top of page

Wat is het verschil tussen Sketchup Free, -Go, -Pro en -Studio?

Je wilt aan de slag met Sketchup, maar waar te beginnen? Je hebt heel veel vragen en je ging even op internet struinen, maar nu zie je door de bomen het bos helemaal niet meer. Eigenlijk nog meer vragen...

Antwoorden op deze vragen lees je hier in dit inspiratieblog!


In podcast 56 was dé SketchUp expert van Nederland te gast in De Interieur Club Podcast Marian van Olst. Marian heeft haar cursussen ook ondergebracht in De Interieur Club Academie!

Verschil SketchUp Free, Go, Pro en Studio besproken in De Interieur Club podcast #56 met Marian van Olst

In de podcast hoor je het verhaal van Marian van Olst. Van interieurarchitect naar dé SketchUp expert van Nederland! Inmiddels geef ze al ruim 12 jaar SketchUp trainingen aan interieurcollega’s.


Hoe is ze gestart? Wat is haar verhaal en wat zijn Marians toekomstplannen? En was zijn de ontwikkelingen binnen SketchUp? Luister hier naar de podcast!


Wat is het verschil tussen Sketchup Free, -Go, -Pro, -Studio en -Free? En wat je kan met SketchUp en LayOut?


Geschiedenis SketchUp

Don't worry geen saaie geschiedenis les over SketchUp, maar toch een klein beetje achtergrond informatie. Sketchup was jarenlang van Google. Sommige mensen zeggen nog steeds Google SketchUp. In 2012 is het overgenomen door Trimble en dat bracht wat veranderingen met zich mee. Jarenlang hadden ze naast de betaalde versie SketchUp Pro ook een gratis versie, dat was SketchUp Make. Ondertussen is SketchUp Make 2017 (dit was de laatste gratis versie) niet meer gratis te downloaden.


Ja voor een goede software moet je nou eenmaal betalen, zodat het programma weer verder kan ontwikkelen en verbeterd kan worden. En dat gebeurt gelukkig ook met SketchUp en helemaal sinds de overname door Trimble. Dus naar mijn idee wel terecht, want als een echte Pro wil je graag betalen voor up to date software.


SketchUp is een relatief 'goedkoop' programma ten opzichte van allerlei andere CAD-programma’s en je kan er echt onwijs veel mee! Bovendien kan je met SketchUp ook heel nauwkeurig tekenen. Wat dacht je van 0,000000 millimeter? Hoe nauwkeurig wil je het hebben?


Vanaf versie 2020 en hoger kan je een 30-dagen trial downloaden van Sketchup Pro. Als je verder wilt met SketchUp kan je over gaan op een Subsription (abonnementsvorm). Verderop meer. over de prijzen.


Sinds 2018 biedt SketchUp nog wel een gratis versie aan, maar dat is een web applicatie namelijk Sketchup Free. Deze ziet er anders uit dan de desktopversie en het werkt alleen via je internetbrowser.


Welke SketchUp versies zijn?

Sketchup Free ➡ web applicatie ➡ gratis ➡ alleen voor privé gebruik ➡ voordeel altijd up to date Sketchup Go ➡ desktop versie ➡ betaald ➡ kort gezegd is het een uitgeklede versie van SketchUp Pro Sketchup Pro ➡ desktop versie ➡ commercieel gebruik ➡ meer functies beschikbaar dan -Free en -Go Sketchup Studio ➡ desktop versie ➡ commercieel gebruik ➡ extra functies bovenop SketchUp Pro. Extra: V-Ray + Scan essentials

Wat kost SketchUp?

Wat kost SketchUp? Kijk voor recente prijzen op de website van SketchUp.nl.

Actuele prijzen van SketchUp Go, SketchUp Pro en SketchUp Studio op een rij

Prijzen op het moment van schrijven: november 2022

Als interieurprofessional raad ik je echt aan om minimaal met Sketchup Pro te werken. Het heeft namelijk veel meer voordelen dan de -Free en -Go versie. Zelf werk ik met SketchUp Pro, omdat ik geen gebruik maak van V-Ray en de Scan essentials.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen SketchUp Go, -Pro en Studio?


Bij SketchUp Go kan je geen gebruik maken van:

 • LayOut (vind ik zelf het grootste gemis als interieurprofessional)

 • Pre Design XR headset viewing Extension Warehouse

 • Extension Warehouse (ook jammer, want buiten de standaard SketchUp tools zijn er diverse extra tools toe te voegen via het Extension Warehouse)

 • Scan essentials

 • V-Ray

 • Dynamic Components (wel Live Components)

Bij SketchUp Pro je geen gebruik maken van:

 • Scan essentials

 • V-Ray

Mogelijkheden van import en export van bestanden:

SketchUp Free: Import: SKP, PNG, JPG Export: SKP, PNG, STL

SketchUp Go: Import: SKP, PNG, JPG, DWG, DXF, DAE, KMZ, 3DS, DEM Export: SKP, PNG, STL, DWG, DXF, DAE, KMZ, 3DS, FBX, XSI, OBJ, VRML SketchUp Pro en -Studio: Import: SKP, PNG, JPG, DWG, DXF, DAE, KMZ, 3DS, DEM, DDF, IFC, IFCZIP, BMP, PSD, TIF, TGA, PDF (Mac Only) Export: SKP, PNG, STL, DWG, DXF, DAE, KMZ, 3DS, FBX, XSI, OBJ, VRML, IFC, WRL, TIF, EPS, PDF (Mac Only)

Bij SketchUp Go, -Pro en -Studio zit ook SketchUp voor iPad, dit is nieuw sinds 2022. Dit is anders dan de SketchUp Viewer. Met de Viewer kan je alleen SketchUp modellen bekijken op iOS en Android en er zijn een paar basic tool beschikbaar.

Met SketchUp voor iPad kan je ook tekenen en aantekeningen maken bij projecten. Dit kan handig zijn voor als je op locatie bent bij een project of er onderweg aan wilt werken.

Wat is SketchUp LayOut?

Zoals gezegd vind ik bij SketchUp Go het grootste nadeel dat daar geen LayOut bij zit. LayOut is een extra programma, waarmee je werktekeningen, presentaties en moodboards kan maken. Layout heeft als grootste voordeel dat je op verschillende schalen kan printen en kan exporteren naar PDF en JPG.


Daarnaast zijn SketchUp en LayOut gelinkt aan elkaar. Doe jij een aanpassing in SketchUp, dan kan je dat daarna updaten in LayOut en worden daar de aanpassingen ook doorgevoerd. Dat scheelt een hoop extra exports naar JPG’s om deze vervolgens weer in een ander programma/software te uploaden. Lees: met SketchUp + LayOut werk je dus super efficiënt :-)

Verschil tussen SketchUp Free, Go, Pro en Studio leren? Volg dan de cursus SketchUp LayOut van Marion van Olst

Waar kan je Sketchup downloaden?

Je kan de 30 dagen trial van Sketchup Pro 2020, 2021 of 2022 downloaden op de website van SketchUp. Eerst een account aanmaken bij Trimble en daarna kan je direct van start!

Waar kan je SketchUp kopen?

Je kan SketchUp het beste kopen bij een Nederlandse reseller. De officiële resellers kan je terug vinden op de website van Sketchup.nl/reseller. Ik heb zelf goede ervaringen VMVCad of ITCad, zij verlenen goede service als je ergens niet uitkomt. Zodra je SketchUp hebt gekocht activeer je SketchUp met je Trimble ID welke gebonden is aan je mailadres. Je activeert SketchUp niet met een licentie code.


Tip: Als je de trial van SketchUp download, vul dan bij aanmaken van een Trimble account direct het mailadres waarmee je in de toekomst ook gebruik van wilt maken bij een abonnement. Je subscription wordt dan geactiveerd op dat mailadres en zit je niet met meerdere accounts, wat soms tot verwarring kan leiden.

Is SketchUp iets voor jou?

Ben je er nog niet uit of SketchUp iets voor jou is of wil je eerst meer voorbeelden zien wat je er allemaal mee kan? Meld je dan aan voor de SketchUp introductie masterclass (gratis). Aan de hand van paar video’s laat ik de mogelijkheden met alle plezier aan je zien.

Is er ook een studenten/docenten versie?

Ben je nog student /docent aan een erkende opleiding, dan is er voor jou een educatieve versie van SketchUp beschikbaar van SketchUp Studio. Voor deze versie betaal je slechts 51 euro ex. btw, maar je moet wel kunnen aantonen dat je een student of docent bent. Je de educatieve versie van SketchUp bestellen bij VMVCad. Note de educatieve versie van SketchUp bevat geen Scan essentials en V-Ray.

Direct aan de slag met de basiscursus SketchUp?

Direct aan de slag met SketchUp Free, Pro, Go of Studio? Volg de cursus SketchUp LayOut van Marion van Olst

Voorbeelden van SketchUp:

Voorbeelden SketchUp Free, Go, Pro en Studio
Voorbeelden van SketchUp Free, Pro, Go en Studio

Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

 • Instagram De Interieur Club
 • linkedin
 • Spotify
 • Apple Music
 • De Interieur Club Podcast
 • Black Youtube Icoon
bottom of page