar ook een manier om je naamsbekendheid op te bouwen en dus nieuwe klanten te krijgen. Er zijn heel veel interieurprofessionals in Nederland en deze exposure is natuurlijk extra goed om op te vallen in de drukke interieurbranche.

Door te weten hoe jij kan zorgen dat jouw interieurontwerp gepubliceerd kan worden kan jij dus jouw interieurbedrijf verder laten groeien! Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om in een interieurmagazine te komen.


In dit blog geven wij 6 tips om jou te helpen om gepubliceerd te worden in een woonblad en dus jouw interieurbedrijf te laten groeien!


1. Zorg dat je toestemming hebt van je klanten

Klinkt misschien als een simpele eerste tip maar sommige klanten willen helemaal niet met hun huis in een blad staan. Dus zorg dat je toestemming (op papier) hebt van de klant. Voor sommige klanten zal het een eer zijn maar dan nog is het raadzaam om hier schriftelijk akkoord voor te vragen.


Wil de klant meewerken dan kan je ze in overleg met de redactie vragen of ze willen deelnemen aan een interview. Interieurmagazines laten graag zien hoe mensen leven en hoe ze genieten van hun huis met jouw ontwerp.


2. Schrijf een kick-ass pitch


Wanneer je gaat proberen het interieurontwerp gepubliceerd te krijgen moet je een email met een pitch sturen naar de redactie van het woonblad. Je stuurt een introductie van jezelf en van je werk en je legt uit waarom jij met het ontwerp in het woonmagazine moet komen te staan.


De concurrentie is groot dus zorg dat je een sterk verhaal hebt. Hoe interessanter je pitch, hoe groter de kans de het gepubliceerd gaat worden. Je kan denken aan:

 • Wat is het verhaal achter het ontwerp?

 • Wat maakt dit ontwerp uniek?

 • Hoe reageerde de klant?

 • Hoe was het proces om met deze klant te werken?

 • Waarom past je ontwerp specifiek bij dit woonblad?

Een interieurmagazine wil graag mooie en bijzondere verhalen vertellen dus neem de tijd om na te denken over wat jou onderscheidend maakt van andere ontwerpers.

Aan te raden is één afbeelding in de e-mail bij te voegen en dat je een map deelt met alle andere afbeeldingen, voor het geval de redacteur meer wil zien. De redacties krijgen dagelijks heel veel emails dus hou je pitch kort en krachtig.


3. Plan vooruit


Voor de gedrukte woonbladen plannen de redacties de inhoud en thema's ver van tevoren. De meeste redacties maken een jaarplanning. Deze kan je ook opvragen bij de redactie van het desbetreffende interieurmagazine. Wil je bijvoorbeeld in het zomernummer staan dan moet je misschien al in november of december pitchen.


4. Leer hoe je goede interieurfoto's kan maken


In de meeste gevallen zal de redactie het interieurontwerp opnieuw fotograferen indien ze besluiten het op te nemen in het magazine. Maar in de pitchfase moet jij professionele foto's van je interieurontwerp laten zien.


Deze foto's zijn een belangrijkste factor die redacteuren gebruiken om te beslissen of ze jouw ontwerp al dan niet publiceren. Tegenwoordig kunnen veel smartphones professioneel ogende foto's maken. Als je fotografische vaardigheden niet op peil zijn dan is wellicht de cursus interieurfotografie van interieurfotograaf Gertrude van den Brink iets voor jou? Nieuwe startdatum op 30 oktober. Maximaal 12 plaatsen:

5. Exclusiviteit


Het is teleurstellend wanneer je je ontwerp voor een publicatie pitcht en vervolgens niks meer hoort. Meestal accepteren redacteuren alleen ontwerpen die exclusief zijn voor hun woonmagazine. Dat betekent dat je geen foto's van je voltooide project online moet plaatsen of dezelfde pitch naar meerdere redacties tegelijk moet sturen. Je kan natuurlijk op je sociale media-accounts sneak peaks en een kijkjes achter de schermen geven maar bewaar de interieurfoto's van hele project voor het woonblad.


Om jouw kansen om gepubliceerd te worden te vergroten, moet je strategisch nadenken bij het kiezen van het woonblad. Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan en kunt uitleggen waarom jouw ontwerp juist in dit woonmagazine past.

6. Stuur je pitch en interieurfoto's direct naar de juiste persoon op de redactie


Je moet er natuurlijk in eerste plaats zorgen dat je pitch gelezen wordt! Redacties worden voortdurend overspoeld met e-mails op het algemene e-mailadres. De kans is dan kleiner dat de email bij juiste redacteur terecht komt.


Zoek dus naar de redacteur die er over gaat. Je kan in het woonmagazine kijken of er een naam staat van de redacteur. Je kan eerst iemand opzoeken op Instagram of LinkedIn om daar eerst te connecten.

Welke woonbladen zijn er in Nederland?


Ga je pitchen dan is het wel handig om te weten welk project bij welk woonmagazine past. Dus zorg dat je bij de juiste redactie pitcht, lees je in en zorg dat je weet welke bladen geschikt zijn voor welk ontwerp. Hier is een lijst met woonmagazines die je zou kunnen overwegen om te pitchen:

 • ELLE Decoration

 • VTwonen woonblad

 • Vogue Living

 • Eigen Huis en Interieur

 • Stijlvol Wonen

 • Scandinavian Living

 • Wonen landelijke stijl

 • Ariadne at wonen

 • Residence

Vergeet de online woonblogs en interieurplatforms niet. Ook hebben woonmagazines een groot online bereik en kan dat interessant zijn zodat lezers direct kunnen doorklikken naar jouw website. Ga onderzoek doen waar jij gepubliceerd kan worden.


Conclusie:

Als jij je interieuropdracht gepubliceerd wilt krijgen, moet je strategisch te werk gaan. Uiteraard is er veel competitie maar je kan je kansen vergroten door een kick-ass pitch met goede en professionele interieurfoto's. Ook moet je zorgen dat je de redacteuren op het juiste moment benaderd en zorg voor een persoonlijke benadering.


Veel succes met het gepubliceerd krijgen van jouw toffe interieurontwerp!


Seizoen 3 van De Interieur Club Podcast is begonnen. In de eerste aflevering trapt Mark Timo zelf af. Het verhaal achter zijn vloerkledencollectie. Alles over seizoen 3 en een nieuw onderdeel van De Interieur Club, de Business Club. Luister hier naar de podcast of op de bekende podcastkanalen!



Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

 • Instagram De Interieur Club
 • linkedin
 • Spotify
 • Apple Music
 • De Interieur Club Podcast
 • Black Youtube Icoon
bottom of page