top of page

Regelrecht uit Milaan: drie designtrends die je zó kunt toepassen!

Elvire Rombouts is interieurontwerper en ontwerpt daarnaast vloerkleden. Ze heeft ruim vier jaar geleden haar carrière als HR-adviseur vaarwel gezegd en geniet nog iedere dag van de ingeslagen weg. Het ondernemerschap komt haar niet aangewaaid, maar al doende gaat het steeds beter. Ze schrijft graag over inspirerende events en geeft tips voor (startende) interieurprofessionals. Elvire gaat regelmatig voor jou een blog schrijven voor deze inspiratieblogs! Dit keer over dé interieurbeurs in Milaan!


De interieurtrends uit Milaan!

De Salone del Mobile was weer helemaal als vanouds: uitgebreid, overweldigend en heerlijk over de top. Waar ik me op focus tijdens een aantal dagen beurs? Vooraf maak ik een selectie van wat ik bij mijn favoriete merken voorbij heb zien komen. En eenmaal in Milaan laat ik me verleiden door wat ik mooi, opvallend en toepasbaar in mijn adviezen vind (en kom ik vervolgens tijd te kort omdat ik mezelf verlies in al die wervelende energie, ha ha).

De langdurige trends heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen:


- duurzaamheid en meer groen in het interieur

- ambachtelijk en traditioneel gemaakte producten, meubels en design

- pure materialen, zoals natuursteen, hout, metaal en glas

- vormentaal: ronde en vloeiende vormen en 3D-effecten

- textuur: zachte, luxe en comfortabele stoffen.

- flexibel gebruik van ruimtes en meubels


Ik neem je mee in wat mij opviel op de beurs qua tegels, patronen en zitelementen. Fijne inspiratie die je zo kunt toepassen in je interieuradviezen!


1. Overal tegels

Tegels zijn hot. En niet alleen in de badkamer en keuken, maar ook in de woonkamer en slaapkamer. Veel prachtige ambachtelijk gemaakte tegels en vaak met reliëf. Toepasbaar in meerdere stijlen, niet alleen modern. Ik zag zelfs wanden achter het bed met tegels. En het wonderbaarlijk is dat het niet overkwam alsof je in een slagerij slaapt. De juiste kleur- en textuur-keuze maakte dat de tegels een prachtig geheel vormden met de rest van het interieur. Toch iets om over na te denken.


Een lambrisering van prachtige blauwe handgemaakte Marazzi-tegels bij Elle Deco. En zie die twee gestoffeerde stoeltjes erbij! Studio Calvi Brambilla paste daarnaast de verfijnde rode Calathea tegels toe in een zithoek die hierdoor een klassieke uitstraling kreeg.

Ontzettend stoer: de 3D Soap-tegels van Sebastian Herkner. Hier toegepast in een ultra moderne keuken van Gaggenau, maar ik heb ze (de soapies bedoel ik) ook al gespot in een honey kleur in een woonkamer. Heel tof!

De Marea-tegels bij Archiproducts zijn net even wat subtieler: ook verwerkt in een lambrisering in een woonkamer. De trend van ribbels zagen we eerder ook al verschijnen in glaswerk en ramen van geribbeld frosted glas.


En tot slot de prachtige handgemaakte keramieken tegels van Cosmographies kwam ik tegen op de Satellite afdeling (upcoming designers). Kies zelf de kleur en het patroon. Hier uitgevoerd in de trendy kleuren-combi van paars en apricot.


Lees de andere 2 interieurtrends hieronder...


Trendforecaster Jan Agelink geeft op vrijdag 16 september een live webinar via ZOOM over de intereurtrends van 2023 en 2024. Wil je hier bij zijn check de link voor meer informatie!


2. Robuuste versus klassieke zitelementen

Op het gebied van banken zien we een opmars van flexibele elementbanken. Veelal met ronde vormen, robuust, gecapitonneerd, met ribbels of van leer. We zien oude klassiekers terug zoals de Camaleonda of de Elda Chair. Een goed excuus om een mooie klassieker aan te schaffen: tijdloze kwaliteitsproducten die hun waarde behouden en dus duurzaam zijn…


Als tegenhanger van deze brutalistische elementen: elegante banken en fauteuils die klassiek aandoen zoals de Aldora van Moooi en Beba Armchair van Draga&Aurel. Die eerste is van sterontwerper Cristina Celestino. Zij weet als geen ander moderne meubels een traditionele stijlvolle uitstraling te geven.

3. Kleurexplosies

Wat betreft de patronen die ik tegenkwam: je ziet steeds meer kleurexplosies. Naast de wat rustiger oogende gradients zie je nu ook olie-achtige patronen verschijnen. Kleuren die in elkaar overvloeien en soms terug te leiden zijn naar patronen van natuursteen (Diesel Living) of zoals bij Jan Kath naar de kleuren van het noorderlicht. Ongelooflijk mooi die kleuren!

Het kamerbreedtapijt uit de jaren ’70 komt er weer aan, maar nu met de meest fantastische prints erin verwerkt: De kleden van Moooi kunnen linea recta in fijne boetiekhotels verwerkt worden. Ik werd erg enthousiast van het Akira tapijt van Kit Miles: een kleurexplosie die mij doet denken aan de traditionele Ikat-patronen. Ook gewoon verkrijgbaar in vloerkleedformaat, mocht je klant kamerbreed iets teveel van het goede vinden.


Daarnaast geprinte tapijttegels van Carpets for Buildings die wel licht lijken te geven. Iedere tegel is uniek. Te zien in Masterly, the Dutch in Milano: Een collectieve beurspresentatie van Nederlandse ontwerpers in Palazzo Turati. Zou ik zeker een kijkje nemen, al is het alleen maar om in gesprek te raken met de enthousiaste designers die met hun “kindje” op de beurs staan. Je komt er bijna niet weg!


Tot zover een kleine greep uit mijn opgedane inspiratie. Zoek jij nog een excuus om aan je 10.000 stappen te komen, terwijl je tegelijkertijd trends spot, inspiratie opdoet en de verloren calorieën weer opdoet aan twee keer per dag pasta en een lekker wijntje? Vergeet dan niet alvast je hotelkamer voor dé Designbeurs in april 2023 te boeken.


Elvire Rombouts, juni 2022


En vind je het leuk om de trends op het gebied van vloerkleden te horen, luister dan De Interieur Club Podcast #30 die ik samen met eigenaar van de Vloerkledenwinkel Michiel Kroon maakte:

Kom jij ook borrelen met heel veel gezellig interieurprofessionals tijdens GLUE Amsterdam op vrijdag 16 september? Kaartverkoop gaat hard! Op = Op


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page