top of page

Moodboard maken interieur, tips over hoe je het beste een interieur moodboard kunt maken

Het maken van een moodboard is een goede manier om alle interieurwensen van jouw klanten inzichtelijk te maken. Het komt vaak voor dat je je ideeën wel in je hoofd hebt, maar het niet goed kan vertalen naar de werkelijkheid. Door het maken van een moodboard kan je al deze ideeën gemakkelijk op een rijtje zetten, waardoor er een mooi overzicht wordt gecreëerd.

Moodboard maken interieur

WAT IS EEN INTERIEUR MOODBOARD?


Heel simpel vertaald is een moodboard een ‘sfeerbord’, of wel een bord waarop zaken worden getoond die bepalend zijn voor de sfeer. Een moodboard is eigenlijk gewoon een collage of een compositie van allerlei visuele elementen. Je kunt ervoor kiezen de collage te maken met afbeeldingen, teksten en andere objecten. Hierdoor creëer je een bepaalde sfeer, wat dan ook de letterlijke vertaling van moodboard is, ‘sfeerbord’.


Het doel van een interieur moodboard is om je te helpen jouw ideeën te visualiseren. Alles wat je in je hoofd hebt kan je dan vertalen naar de werkelijkheid. Zo kun je jouw interieur ideeën vertalen naar een digitaal of fysiek moodboard. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker deze ideeën over te brengen naar anderen. Zo heb je een duidelijk overzicht, waardoor je dit ook goed kan presenteren aan anderen.


HOE MAAK JE EEN INTERIEUR MOODBOARD?


Het maken van een moodboard vergt veel tijd en energie. Het is dan ook belangrijk om te weten dat het maken van een interieur moodboard niet alleen gaat om het verzamelen en vormgeven van verschillende groepen beelden voor je moodboard. Hieronder zijn de belangrijkste stappen, tijdens het proces van het maken van een moodboard, op een rijtje gezet.STAP 1 – VERZAMEL INSPIRERENDE CONTENT


De allereerste stap in het proces van het maken van een moodboard is het verzamelen van, voor jou, inspirerende content. Denk goed na over hetgeen je wilt creëren en zoek daarbij passende content. Het is belangrijk om helemaal open te staan voor alle vormen van inspiratie. Je weet pas of iets wel of niet binnen jouw gedachten en moodboard past op het moment dat je het naast elkaar ziet. Het komt namelijk vaak voor dat je van tevoren verschillende vormen van content uitsluit, die juist ontzettend passend en inspirerend voor jouw moodboard kunnen zijn. Je kunt de volgende bronnen gebruiken om inspiratie en ideeën op te doen voor bijvoorbeeld jouw digitale moodboard:


- Filmfragmenten

- Tijdschriften

- Internet (websites met veel soorten content in de vorm van afbeeldingen en tekst zoals Pinterest, Flickr en Instagram)

- Muziekteksten

- Teksten en quotes vanuit boeken

- Reclameaffiches

- Online kranten en folders


Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een fysiek moodboard te maken, dit is de ouderwetse manier. Ondanks dat de technologie veel toelaat kan je met een fysiek moodboard veel meer zintuigen prikkelen. Zo kun je ervoor kiezen verschillende materialen te gebruiken, om extra goed te kunnen uitten waar je inspiratie uit haalt. Zo kun je de volgende voorwerpen nog extra verzamelen voor een fysiek moodboard:


- Stukken materiaal en stof

- (Ansicht)kaarten

- Pagina’s uit boeken, tijdschriften en folders

- Kalenders

- Polaroids en foto’s

Moodboard maken interieur

Al deze verschillende voorwerpen kunnen een goede inspiratiebron zijn voor jouw interieur moodboard. Zo kun je gemakkelijk kijken welke kleuren, stijlen en materialen jij wilt combineren en wat er het beste bij jou past. Daarnaast is het maken van een moodboard een goede manier om je ideeën aan iemand te presenteren.


STAP 2 – KIES VOOR EEN BEPAALDE STIJL


Het is belangrijk om een bepaalde stijl te kiezen voor jouw moodboard. Het interieur moodboard wordt een logischer geheel als je met verschillende richtlijnen gaat werken. Je kan er dus voor kiezen om voor een bepaalde kleurstelling te gaan. Zo kun je kiezen voor een dynamisch moodboard met veel kleuren en beelden of juist voor een strak moodboard met veel zwart, wit en grijs tinten. Daarnaast is het belangrijk dat jouw moodboard is opgebouwd op basis van de sector waarin het actief is.


Belangrijk hierbij is om er ook op te letten dat het moodboard mensen inspireert. Zorg ervoor dat het moodboard zo is ingericht dat mensen snappen welke boodschap je hiermee wilt overbrengen. Het is ook belangrijk dat het moodboard inspirerend is voor jezelf, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de dingen die je mooi vindt en waar je uiteindelijk iets mee wilt.

Moodboard maken interieur

STAP 3 – HET INTERIEUR MOODBOARD MAKEN


Om het moodboard interieur af te ronden moet alles in vorm worden gebracht. Voordat je aan je fysieke moodboard begint is het belangrijk om alle content die je online hebt, uit te printen. Als je dit hebt gedaan kun je alles verzamelen en op de ondergrond leggen. Je kunt gaan passen en meten totdat je tevreden bent over hoe het eruit ziet.


Bij een digitaal moodboard verzamel je de content die je er in wilt hebben. Iedere afbeelding en tekst kan op de gewenste manier op het bord worden geplaatst. Het voordeel van een digitaal interieur moodboard is dat je alles nog kan verplaatsen als je nog niet helemaal tevreden bent.


INTERIEUR MOODBOARD PRESENTEREN


Tijdens het maken van het moodboard moet er goed worden nagedacht over het publiek. Uiteindelijk zijn zij degene naar wie jij jouw ideeën wilt overbrengen en zij moeten dit dus begrijpen. Je moet je doel dus goed voor ogen houden. Denk er goed over na wat je wilt vertellen en dat alles goed bij dit verhaal past.


Tot slot kan je jouw moodboard presenteren. Met behulp van het moodboard kunnen ideeën worden gecommuniceerd en gevisualiseerd. Door alle visuele elementen in het moodboard kan goed worden gepresenteerd wat je in je hoofd hebt, en wat je naar anderen wilt overbrengen.

Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page