top of page

Binnenkijken bij….Mark Timo

Wie is toch die geheimzinnige man achter De Interieur Club?


Die man die netwerken zo uit z’n mouw lijkt te schudden en tegelijkertijd zo op de achtergrond blijft?


Want zeg nu zelf, super interessant al die inhoudelijke tips, tops, podcasts en blogs voor interieur professionals, maar we willen ook wel eens juice!


Schoorvoetend heeft Mark ingestemd met een interview plus binnenkijkers bij hem thuis. Dus let’s get started!


Vertel eens wat over je achtergrond:

Ik ben opgegroeid in het altijd inspirerende Alpen aan den Rijn (waar ik zo snel mogelijk weg wilde). Heb een jaar rechten gestudeerd in Leiden, wat geen match was. En na een periode in het hotel gewerkt te hebben, waar mijn moeder hotel manager was, ben ik in het verlengde daarvan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden gaan doen.

Na mijn studie kwam ik bij diverse hotels in Amsterdam terecht als General Manager en kreeg ik op die manier het openen en verbouwen van hotels mee. In overleg met de ontwerpers en architecten dacht ik mee over het eindresultaat. Zo ook bij Hotel de Hallen, een klein boetiekhotel in een oude tramremise in Amsterdam West. De eigenaar, Arjen van den Hof, nam mij mee in het proces, liet mij kennismaken met kunst en design. Zoveel geleerd gedurende die periode. Mijn liefde voor interieur is daar wel gewekt denk ik.


Een baan bij een heel groot hotel met verbouwing van 700 kamers kwam op mijn pad. Klinkt fantastisch, maar ik miste het persoonlijke contact en de vrijheid. Het leek wel een fabriek waar alles binnen de lijnen van het hoofdkantoor met een strak concept uitgevoerd moest worden. Mijn werkplezier daalde tot een nulpunt. Uiteindelijk heb ik mijn contract niet verlengd en ben ik 3 maanden alleen gaan reizen.


En welke inzichten kreeg je?

Ik verlangde naar een job met vrijheid, creativiteit en ondernemerschap.

Vrijheid heb je als je een basisinkomen hebt. Op deze reis heb ik bedacht dat we ons huis moesten verkopen en een ander ‘verbouw’ huis te kopen in de Jordaan. Het idee was om er gedeeltelijk een klein boetiekhotel in te maken. In 3 maanden tijd hebben wij het huis verbouwd en ingericht. Een prachtig maar spannend project waar je je eigen geld insteekt met de uitdagingen van een historisch monument en dat het echt op tijd af moest omdat we al boekingen hadden staan. Inmiddels bestaat The Blossom House Amsterdam 4 jaar en hebben wij al veel blije gasten mogen verwelkomen.

En wie zijn we?

Paul, mijn partner waar ik twaalf jaar mee samen ben. Hij heeft overigens zijn eigen business en bemoeit zich niet met het hotel (red: leuk weetje: over twee jaar gaan ze trouwen op een idyllisch eiland). Ondertussen heb ik de Fotoacademie gedaan plus een interieuropleiding. En ben ik bijna 5 jaar geleden mijn ontwerpstudio gestart.


Wat doe je precies?

Ik ontwerp en adviseer voornamelijk particulieren met betrekking tot hun interieur. Soms begeleid ik ook het hele bouwproces. Ik doe zo’n één a twee opdrachten per maand. Doordat ons hotel goed loopt, heb ik de luxe om me te focussen op projecten die ik echt leuk vind. Best trots dat ik dat in zo’n korte tijd voor elkaar heb gekregen.


Inmiddels heb je ook De Interieur Club opgericht, waar komt dat idee vandaan?

In Coronatijd miste ik het connecten enorm. Waar haal je je inhoudelijke verdieping op het gebied van interieur vandaan? Heel eerlijk zit ik niet op een Libelle koffieclubje te wachten of, wat je ook vaak ziet, iets heel wolligs of hoogdravends. Er was weinig tussenin.


Dus ben samen met andere professionals met Interieur Talk gestart via Clubhouse. Een laagdrempelige manier om experts en ervaringsdeskundigen puur uit interesse aan de tand te voelen en hun verhalen te horen.


En dan blijkt het een succesformule…er is opeens een academie, netwerkborrels, blogs, wat vind je daarvan?

Verbaasd en ook weer niet! De podcasts worden enorm goed beluisterd. En opeens willen heel veel mensen samenwerken. Ik ben ook weer niet verbaasd, omdat ik zoiets zelf miste na mijn interieuropleiding en het concept iedereen aanspreekt en het zo laagdrempelig is. Iedereen kan aansluiten op een heel vrijblijvende manier. Geen abonnementen en allerlei verplichte onderdelen. Dat geldt ook op de borrels, een toffe omgeving waar je kunt connecten. Punt. Geen programma met geijkte gasten met een presentatie waar ze alle events mee afgaan. En de partners die aanhaken zijn allemaal expert in hun vakgebied.


Veel interieuropleidingen laten het afweten. Het is fijn voor hun portemonnee dat ze zoveel mensen opleiden maar het eerlijke verhaal is wel dat de markt behoorlijk verzadigd is. Er is zeker ruimte voor meer professionals als je je bedrijf slim op weet te bouwen. Ik weet nog goed dat mijn docente bijna een rolberoerte kreeg toen ik iets vroeg over uurtarieven en commissies. Na mijn interieuropleiding heb ik het wiel echt zelf moeten uitvinden. Dat zou echt niet nodig moeten zijn als we goed met elkaar samenwerken. Met de podcasts proberen we juist op datgene te focussen wat je niet krijgt op de interieuropleiding.


Bij de podcasts ga ik uit van wat interessant en leuk is om te weten. Ik heb niet de behoefte om mezelf te etaleren maar juist anderen het verhaal te laten vertellen.


Vandaar je terughoudendheid voor een interview? Ja, maar ik moest er toch een keer aan geloven, ha ha.


Wat zijn op het gebied van business eyeopeners geweest?

Voor mij zijn hard werken, netwerken en fijne samenwerkingen de sleutel. Veel beginnende ondernemers zijn eigenlijk helemaal niet zo ondernemend en te afwachtend. Ze halen er niet alles uit, omdat ze niet durven of op een of andere manier toch niet bereid zijn om die extra stap te zetten of aan het wachten zijn tot alles perfect is. In mijn ogen komt het werk niet aanwaaien. Je moet er wat voor doen en niet afwachten. Ieder project is weer hard werken.

Je kunt ondernemen trouwens wel leren hoor (red: fieuw gelukkig, daar haakte bijna de helft van de lezers al af).

"Je moet erop uit! Het werk komt niet naar je toe, als je thuis met je kleurenwaaier gaat zitten"


Maar, het is wel zo dat jij heel makkelijk connect, klopt toch? Dat helpt wel.

Ja en nee. Ik kan makkelijk connecten, maar dat heb ik niet van nature. Ik was vroeger heel verlegen. Ik mocht zelfs mijn presentaties op de middelbare school met mijn rug naar mijn klasgenoten doen, omdat het anders niet lukte! Tijdens de hotelschool raakte ik al meer vertrouwd met presenteren, maar nog steeds word ik niet heel blij van speechen voor een groep. Ook dat is een vaardigheid die je kunt leren door het maar gewoon te doen.


Waar raak jij door geïnspireerd?

Voornamelijk reizen en kunst. Op reis krijg ik altijd goede nieuwe ideeën. Leuk om te zien hoe de interieurs in het buitenland eruit zien, veel rommeliger, gedurfder en meer ‘edgy’ dan in Nederland. Verder inspireert fotokunst mij, bijvoorbeeld het werk van Erwin Olaf, Bastiaan Woudt en Richard Avedon.


Wat is jouw interieurstijl?

Dat vind ik lastig. Ons huidige interieur is van vijf jaar geleden. Een verbouwing wordt altijd duurder dan je denkt, daardoor hebben we concessies moeten doen. De lat ligt hoog als je als ontwerper naar je eigen interieur kijkt en moeilijk om langs de zaken te kijken die ik nu anders zou doen. Hoewel ik van gasten over de hotelkamers altijd goeie reacties ontvang, heb ik zelf nog niet het Wow gevoel.


Inrichten blijft een proces en het voelt nooit af, denk dat we toch maar weer gaan verbouwen. Heb ook behoefte aan een fijn kookeiland als centrum van ons interieur. Waar ik wel ongelooflijk blij mee ben, is ons dakterras. Dat is echt zo top midden in de Jordaan in Amsterdam! Verder ben ik blij met de fotokunst aan de muur, onze groene Velvet Gubi-stoelen en de zelfontworpen stalen trappen en de zelfontworpen zwarte eettafelbank.

Hot or Not


Wat is hot volgens jou?

Een interieur met een goede balans tussen esthetiek, comfort en functionaliteit. Een interieur dat rijk aanvoelt, alhoewel het budgettechnisch van mij een mix mag zijn. Op Instagram zie je veel trendgevoelige interieurs voorbij komen, heel inspirerend, maar wel met het gevaar dat je volgend jaar weer wat anders wil.


Wat not volgens jou?

De houten latjeswand heb ik al te vaak gezien en dat geldt ook voor de witte bouclé zitmeubels. Zo jammer als je iets moois opeens overal ziet. Daarnaast vind ik één strak doorgevoerde stijl in een interieur afschuwelijk. Als alles te perfect is en het daardoor onpersoonlijk wordt. Geef mij maar een mix van verschillende stijlen.


Heb je een toekomstwens?

Ik zou heel graag andere ontwerpers en productdesigners vooruit willen helpen. Een soort agentschap, dus niet op het business coach-vlak, maar meer op het gebied van management, begeleiding en marketing. En dat wil ik graag in combinatie met het ontwerpen blijven doen.


Op de korte termijn zou het mij ook ongelooflijk tof lijken om een grote summit voor interieurprofessionals te organiseren vanuit De Interieur Club met écht inspirerende onderdelen en gave partners. Ik mis zelf verhalen en verdieping van inspirerende mensen die mij verder kunnen brengen in het interieurvak. Een dag waar je bij geweest moet zijn. De inhoud? Daar ga ik nog even op broeden tijdens mijn aankomende reis begin 2023 waar ik twee maanden naar Bali ga om te werken en nieuwe plannen te maken.


Oktober 2022, Elvire Rombouts

2018, Gates of Heaven Bali.Comments