top of page

De kleuren van het jaar 2023! Wat kan ik er mee?

Het einde van 2022 nadert, 2023 is in zicht: een nieuw jaar, en dat betekent nieuwe kleuren! Ik vroeg mij af in hoeverre de interieur kleuren 2023 nu daadwerkelijk een adequate vertaling zijn van trends en een betrouwbare voorspeller van het kleurgebruik door de consument. Terwijl ik daarover nadacht, zocht ik op welke kleuren de afgelopen jaren als kleur van het jaar waren uitgeroepen.


Gerline Maaijen over de interieur kleuren van 2023

Ik ben Gerline Maaijen, startend interieurprofessional en kersverse eigenaar van MARLI Emerald. Regelrecht vanuit een baan bij de overheid mijn reis door de wereld van interieur gestart! Van abstracte dossiers naar kleurige moodboards, van kantoordagen naar een home office, van Intranet naar Sketchup en van vaste collega’s in een team naar te werven klanten.


Trendkleuren 2023

Tot mijn verrassing ontdekte ik zelf een interieur kleur van het jaar 2022 thuis op de muren te hebben! Blijkbaar heeft zo’n kleur van het jaar mij dus aangesproken, zonder dat ik wist dat het een trendkleur was – ik was toen nog niet actief als interieurontwerper – en heb die destijds dan dus ook niet bewust om die reden gekozen. Ben ik dan toen beïnvloedt door de tijdsgeest en heb ik daardoor vervolgens, zonder me er actief bewust van te zijn, gekozen voor een kleur van het jaar? Of vond ik die specifieke kleur gewoon erg mooi en paste die perfect bij mijn persoonlijke stijl en smaak?


Ik zeg je eerlijk: ik zou het niet durven zeggen, waarschijnlijk zijn het allebei plausibele verklaringen. Én goede redenen om ervoor te zorgen dat ik voortaan op de hoogte ben van de interieur kleuren voor 2023. Want hoewel je als interieurontwerper zeker niet verplicht bent om de kleuren van het jaar in je ontwerpen op te nemen, het kan zomaar zijn dat er een kleur tussen zit die jou inspiratie oplevert!


Interieur kleuren 2023, uitgeroepen door de verfmerken Flexa, Histor en kleureninstituut Pantone!


Flexa trendkleur 2023 - Wild Wonder

De Flexa trendkleur 2023 is geïnspireerd door de natuur, ‘Wild Wonder’, een ‘natuurlijke, warme, zonnige en positieve kleur’. Je kunt er de kleur van tarwe in terugvinden en een lichte neiging naar groen, beide op en top gelinkt aan een natuurlijk gevoel. Volgens Flexa is Wild Wonder geschikt om op alle muren in één ruimte te gebruiken, voor een mooi, rustig en luxueus resultaat. Zelfs het plafond kun je daarin meenemen! ‘Wild Wonder' combineert prachtig met natuurlijke materialen, zoals hout, linnen, riet en planten’, aldus Flexa.


Met deze zonnige kleur zet Flexa de natuur centraal in 2023. Wat mij betreft is dat, in een tijd waarin duurzaamheid een belangrijke trend is, een goede keuze en kan deze kleur een inspiratiebron vormen voor interieurontwerpers die streven naar duurzame ontwerpen.


Histor trendkleur 2023 - Vining Ivy

Groen, blauw, groenblauwig, blauwgroenachtig, ofwel: ‘Vining Ivy’, Histor’s trendkleur 2023. Histor noemt het een ‘trendy toevoeging aan bestaande paletten of een elegant kleuraccent voor een meer traditionele vibe’. Histor heeft daarbij drie inspiratiepaletten samengesteld die mooi aansluiten bij het blauwgroene Vining Ivy. Het Serenity palet combineert het met een levendige lichtblauwe tint, verstild rozemarijnachtig groen en zacht paars. In het Origin palet ‘vinden natuur en kosmos elkaar’: aardse tinten zoals ingetogen bruin en grijsgroen, waarbij Vining Ivy zorgt voor een vleugje betovering’, aldus Histor. Duality is het derde palet, uitbundig met felle, heldere pasteltinten zoals oranje pastel, zomers zachtgeel en accessoires in een groene zeetint.


Pantone trendkleur 2023 - Viva Magenta

Pantone heeft de kleur ‘Viva Magenta’ uitgeroepen tot trendkleur 2023. De naam alleen al klinkt levendig en krachtig, vind je niet? Pantone’s interieurkleur 2023 is afkomstig uit de rode kleurfamilie en geïnspireerd door het rood van cochenille, één van de kostbaarste kleurstoffen in de wereld. Viva Magenta staat voor kracht en empowerment, uitbundigheid, vreugde en optimisme: met deze trendkleur kun je een echt een statement maken. Deze kleur is er voor iedereen; voor degenen met een rebelse geest, die zich herkennen in het enthousiasme voor het leven dat van deze kleur afspat.Meer kleur trends interieur 2023

Naast bovengenoemde zijn er nog een aantal merken die elk een eigen kleur van het jaar uitroepen. Desalniettemin vormen de kleuren Wild Wonder, Vining Ivy en Viva Magenta voor mij al een hele mooie inspiratiebron. En niet alleen voor op muren of plafonds. Ik stel me zo voor dat het voor de trendbewuste klant een goede optie kan zijn om een kleur van het jaar terug te laten komen in een mooi kunstvoorwerp of kunstwerk aan de muur. Of, dat lijkt me ook wel wat, zelf als interieurontwerper eens de uitdaging aangaan en Wild Wonder, Vining Ivy én Viva Magenta opnemen in één ontwerp: je eigen stijl uitdragen met gebruik van meerdere kleuren van het jaar bij elkaar, dat gaat vast en zeker een prachtig en uniek ontwerp opleveren!


Wil jij 6 toptips van kleurexpert Marie-Gon om tot een goed kleurplan te komen?

Luister dan De Interieur Club Podcast aflevering #34 op jouw favoriete podcastkanaal of op onze website!

De Interieur Club podcast #34 met kleurenexpert Marie-Gon

Comentários


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page