top of page

Van interieuropleiding naar interieurprofessional

Het is bijna zomervakantie en dat betekent dat veel studenten hun interieuropleiding afronden. Wij zien al veel blije gezichten met een interieurdiploma voorbij komen op social media! Van harte gefeliciteerd als jij ook net afgestudeerd bent!

Meer informatie over van interieuropleiding naar interieurprofessional

Een eigen interieurbedrijf starten


De stap om echt geld te gaan verdienen in het interieurvak vinden veel afgestudeerden lastig. Je begint aan een interieuropleiding omdat je creatief bent en passie hebt voor interieur & design maar veel starters raken verstrikt in alles wat met ondernemen te maken heeft. Help, waarom heeft niemand mij dit geleerd op mijn interieuropleiding? Welke prijs moet ik vragen? Moet ik algemene pakketten gaan aanbieden? Hoe kom ik aan klanten? Wie is mijn doelgroep?


Uit cijfers blijkt helaas dat 80% van de afgestudeerden alweer binnen 2 jaar stopt en in een andere branche werk gaat zoeken. Zo zonde van alle uren die jij in je interieuropleiding hebt gestopt. En dat is volgens ons echt niet nodig! Maar dan moet jij de zakelijke kant echt serieurs aanpakken. Want ondernemen kan je echt leren


Interieuropleiding afgerond? 5 tips voor de startende interieurstylist / ontwerper!


Ben jij klaar met de interieuropleiding en heb je de ambitie om je eigen interieurbedrijf op te starten? Met deze vijf tips sta je sterker!

1. Start before you are ready!


Perfectionisme zit bij veel creatievelingen in de weg. Eerst alles perfect maken en dan pas starten? Een goede naam bedenken, inschrijven bij de KVK, dan de perfecte website laten maken, een kick-ass logo maken en zo ben je weer een aantal weken verder.


Velen starten daarom niet omdat het eigenlijk nooit af is en nooit perfect. Je gaat tegen je eigen onzekerheid aanlopen. Ondernemen gaat met vallen en opstaan. Iedere keer weer aan je interieurbedrijf werken en bijschaven waar nodig. Het is nooit perfect!

Hoe kan je nou goede teksten schrijven en berichten posten op social media als je niet weet wie jouw doelgroep is? Al tijdens je interieuropleiding is het handig dat je al goed over het ondernemerschap nadenkt zodat jij direct kan starten zodra je klaar bent met studeren. Wacht daar dus niet te lang mee!


2. Ga op zoek naar een niche


Waarom zou een klant voor jou kiezen als jij niet duidelijk bent? Een niche betekent niet dat je andere klussen niet meer kan doen. Met een algemeen aanbod en algemene teksten op je website spreek je niemand aan. Ga kijken welke doelgroep jij wilt helpen met hun specifieke probleem of heb jij een bepaalde kwaliteit of bepaalde stijl waardoor je aantrekkelijk bent voor een bepaalde groep klanten? Zorg dat je je marketing, website, socials en foto’s ook echt richt op die doelgroep zodat ze zich aangesproken voelen om met jou te werken. Maak je vijver niet te groot!

Heb je hier hulp bij nodig? Personal Branding expert Olaf Korsten geeft in september een online cursus opvallen in de interieurbranche! Voor veel interieurprofessionals een eye-opener! Hij helpt jou in een aantal stappen om concreet te krijgen wie jouw ideale klant is en hoe jij de kwaliteiten die je hebt ontwikkelt tijdens je interieuropleiding kan inzetten voor je interieurbedrijf. Kijk hier voor meer informatie:

Meer informatie over de cursus opvallen in de interieurbranche van Olaf Korsten

3. Vraag een marktconform uurtarief


Veel starters zijn geneigd een laag uurtarief te vragen of klussen zelfs helemaal gratis te doen om zo ervaring op te bouwen. Wil je echter een succesvol interieurbedrijf runnen, dan zul je direct een goed uurtarief moeten vragen zodat klanten jou én het interieurvak serieus nemen. Een marktconform uurtarief ligt tussen de 60 - 90 euro. Jij bent het echt waard met alle kennis die jij opgedaan hebt tijdens je interieuropleiding! Met het groepstraject The Next Level van Mignon ga jij leren ondernemen. Dit traject start 28 september weer met maximaal 12 deelnemers.


4. Verzamel mensen om je heen uit het interieurvak


Je bent echt niet de enige startende interieurprofessional. Er ronden jaarlijks een paar honderd studenten een interieuropleiding af. Het is dus niet nodig om in alle valkuilen te stappen. Zoek een andere interieurondernemer waarmee je kan sparren.


In onze academie heeft interieurontwerper Laura Hindriks haar ondenemersprogramma onder gebracht. Laura heeft jarenlange ervaring in het interieurvak en heeft dit gebundeld in een programma speciaal voor professionals in de interieurwereld. Jij hoeft het wiel echt niet opnieuw uit te vinden!


Onder meer je doelen stellen, je aanbod en prijs bepalen en samenwerkingen aangaan komen aan bod. Laura leert jou alles in 8 hoofdstukken en met 1 op 1 begeleiding! Waarom zou jij je interieurbedrijf geen droomstart geven? Check hieronder voor meer informatie:

Meer informatie over de het ondernemersprogramma voor de interieurprofessional van interieurontwerper Laura Hindrinks

5. Bouw je netwerk op!


Zo’n 70% van de interieuropdrachten ontstaan uit connecties uit je netwerk. Een netwerk opbouwen is dus superbelangrijk. Jij moet zorgen dat het voor jouw netwerk duidelijk is wat je exact doet. Wat doe je wel en wat doe je niet, voor welke doelgroep ben jij er? Met alleen algemene informatie kom je er niet. Jij moet een zaadje planten in iemands hoofd zodat hij of zij aan jou denkt als er een specifiek interieurprobleem is.

Bij De Interieur Club organiseren wij regelmatig een netwerkborrel voor interieurprofessionals. Connecten, laagdrempelig met elkaar borrelen, je interieurcollega’s ontmoeten en leveranciers spreken.


Onze 3de netwerkborrel van dit jaar is op vrijdag 15 september tijdens GLUE in Amsterdam. Kom je ook? En je kan natuurlijk je interieurvrienden meenemen! Check hier of er nog kaartjes zijn:

Meer informatie over De Interieur Club netwerkborrel

We kunnen het niet laten, nog een 6de en laatste tip:


6. Besteed geen tijd aan handmatig plattegronden tekenen


Ieder uur dat je werkt aan een opdracht zou declarabel moeten zijn. Op de meeste interieuropleidingen leer je alleen handmatig tekenen. Supertof als je dat kan natuurlijk maar heel erg tijdrovend. Daarom bieden wij bij De Interieur Club de cursus van interieurontwerper Tessa Pellemans aan: digitaal interieur tekenen op de iPad.


Als je een beetje geoefend hebt kan je snel een toffe plattegrond tekenen. En de iPad neem je natuurlijk ook makkelijk mee naar je klant. Zijn er wijzigingen, dan pas je die snel aan. Waarom zou je nog markers gebruiken?

Meer informatie over de cursus interieur tekenen op de iPad van interieurontwerper Tessa Pellemans

De academie voor de interieurprofessional!


Heb jij de interieuropleiding succesvol afgerond maar wil je nog meer leren? Wij bieden verschillende cursussen aan in onze academie! De cursussen zijn allemaal gericht op jouw interieurbedrijf. Marketing, ondernemen, interieurfotografie, plattegronden tekenen en nog veel meer! Er zit voor iedere (startende) interieurondernemer wel iets interessants bij. Kijk in onze academie wanneer jij kan beginnen met een van onze cursussen.

Meer informatie over de academie voor de interieurprofessional

Luister De Interieur Club Podcast!


Wij krijgen altijd veel bedankjes van interieurprofessionals over onze podcast. Het heeft ze geholpen aan inspiratie, maar ook hebben ze veel geleerd door verhalen te horen van andere interieurprofessionals. Waar liepen zij tegen aan in het ondernemen en hoe hebben zij dat opgelost? De podcast is te luisteren via onze website en op de bekende podcastkanalen.

Meer informatie over De Interieur Club podcast

Inmiddels staat er al meer dan 80 afleveringen online. Dit is aflevering 43 online over het maken van een professioneel portfolio met interieurfotograaf Gertrude van den Brink. Luister hier deze podcast.


Gertrude heeft al veel interieurprofessionals geholpen met haar online cursus interieurfotografie. Het is natuurlijk superfijn dat jij zelf professionele interieurfoto’s kan maken. In september begint er weer een nieuwe groep en jij kan nog mee doen:

Meer informatie over de cursus interieurfotografie van Gertrude van den Brink


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page