top of page

8 tips om de mooiste interieurfoto’s van jouw afgeronde project te maken

Je herkent dit waarschijnlijk wel. Je heb net een aantal foto’s gemaakt en wilt er één online plaatsen, maar doet dit toch niet want je vindt de foto niet goed genoeg of hij past niet in je feed. In dit blog geef ik je tips om zelf betere interieurfoto’s te maken zodat jij jouw perfectionisme hopelijk een beetje los kunt laten en jij de volgende keer de foto’s van jouw project wel deelt!Tip 1: Fotografeer met de juiste camera

Interieurfoto's maken kan niet zonder de juiste camera. Tegenwoordig functioneren smartphones als een camera en kun je jouw projecten er prachtig mee vastleggen. Als jij je beelden voornamelijk voor social media wilt gebruiken, is het gebruik van je smartphone dan ook helemaal prima! Wil je de foto’s van jouw projecten ook gaan gebruiken voor drukwerk of groot formaat? Dan raad ik je aan om met een spiegelreflex of systeem camera te fotograferen.


Tip 2. Fotografeer vanaf een statief

Een statief gebruiken tijdens het maken van interieurfoto's, in combinatie met de juiste instellingen (o.a. sluitertijd), zorgt ervoor dat je ook met weinig licht een scherpe foto krijgt. Daarnaast kun je makkelijk je foto nog wat stijlen door elementen weg te halen of toe te voegen terwijl je camera of telefoon precies op dezelfde positie blijft staan.

Gertrude van den Brink en collega maken interieurfoto's

Tip 3. Houdt de lijnen in je foto recht

De derde tip voor mooie interieurfoto's maken is zorgen dat je lijnen in je foto recht zijn. Als je deze tip aanhoudt, ziet je foto er al een stuk professioneler uit! Een goed hulpmiddel hiervoor is het aanzetten van je raster.


Tip 4. Wissel af met overzicht- en detailshots

Om echt mooie interieurfoto's te maken is het belangrijk dat je de sfeer van het interieur overbrengt in de foto. Jouw ideale klant wil de sfeer proeven die jij met jouw ontwerp creëert. Door af te wisselen met overzicht- en detailshots zorg je ervoor dat de beelden het complete verhaal vertellen van jouw ontwerp.


Tip 5. Bewerk je foto’s na in Lightroom

Je optimaliseert jouw interieurfoto's door ze na te bewerken. Je kunt dit zien als het ontwikkelen van een foto zoals dit vroeger gebeurde. Om de foto’s van een project dezelfde look en feel te geven, is het daarom ook aan te raden om ze na te bewerken in dezelfde stijl zodat het dezelfde uitstraling heeft.

Gertrude van den Brink en collega bekijken de gemaakte interieurfoto's op telefoon

Tip 6. Houd je interieurfoto rustig en zorg voor focus

Als een ruimte gestyled is betekend het niet dat deze dan ook meteen gestyled is voor de interieurfoto die je wil maken. Als je een compositie kiest moet je opnieuw kijken hoe de items over komen op beeld. Kies een onderwerp en kijk dan of de andere items in het beeld dit mooi aanvullen. Less is more, dus haal ook items weg ondanks dat deze in een overzichtsfoto wel mooi in het geheel staan.


Tip 7. Voeg een huiselijk element toe

Zoals ik al eerder noemde, is sfeer echt essentieel bij interieurfoto's maken. Meestal haal je persoonlijke elementen weg, omdat iemand dan niet makkelijk kan zien van wie het huis is. Foto’s op Funda voelen daarom vaak kil aan omdat veel menselijke elementen zijn weggehaald. Jij verkoopt mensen een interieurontwerp, een plek waar ze zich thuis voelen. Zorg er dus voor dat je items toevoegt die het gevoel geven dat er in het huis geleefd word. Denk aan verse bloemen of een boek op de tafel naast de bank.


8. Zorg voor voldoende daglicht

De laatste tip om de mooiste interieurfoto's te maken is dat je rekening moet houden met de tijd waarop je de interieurfoto's wilt maken. Met natuurlijk licht krijg je de mooiste resultaten en daarom raad ik je aan om de lampen uit te doen en jouw foto’s overdag te maken. De lampen geven soms behoorlijk geel licht waardoor de kleuren op je interieurfoto anders overkomen. Heb je meer licht nodig? Schuif dan de gordijnen van de ramen die niet in beeld komen extra ver open.


Je hebt nu twee opties. Één, je gaat deze tips volgen en je zult zien dat dit je enorm gaat helpen bij het maken van je interieurfoto's. Twee, je volgt mijn cursus en wordt wekelijks geholpen met concrete feedback op jouw interieurfoto’s en praktische tips om te groeien.


De keuze is aan jou! 30 oktober start de cursus interieurfotografie. Zie ik je daar?

Meld je aan voor de cursus interieurfotografie van Gertrude van den Brink en leer de mooiste interieurfoto's maken

Op zoek naar meer tips? Gertrude is verschillende keren te gast geweest in De Interieur Club Podcast. Luister hier naar één van podcast:コメント


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com