top of page

Waarom kiest die interieurklant niet voor jou?

Afgelopen jaar was het dan zover! Ik heb mijn compacte appartement in Amsterdam Oud-West na 12 jaar trouwe dienst verruild voor een wat ruimer nieuwbouw exemplaar op de NDSM werf in Amsterdam Noord. Heel fijn die extra ruimte!


Maar ook fijn dat mijn passie voor interieur zich niet langer hoefde te beperken tot het maken van screenshots (en deze vervolgens zorgvuldig opbergen in het mapje “Inspiration Interior Olaf”). Nu kon ik er eindelijk echt mee aan de slag en mijn nieuwe appartement “from scratch” gaan inrichten! In dit blog vertel ik mijn verhaal hoe ik mijn keuze maakte voor de interieurprofessionals die mij mochten helpen.


Wie is Olaf Korsten?

Olaf Korsten is personal branding expert bij De Interieur Club en geeft de cursus: Opvallen in de interieurbranche, In deze online cursus helpt hij jou met het vinden waar jij jezelf op zou kunnen richten.


Het vinden van je niche is belangrijk zodat klanten jou kunnen vinden. In 3 weken gaat jij met Olaf stappen maken zodat jij jezelf duidelijker kan gaan positioneren! Onderaan het blog kan je meer informatie vinden over de cursus!

Het vinden van een interieurprofessional

Het ontwerp stond al in grote lijnen vast toen ik de sleutel kreeg. Mijn focus lag op dat moment dan ook vooral op het vinden van professionals die mij konden helpen met de realisatie.


Zo ging ik onder andere op zoek naar een aannemer voor stuc- en schilderwerk, een timmerbedrijf voor een inbouwkast, en naar een klusbedrijf voor het ophangen van boekenplanken en kunst. Wat betreft de laatste...


Online zichtbaarheid

Na een uurtje googlen en wat navraag bij bekenden, had ik een lijstje met klusbedrijven opgesteld, waar ik me verder verdiepte via hun online kanalen. Eén klusbedrijf sprong er voor mij met kop en schouders bovenuit. Waarom?


Ze geven duidelijk aan welk type klussen ze wél en niet aannemen. Ook vertelt de website een mooi verhaal over de kernwaarden van waaruit ze opereren: kwaliteit, vriendelijkheid en duurzaamheid (indien mogelijk komen we op de fiets :). Naast het feit dat ik via de website meteen een antwoord kreeg op mijn vragen, werd ik ook enthousiast over het verhaal áchter het bedrijf. Ik besloot contact met ze op te nemen.


Hoe maakt de consument een keuze voor een interieurprofessional?

Wat zorgde er nu voor dat ik contact opnam met dit bedrijf en niet met één van de andere?

- Duidelijkheid (wat kunnen ze voor mij betekenen, en waar houdt het op?)

- Aansprekend (een heldere missie, gebaseerd op hun kernkwaliteiten)


Door hun duidelijke communicatie en het verhaal dat ze vertelden, waarin de nadruk werd gelegd op hun kwaliteiten, werd ik positief beïnvloed en besloot ik contact met hen op te nemen. Hun eerste doel was bereikt. En dit alles door meer aandacht te besteden dan hun concullega’s aan hun professionele identiteit. Door de keuzes die zij maakten, koos ik voor hen!


De communicatie die volgde verliep ook soepel, prijsafspraken waren helder en de klussen werden naar verwachting uitgevoerd. Ze maakten hun beloftes waar. Dit samen zorgde ervoor dat ik dit klusbedrijf inmiddels aan een aantal vrienden met succes heb aangeraden.


Het totaalplaatje

Bij het ‘project’ inbouwkast had ik vooraf iets meer twijfel over de zelfstandig ondernemer, die ik hiervoor op aanraden van een goede bekende had ingeschakeld.


Online kon ik weinig terugvinden en ik had slechts één positieve referentie. Meer aandacht voor online identiteit had bij mij voor een positievere eerste indruk gezorgd. Eenmaal aan de slag, liet de communicatie vaak lang op zich wachten en ook liep de planning behoorlijk uit. Bij betere communicatie, had ik de vertraging wat meer voor lief genomen waarschijnlijk...


Hoewel ik heel blij ben met het eindresultaat en het live contact ook prettig verliep, zou ik deze ondernemer om de genoemde redenen toch minder snel aanbevelen. Het totaalplaatje is niet consistent.


Professionele identiteit

Zo zie je dat aandacht besteden aan je professionele identiteit, én je beloftes waarmaken, cruciaal zijn voor iedere zelfstandig ondernemer. Ieder contact met je doelgroep of klant, kan je potentieel een aanbeveling – lees: nieuwe opdracht - opleveren.


Waarom de cursus opvallen in de interieurbranche doen?

Als (startende) Interieurprofessional vormt je professionele identiteit, oftewel je Personal Brand, de basis van alles wat je doet. Het leidt je richting de klanten die jij graag wil bedienen, en zorgt ervoor dat zij ook jou weten te vinden. Als jij je op iedereen richt dan richt je jezelf eigenlijk op niemand.


In de online cursus opvallen in de interieurbranche (start 4 april) gaan we aan de slag met het vormgeven van jouw professionele Identiteit en het vinden van jou niche, En we beantwoorden vragen als:

- Wie ben ik als ondernemer?

- Waar sta ik voor? Oftewel, je missie

- Waarvoor kunnen klanten bij mij terecht? En waarvoor niet?

- Wie is mijn doelgroep?

- Hoe communiceer ik dat?

- Wat zijn mijn persoonlijke talenten en valkuilen als ondernemer?

- Ontwikkelplan: hoe zet ik mijn talenten effectief in?

- Ontwikkelplan: hoe zet ik mijn valkuilen om in ontwikkelpunten?


Wil jij meedoen met deze online cursus en mijn begeleiding? Klik op de foto voor meer informatie!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page