top of page

Mag jij die interieurfoto’s wel gebruiken?

Foto’s zijn belangrijk om te laten zien wat jij kan als interieurprofessional. Je hebt een portfolio met goede foto’s nodig om jezelf te presenteren. En je gebruikt interieurfoto’s om online te laten en om jouw volgers te inspireren.


Weet jij eigenlijk wel hoe het zit met auteursrecht? Indien jij andermans foto’s gebruikt kan het zijn dat jij een factuur krijgt van degene die de foto gemaakt heeft. En dat kan je zomaar honderden euro's per foto gaan kosten. De regels zijn strenger dan je misschien zou denken.


Wat is auteursrecht? Weet jij wat de regels zijn?

Eigenlijk is het heel simpel. In principe rust op alle plaatjes, video's, muziek en teksten auteursrecht. Ga er dus altijd vanuit dat je andermans foto's, video's, teksten niet mag gebruiken. Tenzij je specifieke (schriftelijke) toestemming hebt om dit wel te mogen.

Welke foto’s mag je wel gebruiken:

  • Foto’s die je zelf hebt gemaakt

  • Rechtenvrije foto’s en/of afbeeldingen


Hoe zit het dan met foto’s die je in opdracht hebt laten maken?

Als je je foto’s door bijvoorbeeld een interieurfotograaf laat maken blijven de rechten van de foto’s bij de maker. Veel mensen denken dat als ze foto’s in opdracht laten maken dat ze er alles mee mogen doen. Je kan de foto’s alleen op die manier gebruiken die je met de fotograaf (schriftelijk) hebt afgesproken. Indien je ze toch anders gebruikt of bijvoorbeeld naar een derde partij doorstuurt en die gebruiken ze, dan kan de fotograaf jou een factuur sturen. De maker bepaald wat er met de beelden gebeurd en niet die opdrachtgever.


Hoe zit het met foto's waar je zelf op staat?

Stel je laat foto's maken van jezelf door een fotograaf dan gelden er andere regels. Dit heeft te maken met het feit dat de maker van het portret het auteursrecht op de door hem/haar gemaakte foto's heeft en jij het portretrecht op diezelfde foto’s. Voor publiceren van een portretfoto is dan ook de toestemming vereist van zowel de fotograaf als de geportretteerde. Dus ook voor foto's waar je zelf op staat heb je alsnog toestemming nodig van de fotograaf om ze te publiceren. Regel dit dus goed met de fotograaf die jij een opdracht geeft.


Foto’s veranderen of bewerken

Andermans afbeelding veranderen of bewerken mag niet. Degene die het auteursrecht heeft is de enige die mag beslissen of een foto gekopieerd, gedownload/geupload, gewijzigd en gepubliceerd mag worden. Het is dus een inbreuk op auteursrecht als je dit niet respecteert. De maker heeft dan het recht om schadevergoeding te vorderen.


Welke foto’s zijn rechtenvrij?

Voor de foto’s op je Instagram of website kun je rondkijken in een stockfoto archief. Deze foto's kan je gratis downloaden of kopen. Stockfoto's zijn foto’s die niet exclusief zijn en betekent dat meerdere mensen dezelfde foto kunnen gebruiken. Maar op een stockfoto website is zoveel keuze dat de kans klein is dat iemand anders dezelfde foto's uitkiest. Een aantal voorbeelden van websites voor stockfoto's: Shutterstock, Pixabay, Unsplash en Pexels.


Auteursrecht foto’s van Pinterest voor op je website of Instagram

Dat foto’s openbaar op Pinterest staan houdt niet in dat jij de afbeeldingen zomaar voor je eigen website of Instagram kunt gebruiken. Ik zie veel interieurprofessionals Pinterest foto's posten met of zonder een bronvermelding op Instagram. Ook worden ze veel gebruikt voor andere promoties van je interieurbedrijf. Er kan nog steeds een (auteurs-)recht op deze afbeeldingen rusten en je hebt geen afspraken met de fotograaf gemaakt dus dit mag niet. Kijk hier mee uit. Heb jij een Instagram vol met Pinterestfoto's? Dan zou het je zomaar duizenden euro's kunnen kosten.


Bronvermelding genoeg?

Het noemen van de naam van de maker en/of van de bron is nooit genoeg. Je ziet vaak op Instagram interieurfoto's voorbij komen met de naam van de fotograaf. Het is natuurlijk heel aardig om dit te vermelden maar naams- of bronvermelding geeft je nog geen recht om een afbeelding te mogen gebruiken.


Tegenwoordig kunnen fotografen makkelijk hun onrechtmatig gebruikte foto’s terugvinden. Er zijn ook tools om je eigen foto op te sporen en er zijn zelfs bedrijven die fotografen betaald helpen hiermee.


Maak zelf je foto’s!

Om zeker te weten dat je niet in de problemen kan komen kun je het beste zelf je foto’s maken of duidelijke afspraken maken met de maker.


Interieurfotograaf Gertrude van den Brink heeft afgelopen maanden veel tips gegeven over het zelf maken van interieurfoto’s. Ze is regelmatig in Interieur Talk te gast geweest. Deze talks kun je terugluisteren in de Interieur Club Podcast. Ook heeft ze een e-book en een aantal blogs op deze website geschreven. En neem ook een kijkje op ons Instagram account, daar komen ook regelmatig tips op voorbij.


Wil je zelf betere interieurfoto’s leren maken?

Interieurfotograaf Gertrude van den Brink begint bijna (14 maart) met haar online cursus Interieurfotografie. In 4 modules leert zij jou beter fotograferen. En je kan gewoon meedoen met je smartphone! Maximaal 15 deelnemers zo dat er voor iedereen voldoende tijd is voor feedback op de opdrachten.


Deze interieurfotografiecursus is echt helemaal voor jou als jij:

… moeite hebt met het aantrekken van jouw ideale klant

… geen idee hebt hoe je de sfeer van een ruimte vast legt op beeld

… niet weet wat je moet fotograferen wanneer je in een ruimte bent

… geen duidelijk doel hebt met je foto’s

… merkt dat je te weinig foto’s hebt om te delen

Wat ga je leren?

In 4 weken leert interieurfotograaf Gertrude van den Brink je alles wat je moet weten om zelf de mooiste foto’s te maken van je projecten, gewoon met je smartphone! Zodat jij met gemak je mooie werk vast kunt leggen en genoeg hebt om te delen met je volgers.


Klik hieronder voor meer informatie over de cursus:Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page