top of page

Welke risico’s loop jij als interieur professional? 3 tips van Laura Hindriks

Wie geen risico’s durft te nemen, moet niet gaan ondernemen. Daar ben ik echt van overtuigd. Wie bang is om een gok te wagen of nieuwe stappen te zetten, gaat geen succesvol ondernemer worden in de interieurbranche. Dat houdt je groei als vak interieurprofessional en je interieurbedrijf tegen. Je kunt namelijk veel verzekeren, maar niet alles. En verzekeren is niets anders dan risico’s managen.


Laura Hindriks is expert bij De Interieur Club en schrijft regelmatig een blog over ondernemen in de interieurbranche. In de Academie heeft Laura het door haar ontwikkelde ondernemersprogramma ondergebracht. Het traject om jouw interieurbedrijf verder te laten groeien!


Hoe manage je de risico's van jouw interieurbedrijf op een slimme manier?


1. Risico’s durven nemen kun je leren

Ja echt. Want als je goed kijkt zie je overal risico’s als je een eigen interieurbedrijf start of hebt. Juist daarom is een goede ondernemers mindset zo belangrijk, zodat je een bepaalde afstand kunt nemen van de zakelijke keuzes die je maakt.


Dat heeft oefening en tijd nodig. Net als het hebben van een duidelijk doel of een heldere ambitie, helpt hierbij. Ook het in kaart brengen van je drijfveren geeft jezelf reden om te weten waarom je doet wat je doet. Zomaar drie manieren om je ondernemers mindset positief te stimuleren!


2. Risico’s in kaart brengen

Iedere situatie, elk persoon en elk interieurbedrijf is anders. Om in kaart te brengen welke risico’s er voor jou zijn, is het goed om een risicoscan te doen op de volgende onderwerpen:

 • Schade Denk aan inkomensschade door stroomuitval, schade wat je interieurontwerp teweeg kan brengen, schade aan je kantoorpand of auto/inventaris.

 • Conflict Een conflict wat je kunt krijgen met een opdrachtgever of een leverancier, maar ook een klant die niet betaalt.

 • Ziekte Wat als je zelf ziek wordt? Een burn-out krijg of een ongeluk? Wat als je (deels) arbeidsongeschikt raakt?

 • Overlijden Welk risico loop jij als je zelf helemaal wegvalt? Hoe blijven je nabestaanden achter?

 • Pensioen Wanneer wil/kun je stoppen met werken? Als ondernemer heb je niet dezelfde rechten als iemand die in loondienst werkt.


3. Risico nemen of verzekeren?

Er zijn voldoende manieren op internet te vinden die je helpen om je risico’s nog concreter in beeld te brengen door middel van een risicoscan. Ik kan je ook zeker een financieel adviseur aanraden, die met jou persoonlijk meedenkt in welke grote risico’s je loopt en wat je wel/niet hoeft te verzekeren. Juridische vorm en zakelijke voorwaarden Net als een financieel adviseur, is het ook wijs om advies in te winnen van een jurist die jouw algemene voorwaarden schrijft en je helpt ze ook echt te begrijpen. Als je weet waar de risico’s liggen in je werk, kun je hier ook op anticiperen.

Bijvoorbeeld door geen producten te leveren als je het leverrisico niet wilt dragen. Voorbeeld: je kunt een vloerkleed leveren of een bank, maar als deze door jou in de verkeerde kleur of te groot is besteld, draai jij op voor deze extra kosten. Hetzelfde geldt voor garanties en klachten. Er komt misschien meer bij kijken dan je denkt. Wat doe je als jouw opdrachtgever een klacht heeft over het interieuradvies wat je hebt gegeven? Of als er toch een verkeerde kleur maatwerkkast geplaatst is en een claim bij je indient voor een ontwerpfout? Met goede zakelijke voorwaarden kun je veel narigheid voorkomen. Bepaal je rechtsvorm Wat doe je als je schulden krijgt en de betreffende schuldeiser geld bij je opeist? Wat heb je te verliezen als het echt mis gaat? Ben je dan privé aansprakelijk? Het kiezen van een rechtsvorm is hierbij een belangrijke eerste stap. Maar ook eventuele huwelijkse voorwaarden wanneer je getrouwd bent, helpen je risico’s afkaderen. Vraag ook hierbij een jurist om hulp.


Als interieurprofessional loop je toch aardig wat risico's als je gaat ondernemen. Het is goed om deze in kaart te brengen en je tijdens het ondernemen daarvan bewust te zijn. In mijn ondernemersprogramma kan ik jou daar ook bij helpen. Als jij voor 1 oktober mee doet met de ondernemerscursus dan heeft Laura een leuke bonus voor jou!


Wil je meer informatie over mijn programma en de bonus?


Interieur Talk Maandag 19 september: hoe verdien je geld met je interieurbedrijf? Laura is binnenkort te gast in de podcast van De Interieur Club. Op maandag 19 september om 12.00 uur gaan Laura Hindriks en Mark Timo live praten over geld! Hoe verdien je geld met je interieurbedrijf? Luister je live mee dan kun je vragen stellen aan Laura. Dit is de link naar de Clubhouse Talk. Diezelfde week zorgen wij dat deze podcast online staat.

Money Talk met Laura Hindriks! Kan jij al een goed salaris uit jouw interieurbedrijf halen? En wat is een reëel uurtarief als je werkt in de interieurbranche? Hoe stel je realistische financiële doelen? Vanaf 20 september 12.00 uur online:


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

 • Instagram De Interieur Club
 • linkedin
 • Spotify
 • Apple Music
 • De Interieur Club Podcast
 • Black Youtube Icoon
bottom of page