Deze 8 designhotels in Amsterdam moet jij bezoeken voor interieurinspiratie!

Bijgewerkt op: 21 jun.

Je hebt vast wel eens gehoord in Interieur Talk dat Mark Timo een achtergrond heeft in de hotellerie. Na de hogere hotelschool heeft hij meerdere hotels geopend en verbouwd. In dit blog deelt interieurontwerper Mark Timo zijn favoriete designhotels in Amsterdam. Hij komt regelmatig in hotels voor interieurinspiratie maar ook om te werken, te ontbijten of voor een goede cocktail.


Hoteldesign als inspiratiebron

Hotels zijn vaak ideale plaatsen om interieurinspiratie op te doen. Een hotellobby is het visitekaartje van de interieurontwerper dus daar wordt altijd goed uitgepakt. De openbare ruimtes geven een goed beeld van het hele hotelontwerp.


Een hotel binnenlopen voelt voor veel mensen als een hoge drempel. Ik ga regelmatig naar een hotel voor alleen een kopje koffie of gebruik een hotel als werkplek. Veel hotels richten zich steeds meer op de bewoners van de stad. Aangezien ik vanuit mijn huis in Amsterdam werk doe ik mijn werkafspraken vaak in een hotel. Je zit altijd in een mooie inspiratievolle omgeving en er is natuurlijk genoeg te zien.


Als ik in het buitenland bent loop ik altijd bij hotels naar binnen om even in de lobby en in het restaurant te kijken. Vaak worden, net als in Amsterdam, historische gebouwen ingericht als hotel. Voor een ontwerper is het de kunst om de geschiedenis te combineren met een tof design. Een oud gebouw geeft vaak ook beperkingen en ik krijg altijd nieuwe ideeën als ik zie hoe een ontwerper daarmee is omgegaan.


Als je een keer een dagje in Amsterdam bent loop even een rondje door deze hotels en geniet van het mooie ontwerp, toffe designmeubels, gewaagde interieurkleuren en ontwerpoplossingen.


Mijn top 8 designhotels in Amsterdam voor interieurinspiratie

1 Hotel Mercier

Middenin de Jordaan zit Hotel Mercier. Het zit verscholen in de rustige Rozenstraat in een historisch gebouw. De Interieur Club heeft in oktober 2021 de allereerste netwerkborrel op deze locatie georganiseerd.


Met het behouden van authentieke elementen straalt het pand na renovatie in Modern Regency interieur design. Een ware schatkist vol art deco, rijke prints, velours en unieke kunstwerken. De echte eye-catchers zijn de handgemaakte wandkleden van modeontwerper en kunstenaar Claes Iversen. Speciaal voor het hotel – en alle kamers – maakte hij deze prachtige creaties. In de picture-perfect kamers vind je burgundy metrotegels en een mozaïek badkamervloer, vintage meubels, gebloemde gordijnen en veel pracht & praal. De bar is een topplek voor een kopje koffie of in de avond voor een heerlijke cocktail. Ooit een unicorn in een restaurant gezien?


2 Andaz Hotel Prinsengracht

Andaz Amsterdam Prinsengracht is volledig ontworpen door het beroemde Nederlandse icoon Marcel Wanders en weerspiegelt een moderne kijk op de Nederlandse geschiedenis.


Als jij de meubels van Marcel Wanders kent, herken je al zijn toffe designs. Zijn megagrote lampen in de lobby zijn echte eye-cathers. Ook de bekende Horse Lamp kan je bewonderen in de hotelbar.


Het is tof om te zien hoe Marcel Wanders Amsterdamse en Nederlandse kenmerken verwerkt heeft in zijn ontwerp. De bar met uitzicht op de Prinsengracht is zeker een aanrader om een keer cocktails te gaan drinken. In deze Marcel Wanders 'showroom' moet je echt een keer zijn geweest!

3 Conservatorium Hotel

In dit hotel zit ik graag in de lobby voor een kop koffie en een werkafspraak. De Lounge baadt overdag in het licht, alsof je in een grote overdekte binnentuin zit, en is in de avond sfeervol verlicht met prachtige lampen en kroonluchters.


De bekroonde Milanese architect en designer Piero Lissoni werd in de arm genomen voor het ontwerp, waarbij de rijke historie met de grootst mogelijke zorg in het vernieuwde complex werd verweven. Bekend om zijn strakke lijnen, ingetogen stoffen en grijstinten die af en toe worden geaccentueerd door felle accenten, wordt Lissoni beschouwd als een van de meest prominente en bijzondere moderne Italiaanse ontwerpers.


In de hotelkamers hangen foto’s van één van mijn favoriete Nederlandse fotografen Bastiaan Woudt. Zijn zwart-wit foto's spreken mij ontzettend aan. Hij laat zich inspireren door oude foto’s vanaf het begin van de fotokunst tot en met de jaren zestig.

4 Hotel Jakarta

In dit hotel voelt het voor mij altijd alsof ik in het fijne Azië ben. De lichtinval in het atrium is fenomenaal. De houten constructie, bamboe, subtropische planten en glas zorgen voor een spectaculair geheel en warme sfeer. Ook in het restaurant, de bar en in de kamers komen de basisstructuren en natuurlijke elementen terug.


Hotel Jakarta Amsterdam is het “groenste” hotel van Nederland, ontworpen door SeARCH architecten en urban planning uit Amsterdam. Met haar transparante en glazen gevels en unieke dertig meter hoge houten hoofddraagstructuur is het gebouw niet alleen spectaculair, maar ook heel duurzaam en symboliseert de historische maritieme verbinding tussen Amsterdam en Azië.


De subtropische binnentuin met een selectie van Aziatische bomen, palmen en planten in het hart van het gebouw is vrij toegankelijk voor iedereen. Deze tuin is een samenwerking met de Hortus Botanicus. Wat een 'on-Nederlands" hotel!


5 Hotel De Hallen

Naast de bekende Foodhallen in een oude tramremise zit Hotel De Hallen. Dit lifestyle hotel is de locatie voor onze netwerkborrel deze maand (helaas al helemaal uitverkocht). Voor de netwerkborrel van vrijdag 8 april zijn nog wel kaartjes.


Met een urban-vintage interieur waar veel bijzondere designs en kunstwerken te bewonderen zijn, is Hotel De Hallen een plek waar je inspiratie en creativiteit zult vinden. Bij binnenkomst zal de bijzondere constructie en indeling het eerste zijn wat opvalt. De openbare ruimtes zijn onder andere ingericht met een restaurant, stijlvolle lounges in de lobby, een bar en een groot zonnig terras. Ik zit hier graag in de lobby te werken!


6 Hotel V, Fizeaustraat

Hotel V in de Fizeaustraat ligt in Amsterdam Oost. Het hotel bevindt zich in een jaren 70′ stijl betonnen gebouw en was ooit een psychiatrisch ziekenhuis. Maar daar is gelukkig niks meer van te merken.


Nadat het gebouw 12 jaar leeg stond is de ontwerper aan de slag gegaan. Het originele betonnen gebouw is nog goed zichtbaar. Het 4½ sterren design hotel heeft nu van binnen een overduidelijke retro twist gekregen. . In het hotel komen veel items uit de jaren 70 terug. Je ziet veel bruin, groen, hout, grote planten in een hoge kas, zitkuilen, jute kleden aan de muur en rotanmeubels. Wil je een keer een ontwerp maken met een jaren 70 look dan moet je hier echt inspiratie op doen!

7 Pulitzer Hotel

In hotel Pulitzer kom ik graag aangezien ik om de hoek woon. Je kunt hier lekker ontbijten in de lobby of heerlijk relaxen in de binnentuin. Interior designer Jacu Strauss (35) is verantwoordelijk voor het re-design van hotel Pulitzer in Amsterdam.


Van het ontwerpen van de facade van een nieuw gebouw tot de styling en het ontwerpen van meubels. En omdat hij om de hoek van het hotel woont, rent hij in en uit. Hij verzamelt unieke vintage stuks op rommelmarkten en Marktplaats, en kiest voor lokale ondernemers en Dutch Design. Al die spullen worden opgeslagen in zijn appartement tot ze een plekje krijgen in een van de 225 kamers van het hotel, dat uit 25 aaneengeschakelde grachtenpanden tussen de Keizers- en Prinsengracht bestaat.

8 Hoxton Hotel

Dit hotel inspireert mij omdat het heel laagdrempelig aanvoelt. Het is knap hoe de ontwerper een huiselijk gevoel heeft gecreëerd in zo'n grote ruimte. Je kan hier heerlijk flexwerken.


Het hotel beslaat vijf grachtenpanden en is zo groot dat je uitzicht hebt op twee grachten: de Herengracht en de Singel. De sfeer in het hotel is bijzonder. Stoer, verrassend, huiselijk op het persoonlijke af. Te verwachten omdat Nicemakers verantwoordelijk is voor het interieur. Ze hebben in het interieurontwerp de historische aard van de grachtenpanden gecombineerd met moderne en heerlijk zittende meubels die allemaal zijn uitgevoerd in een warm en aangenaam kleurenpalet.


Dat was mijn inspiratierondje van Amsterdamse hotels. Je kan gewoon binnenlopen en rondkijken. Maar als je een keer een weekendje Amsterdam wil doen dan kan je er natuurlijk ook blijven slapen!


Ben jij het eens met mijn top 8? Wat zijn jouw favoriete hotels in Amsterdam? Of in de wereld? Laat het mij weten, ik ben altijd op zoek naar inspiratie!


Mark Timo, Februari 2022


Wil jij meer inspiratie? Luister dan naar De Interieur Club Podcast. Te luisteren via Spotify, Google en Apple Podcast of via onze website:12.png