top of page

Tips voor het samenstellen van het perfecte kleurenpalet

Binnenshuis wordt het pas echt gezellig wanneer kleuren te hoofdrol spelen. De kleuren die gebruikt worden vertellen vaak veel over de persoonlijkheden van de mensen die er wonen. Waarom voelen zij zich comfortabel bij, wat drijft ze en welke stijl vinden ze mooi? Het blijkt dat veel mensen worstelen met de juiste kleurencombinaties voor hun interieur. Hoewel het geen must is, kan het selecteren van de perfecte kleuren een handige leidraad zijn tijdens het creatieve proces. Maar hoe ga je aan de slag met het samenstellen van een kleurenpalet interieur dat past bij jouw klant? Als interieurstylist ben jij de kleurengoeroe die jouw klanten helpt om hun persoonlijke stijl te vinden en deze om te zetten in een uniek en levendig interieur.


Kleuren en lichtinval

Als interieurstylist is het jouw taak om het optimale uit elke kamer te halen. Maar wist je dat de lichtinval een enorme rol speelt in de keuze van de juiste kleuren? Overdag verandert de lichtinval voortdurend, dus is het belangrijk om op verschillende tijdstippen van de dag de lichtinval te bekijken. Waar komt het licht binnen? Ruimtes met noordelijk lichtinval floreren bijvoorbeeld met warme kleuren, zoals rood, paars of bruin. Ruimtes met zuidelijk lichtinval kunnen vrijwel alle kleuren goed hebben. Dit kan als basis dienen voor het kleurenpalet van het interieur.Persoonlijkheid klant


Het is cruciaal om het kleurenpalet van het interieur af te stemmen op de persoonlijkheid van je klant. Welk gevoel wil hij of zij overbrengen? Welke sfeer past bij hun stijl? Het is nog niet noodzakelijk dat alle kleuren perfect bij elkaar passen, maar het is wel essentieel om deze persoonlijke voorkeuren mee te nemen bij het maken van een moodboard voor het kleurenpalet van het huis. Want uiteindelijk draait het allemaal om het creëren van een interieur dat perfect past bij de unieke persoonlijkheid van jouw klant.


Kleurentrends


Als interieurstylist kan je natuurlijk niet om de nieuwste trends op het gebied van kleur heen, heen, ook niet bij het kiezen van een kleurenpalet voor het interieur.


Krachtige kleuren zoals donkerblauw en mosgroen zijn momenteel populair in interieurs. Wil je deze kleuren goed tot hun recht laten komen, dan kan je het beste kiezen om een lange muur van deze kleur te voorzien. Steeds meer mensen hebben de voorkeur om niet een hele muur, maar juist enkele details te accentueren, zoals deurkozijnen, de schouw of de achterwand van een kast.


Naast diepe en krachtige kleuren zijn ook serene tinten zoals lichtblauw en pastelgroen in opkomst volgens de laatste kleurtrends. Deze trendkleuren kan je combineren met natuurlijke materialen, zoals hout en steen, om een warme en gezellige sfeer te creëren. Of je nu een complete make-over moet uitvoeren of slechts enkele accenten moet toevoegen, je kunt eindeloos combineren.


Kleuren kiezen


Voordat je begint met het kiezen en combineren van kleuren, is het van belang om eerst naar de basis te kijken. Welke (neutrale) kleur past bij het huis en welke kleuren sluiten daar goed bij aan? De basiskleuren vormen het grootste deel van het interieur kleurenpalet. Kies bijvoorbeeld voor een neutrale tint, zodat deze niet te overheersend is en goed te combineren is met vele andere kleuren. Maak je kleurenschema compleet door de basiskleuren aan te vullen met 3 tot 5 andere kleuren. Zorg voor harmonie, contrast, ton-sur-ton kleurcombinaties en selectieve dominante kleuren.


Kleuren testen


Het is verstandig om de kleuren eerst uit te testen voordat je een definitieve keuze maakt. Zo voorkom je dat het resultaat anders uitvalt dan verwacht. Je wilt natuurlijk het liefst dat je klant direct tevreden is en niet dat je er later nog een nieuwe kleur moet toepassen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende kleurtesters beschikbaar waarmee je gemakkelijk een aantal kleuren kunt proberen.

Comentários


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page