top of page

Vier survivaltips voor bange tijden: "Hoe ik mijn interieurbedrijf in corona-tijd startte"!

Elvire Rombouts is interieurontwerper en ontwerpt daarnaast vloerkleden. Ze heeft ruim vier jaar geleden haar carrière als HR-adviseur vaarwel gezegd en geniet nog iedere dag van de ingeslagen weg. Het ondernemerschap komt haar niet aangewaaid, maar al doende gaat het steeds beter. Ze schrijft graag over inspirerende events, check hier haar blog over de interieurbeurs in Milaan. En Elvire geeft in haar blogs tips voor (startende) interieurprofessionals.

En opeens is tie daar: de midlife crisis.

Het moest anders! Maar hoe en wat? Waar ben ik goed in? Wat vind ik leuk? Want ja als je over de 40 bent, begint de tijd te dringen. Laatste kans om nog een switch te maken, daarna kun je net zo goed de kist dichtgooien, toch?


Creativiteit en flexibiliteit waren de kernwoorden voor mijn nieuwe ambities. En een lang gekoesterde wens: het interieur.


Bye bye Zuid As

Dus hop, afscheid van het ploetermoederleven waarin ik jarenlang aan de Zuid As vijf dagen in vier propte en we op vrijdagavond puffend op de bank zaten, omdat we het weer allemaal gered hadden. Op naar een interieuropleiding! Het programma “Het roer om” was er niets bij.


Er ging een wereld voor me open: Ik heb uren aan de keukentafel indelingen, meubelplannen en moodboards gemaakt: Heerlijk! En ik ontmoette allemaal gelijk gestemden. Waarom had ik dit beroep niet eerder gekozen? Fits me like a glove!


Back to reality

Het is net als een bevalling. Tijdens de zwangerschap denk je: ha na negen maanden aftellen zijn we er… maar dan blijkt dat het allemaal pas begint!

Denk je dat je het vak inhoudelijk redelijk onder de knie hebt, althans de basis, komt het ondernemerschap er ook nog eens bij kijken.


Ja hoezo? Je gaat toch gewoon aan de slag en als je goed bent, dan komt het werk vanzelf? Bij mij dus niet. Voor mij was het ondernemerschap onbekend terrein. Ik ben maar gewoon begonnen.


“Heb je wel nagedacht over je marketing funnel en je “Why”?”

Naast het super leuke advies en ontwerpwerk (in het begin vaak alleen voor bekenden en/of voor een habbekrats), moest ik me opeens verdiepen in boekhouden en heb ik mijn eigen website gebouwd (wat een werk, geen aanrader).


Had ik kennelijk een diepgaande visie van mijn diensten nodig: wat is jouw “Why” eigenlijk? En heb je wel nagedacht over je marketing funnel? Mijn wat? En je portfolio? En wervende teksten die helemaal jou zijn en authentiek? En tijdschrift-achtige portretfoto’s? En een logo en huisstijl. En heb je wel marktonderzoek gedaan naar je ideale klant? Oh ja en post je wel minimaal twee keer per week op de socials? En het liefst gelijk allemaal perfect!


Het is maar goed dat ik dat niet allemaal voor ogen had, alvorens ik mijn switch beraamde.

En na al die eieren die ik gelegd had, bleef de business tijdens de lockdown uit. Niet zo gek natuurlijk als mensen je niet weten te vinden, niets van je werk zien en er geen events zijn om te connecten. En dan zakt de moed je wel in de schoenen na al die andere stappen die je al gezet hebt.


“Waar is die ondernemers-afvinklijst als je hem nodig hebt?”


Geef me een lijst met tien zaken die je als ondernemer af moet vinken voor een goed lopende business en dan doe ik dat. Nee joh, die bestaat niet, je moet aan allerlei knoppen gaan draaien. Maar welke knoppen dan? Je gaat twijfelen aan alles en gaat uit paniek allerlei dingen uitproberen die helemaal niet werken en ver van je af liggen, want buiten je comfortzone liggen zúlke fantastische opportunities. En dan die druk dat er uiteindelijk ook gewoon brood op de plank moet komen: ik was aan het ondernemen met samengeknepen billen.


In Elvire We Trust

Wat mij geholpen heeft? Om de Corona kilo’s kwijt te raken, ben ik gaan wandelen in de natuur en tegelijkertijd ben ik eindeloos veel podcasts gaan luisteren over het ondernemerschap, over doelen en dromen halen, over energie etc. En op een dag kreeg ik het inzicht dat ik erop moest vertrouwen dat het wel goed zou komen. Ik had geen plan B, dit was het vak dat ik echt wilde. Dus doorzetten!


Vanaf dat moment kwamen er gek genoeg allerlei nieuwe opdrachten en samenwerkingen op mijn pad. Het begon eindelijk te lopen, de paniek was er vanaf.


Vier survivaltips voor bange tijden

Voor degenen die denken: makkelijker gezegd dan gedaan: vertrouwen hebben, hierbij een aantal concretere tips die mij hebben geholpen:


1. Energie hoog houden

Ondernemen in paniekstand helpt niet, ga even terug naar de basis en ga zonder schuldgevoel doen waar je energie van krijgt. Probeer weer aan het stuur te gaan zitten in plaats van in de overlevingsstand. Het is belangrijk om “hoog” in je energie te zitten, zodat je ook weer allerlei mogelijkheden gaat zien. Pas als er ruimte in je hoofd is, is er ruimte voor nieuwe ideeën en connecties. Niemand zit te wachten op een uitgebluste doemdenker.


2. Sparren met gelijkgestemden

Het is heel fijn als je zelf niet in cirkels blijft redeneren als je niet vooruit komt. Ga op zoek naar gelijk gestemden of een mentor. De netwerkborrels van De Interieur Club zijn bijvoorbeeld een goede plek om je interieurcollega's te ontmoeten.


3. Concentreer je op je eigen proces.

Vergelijk jezelf niet met al die anderen die verschrikkelijk veel succes lijken te hebben en je je afvraagt wat je in hemelsnaam nog hebt toe te voegen aan alles wat er is. Ieder zijn pad. Volg voorlopig alleen mensen/accounts die je inspireren en je niet regelrecht de put in helpen.


4. Inhoudelijke verdieping:

Achterover hangen in misery is geen optie. Blijf in beweging. Tijdens de lockdown ben ik veel op de achtergrond gaan doen, blogs schrijven via Linkedin, cursussen volgen, mijn stijl verder uitwerken, werkprocessen uitwerken en voorbereiden, mijn doelgroep online interviewen. Een mooie mogelijkheid voor verdieping van je onderneming en het gaat je veel opleveren als je wel tot over je oren in het werk zit.


Daarnaast kun je via de PPO een gedeelte vergoed krijgen indien jij jezelf wil ontwikkelen met een cursus van De Interieur Club. Lees er hier meer over de PPO subsidie.

Tegeltjeswijsheid:

And last but not least: Zet door! Volhouden! Opgeven kan morgen ook nog. Hang in there, etc etc.

Er gaat echt een moment komen dat alles weer gaat stromen. Trust me.


Nog tips nodig om je energie hoog te houden? Check de agenda van De Interieur Club en de academie voor interieurprofessionals. En ben je benieuwd naar de podcasts die ik zoal luister naast die van De Interieur Club (natuurlijk!)? Stuur me dan gerust een email.


Elvire Rombouts, juli 2022


Op zoek naar verdieping? Kijk eens in de academie voor interieurprofessionals!


Comentarios


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page