top of page

5 tips over interieurfotografie voor de beste interieurfoto met je telefoon!

Zie jij ook zoveel mooie interieurfoto's voorbijkomen? Hoe maak je nu dat Instagramwaardige plaatje? In 2023 werden er gemiddeld 95 miljoen foto’s en video’s per dag geüpload op het social mediakanaal Instagram. Om op te vallen met je interieurprojecten heb je dus goede interieurfoto's en kwalitatieve content nodig. Toch is dit voor veel interieurprofessionals nog een hele uitdaging. Maar toch kun je als interieurprofessional zelf met interieurfotgrafie aan de slag gaan zelfs met je telefoon als je maar weet waar je op moet letten!


Waar moet je rekening mee houden als je een foto maakt van je interieuropdracht? En waar kun je jouw foto's het beste in bewerken? In dit artikel geeft Gertrude van den Brink jou als interieurontwerper, interieurstylist of interieurliefhebber de belangrijkste 5 tips voor interieurfotografie met je telefoon.


5 tips over interieurfotografie voor het maken van de beste interieurfoto met je telefoon!


1. Fotografeer in RAW

Maak je foto in RAW in plaats van bijvoorbeeld JPEG. Je foto is dan van een hogere kwaliteit. De interieurfoto bestaat dan uit meer pixels en er word meer data opgeslagen waardoor je in de nabewerking meer kan doen. Ook zorgt het ervoor dat de interieurfoto minder snel korrelig zal worden.


2. Zet het raster aan

Je interieur foto’s zien er meteen een stuk professioneler uit als je lijnen recht zijn. Door je raster aan te zetten kun je de lijnen van het interieur zoals ramen en muren hier langs houden. Weet je niet waar de rasteroptie op jouw telefoon of camera zit? Google dan even je type telefoon of camera + raster en de uitleg om deze aan te zetten komt vanzelf tevoorschijn.


Fotocredits Gertrude van den Brink & Anne de Lange

Tip 3. Houd je telefoon op heuphoogte

Dit geeft een natuurlijke verhouding in het beeld en zorgt ervoor dat er evenveel plafond als vloer zichtbaar is. Je kunt ook door je knieën zakken. Door een statief te gebruiken voorkom je dat je te lang in een 'verkeerde' houding staat. Als de ruimte hoger is dan gemiddeld, kun je voor een goede verhouding je telefoon of camera uiteraard hoger houden.


Fotocredits Studio Phylicia


Tip 4. Blijf bewegen en kijken

Door rond te blijven lopen, leer je te zien welke composities mooi zijn om te fotograferen. Een foto recht van voren zoals hieronder werkt bijvoorbeeld altijd fijn, maar in combinatie met de foto van de kraan vanuit een andere hoek krijg je een fijne afwisseling van een project. Daarnaast zul je door te bewegen ook meer leren over de invloed van licht en hoe je hiermee kunt spelen.


Fotocredits Gertrude van den Brink, Anne de Lange en Fabienne van de Graaff | Ontwerp Anouk Lindgreen | Realisatie Qvatro.


Tip 5. Bewerk je foto's in adobe lightroom

Er zijn natuurlijk heel veel apps om je foto's in te bewerken. Mijn favoriet hiervoor is de Lightroom app van Adobe. Deze app is gratis te downloaden en gebruiken op je telefoon en hiermee kun je jouw foto’s prachtig bewerken. Je kunt zelfs specifieke kleuren aanpassen. Ook kun je presets kopen en deze hierin gebruiken. Met de betaalde versie (rond de 10,-) heb je een aantal extra functies zoals het toepassen van geometrie (je foto automatisch recht zetten) en het retoucheren (verwijderen van oneffenheden zoals een vlekje op een bank) en je kunt het dan ook gebruiken op je laptop. Door je foto's te bewerken zorg je voor een geheel in je fotografie. Zeker als je meerdere foto's van een project maakt is het fijn als ze dezelfde look en feel hebben.

Cursus Interieurfotografie volgen? Start 6 mei!

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen naar het maken van mooiere content on the go of van je projecten. Heb je vragen of mocht je feedback willen op jouw foto’s, meld je dan aan voor mijn online cursus interieurfotografie die 6 mei start! In deze cursus leer ik hoe je mooie foto’s maakt, je alles in één geheel kunt nabewerken en waar je allemaal aan moet denken als je jouw eigen project wilt fotograferen. Kijk hier voor meer informatie!Wil jij een podcast luisteren over interieurfotografie?

In aflevering 88 zijn interieurfotograven Gertrude van den Brink en Roel Marius Brouwer te gast. Twee experts op het gebied van interieurfotografie zijn te gast bij Mark Timo en geven allebei tips en tricks hoe jij een fotoshoot goed moet aanpakken. Roel Marius richtz zich op het vastleggen van interieurs van hotels en lifestyle brands, in combinatie met styling! Je kunt hem een ware interiorlover noemen. Luister hier naar de podcast!
Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com