top of page

De fases van een nieuwbouw project!

Aanstaande maandag 30 mei om 12.00 uur gaan wij het hebben in Interieur Talk over nieuwbouwhuizen. Wat is het verschil in ontwerpen voor nieuwbouwprojecten in vergelijking met bestaande bouw? In welke fases kan je een nieuwbouwopdracht indelen? En hoe kan je de klant van een nieuwbouwhuis goed door de verschillende fases begeleiden als interieurontwerper?


Wil je live luisteren om 12.00 uur via Clubhouse klik dan hier. Deze Interieur Talk is later die week terug te luisteren bij de bekende podcastkanalen!

Te gast is Marije Duijn van Studio Yellow Block. Marije is interieurontwerper en schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek. Dit is een praktisch boek voor kopers van een nieuwbouwhuis. Marije gaat haar kennis en ervaring met ons delen over het ontwerpen van nieuwbouwhuizen! De hosts van de Talk zijn interieurontwerpers Mark Timo en Manuela Aspers.


In dit blog neemt Marije jullie mee in het proces achter het boek. Want hoe is ze eigenlijk tot dit onderwerp gekomen? Lees mee…

Het avontuur begon bij het aankopen van mijn eigen nieuwbouwwoning

Een paar jaar geleden kocht ik mijn eigen nieuwbouw woning en begon mijn avontuur om van een woning op een plattegrond tot een volwaardige woning te komen. Bij een nieuwbouwwoning kom je tijdens de bouw van de woning voor best veel keuzes te staan. Waar moet je stopcontacten plaatsen, waar komen de plafondlichtpunten en wil je nog extra loze leidingen laten plaatsen? En dan de badkamer en de keuken.. Je kunt deze plaatsen via de projectleverancier, of je kan deze door een derde partij laten plaatsen. Maar dan moet je wel zorgen dat het leidingwerk op de juiste plek zit.


Destijds waren het allemaal dingen waar ik zelf nog nooit van had gehoord en ik vond dit best overweldigend. Maar wel heel erg leuk! Ik beet mijzelf vast in dit proces en uiteindelijk is er een mooie woning uit voort gekomen. Tijdens het project heb ik veel informatie gekregen via via en sommige dingen via het internet, maar het viel mij toen al op dat er niet echt een boek over te vinden was.


Mijn eerste nieuwbouwklanten

Nadat ik mijn eigen interieur studio was begonnen, kwam ik ook in aanraking met veel nieuwbouwbewoners. Zij vroegen mij of ik voor hen een interieuradvies wilde uitwerken. Vaak werd ik wel pas geraadpleegd door deze bewoners nadat de ruwbouw keuzes voor de woning al waren gemaakt. Dat betekent dat je dan bijvoorbeeld geen plafondlichtpunten meer kan toevoegen aan je woning. Je moet dan middels een afdekplaat en een kabel een lamp over het plafond heen trekken. Dan kan natuurlijk, maar mooier is het als je dit in een keer goed doet. Of als je bijvoorbeeld een stalen staatsdeur in je woning wil plaatsen, dan heb je daar niet het juiste kozijn voor.


Ook vonden veel nieuwbouwbewoners het best lastig om sfeer te geven aan een woning die helemaal van beton is en geen oude elementen heeft. Ze zeggen ook niet voor niks wel eens dat een nieuwbouwwoning nog geen ziel heeft.


De fases van een nieuwbouwproject

Omdat ik steeds meer ervaring kreeg met nieuwbouwwoningen, maar ook steeds dezelfde problemen zag terugkomen, besloot ik hier iets mee te doen. Het traject van de nieuwbouwwoning is eigenlijk een heel gestandaardiseerd proces. Het is altijd hetzelfde, alleen de timing van de bouw van de woning verschilt. Van origine heb ik ervaring met het optimaliseren van processen. Ik heb namelijk voor mijn carrière switch gewerkt als business analist en bedrijfseconomie gestudeerd. Met Het Nieuwbouw Handboek kon ik mijn ervaring als business analist en mijn creativiteit fantastisch goed combineren. En inmiddels is het boek een bestseller!

Benieuwd naar Het Nieuwbouw Handboek?

Het Nieuwbouw Handboek is geschreven voor de nieuwbouwkoper. Maar is ook zeker handig voor de interieurprofessional. Er staan veel opdrachten en checklists in, cartoons van Gerrit de Jager en inspiratie voor het creëren van een persoonlijk en duurzaam interieur. De foto’s van de interieurs die je in het boek tegenkomt zijn ook door mijzelf (grotendeels) ontworpen!


Ik ben benieuwd wat jij van Het Nieuwbouw Handboek vindt. Meer informatie over het boek via deze link.


Het is een eer om in De Interieur Club Podcast te gast mogen zijn en jou te mogen inspireren met mijn tips over het ontwerpen van een nieuwbouwwoning!


Marije Duijn 2022


Regel op tijd je kaartje voor de volgende netwerkborrel op vrijdag 16 september tijdens GLUE Amsterdam in het ANDAZ Hotel op de Prinsengracht.


Tickets via deze link!コメント


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page