top of page

Welke 7 AI tools kan je gebruiken als interieurprofessional?

Naar aanleiding van onze podcast over AI (kunstmatige intelligentie) met Evelien Reich (ELLE Decoration) en trendforecaster Jan Agelink kregen wij veel vragen over welke AI tools geschikt zijn voor interieurprofessionals.


Het gaat heel hard met de ontwikkelingen op het gebied van AI. Er zijn veel voordelen die AI met zich meebrengt om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren, ook voor jouw werk in de interieurbranche.


Wil je voordat je doorleest nog wat meer achtergrond hebben over AI en hoe het de interieurbranche gaat veranderen? Luister dan eerst aflevering 90 van De Interieur Club Podcast op je favoriete podcastkanaal.

Wat is AI?

Laten we beginnen met wat AI (Artificial Intelligence) nou eigenlijk is. In de podcast vertellen Evelien Reich en Jan Agelink er natuurlijk al over en ook wat de voor- en nadelen van AI zijn. Artifcial Intelligence is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. Ontwikkelaars gebruiken kunstmatige intelligentie om taken die normaliter handmatig worden gedaan, efficiënter uit te voeren en daarnaast ook om contact te leggen met klanten, patronen te identificeren en problemen op te lossen.

AI is van waarde voor vrijwel elke functie, elk bedrijf en elke branche. Dus ook als interieurprofessional kan jij je voordeel doen met AI. Hoe mooi zou het zijn als jij bijvoorbeeld veel tijd zou kunnen besparen met een interieurproject?


Welke AI tools zijn geschikt voor interieurprofessionals?

Op verschillende gebieden, zoals project management, kunnen AI-tools verschillende eenvoudige taken beheren en automatiseren en statistieken bijhouden. Ook voor je marketing kunnen AI tools heel handig zijn. Bijvoorbeeld om je website te verbeteren, logo's te maken, teksten te schrijven die SEO proof zijn, blogs te schrijven of om foto's te genereren. Er zijn gratis AI tools en ook bepaalde versies. Vaak kan je de simpele versie gratis uitproberen.


AI ontwikkeld zich in razend tempo. De AI-tools specifiek voor het ontwerpen van een interieur zijn nog niet heel goed maar je kan bij nummer 6 en 7 al wel goed zien welke kant het op gaat. De tools kunnen bijvoorbeeld ideeën geven op basis van gegevens die jij invoert hoe je een ruimte zou kunnen indelen en inrichten.


1. ChatGPT

ChatGPT is de revolutionaire AI Chat-assistent. Het is ontworpen om gebruikers te helpen met het beantwoorden van vragen. Het kan een antwoord of reactie creëren op wat je maar wil. Je kan bijvoorbeeld ChatGPT een antwoord op een email laten schrijven, een blog laten schrijven of teksten op je website.


2. Midjourney

Midjourney is een Artificial Intelligence (AI)-gestuurde tool die op basis van korte beschrijvingen afbeeldingen kan genereren. Stel je hebt een idee of concept in je hoofd dan kan je door deze goed te verwoorden met Midjourney heel snel een passend beeld bij laten maken.


3. Flair.AI

Met de AI van Flair heb je geen professionele fotostudio meer nodig om toffe productfoto’s te maken. Beschrijf in welke setting jouw ontwerp moet staan, en Flair creëert er een foto van. Een stoel in een in een woestijn of een vloerkleed op de noordpool? Binnen een paar seconden heb jij een productfoto die je kan gebruiken.


4. Otter.AI

Je zit in een online adviesgesprek met klanten of een bouwvergadering. Van alles wat er besproken wordt is het handig dat je een gesprekverslag hebt. Otter.ai kan alle vergaderingen uit Zoom, Google Meets, en Microsoft Teams opnemen en maakt en maakt er automatisch een samenvatting van.5. Looka.AI

Met Looka kan je op een hele eenvoudige manier een logo maken. Je voert een aantal gegevens in en deze tool maakt een aantal logo's voor je. Daarna kan je het logo verder finetunen en je hebt met een paar klikken een nieuw logo voor je interieurbedrijf!6. RoomGPT

Deze AI tool maakt een echt interieurontwerp. Je moet een foto uploaden van de ruimte die je wilt ontwerpen. En dan maakt de tool een aantal ontwerpen voor jou. Deze tool is nog druk in ontwikkeling maar je kan al wel goed zien welke kant het op gaat.


7. AI Room planner

AI Room Planner is een eenvoudige app voor ontwerpen van een interieur. De tool geeft je inspiratie hoe je een ruimte zou kunnen indelen. Het is heel simpel je upload een foto van een ruimte en selecteer vervolgens het kamertype en de gewenste stijl.De wereld van AI tools is volop in ontwikkeling en gaat van waarde zijn voor innovaties en nog meer creativiteit in de interieurwereld. Met hun vermogen om dynamische inhoud te genereren en de grenzen van het mogelijke te verleggen, gaan deze tools van onschatbare waarde geworden voor interieurprofessionals. De tools gaan komende tijd nog beter worden dus zorg dat je de tools al gaat proberen om te kijken of en hoe jij ze kan gebruiken voor je interieurbedrijf.


Heb jij al geluisterd naar onze eerste zomergast ontwerper Edward van Vliet? Waar krijgt hij inspiratie van? Waarom is hij verhuisd naar Barcelona? En met welke projecten is hij nu bezig? Je hoor het in De Interieur Club Podcast!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page