top of page

De 6 hoogtepunten van TEFAF Maastricht 2024!

Afgelopen week was de kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Deze beurs is een begrip in de kunstwereld en interessant voor interieurprofessionals om kunst te spotten. Kunstadviseur Margitte Verwoerdt bezocht 3 dagen lang de beurs en heeft de hoogtepunten voor jou op een rij gezet!


Spectaculair en weer van internationale allure: TEFAF Maastricht is 's werelds belangrijkste beurs voor beeldende kunst, antiek en design, die 7.000 jaar kunstgeschiedenis bestrijkt, van oud tot hedendaags. Met ruim 270 prestigieuze dealers uit zo'n 22 landen is TEFAF Maastricht een showcase voor, vaak museale, kunstwerken en objecten die momenteel te koop zijn. Dit was zeker de twintigste keer dat ik TEFAF bezocht, en het blijft altijd genieten…nog steeds word je jaarlijks verwelkomt met een wand van prachtige bloemen bij de entree en kan je verdwalen tussen al het moois.


Wie is Margitte Verwoerdt?

Margitte Verwoerdt is kunstadviseur en Manager programmering, samenwerkingen en events voor PAN Amsterdam. Als kunsthistorica heeft Margitte 15 jaar ervaring opgedaan in de kunstmarkt bij galeries, kunsthandels en veilinghuizen en adviseert zij particulieren en bedrijven met de aan- en verkoop en het taxeren van kunst. Ook verbindt zij kunstenaars aan bedrijven voor speciale opdrachten of treedt ze op als curator. Ook was zij te gast in De Interieur Club podcast #100 samen met Pien Rademakers en Krista van Oudheusden over de kunstbeurs PAN.

 

PAN Amsterdam en TEFAF waren tot een paar jaar geleden een gezamenlijk bedrijf. Het is qua eclectische samenstelling dezelfde opzet en er was altijd veel overlap met de deelnemers. TEFAF heeft een internationaliseringsslag gemaakt en de organisatie heeft meer grote hedendaagse galeries aangetrokken zoals bijvoorbeeld White Cube Gallery waarmee het de wereldtop op alle vlakken kan aanbieden. Waar de samenstelling bij PAN Amsterdam uit circa 20 % internationale handelaren of galeries bestaat en het de grootse nationale kunst en antiekbeurs is, bestaat  TEFAF nog voor circa 10 % uit deelnemers van Nederlandse bodem.


Vanuit een interieur perspectief is TEFAF zeer inspiratievol en ik heb in mijn 3-daagse bezoek een aantal hoogtepunten gekozen van objecten die niet over het hoofd gezien mogen worden!

 

Dit waren de 6 interieur & design hoogtepunten op de TEFAF Maastricht 2024!


1. Krokodilbureau en stoel van Claude Lalanne


Galerie Mitterand uit Parijs exposeerde voor het eerst in Maastricht, na hun presentatie vorig jaar tijdens de New Yorkse editie van de beurs. Zij vertegenwoordigen het ontwerpduo Claude en François-Xavier Lalanne, die geliefd zijn bij verzamelaars en fashionista's aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Opvallend in de stand was het Krokodilbureau met bijbehorende stoel dat Claude in 2007 maakte voor kledingontwerper Tom Ford.



Het is een prachtig voorbeeld van Lalanne’s affiniteit met surrealistische en naturalistische thema’s. De werken van Claude zien er realistischer uit dan die van François-Xavier, deels omdat veel van haar stukken oorspronkelijk zijn gegoten uit levende exemplaren. Claude's eerste krokodilbeeldhouwwerk was naar verluidt afgietsels van een kleine krokodil uit de dierentuin van Parijs, die haar door de dierenverzorger werd gegeven nadat deze een natuurlijke dood was gestorven.


De Crococurules van Claude is vooral ongebruikelijk in haar oeuvre omdat het een klassieke stoelvorm bevat, in plaats van een imitatie van takken of wijnranken, zoals in haar andere meubelstukken. De curule was van Romeinse oorsprong en was een ereplaats gereserveerd voor magistraten en keizers. Door het typisch dierlijke element te vervangen door een afgietsel van krokodillenleer, maakte Claude een erestoel tot pure sculptuur.


2. Revival van de klassieke oudheid


De klassieke oudheid is een bijzondere aparte sectie op TEFAF en is een populaire toevoeging geworden in interieurs door de revival die in gang gezet is door Axel Vervoordt. Vervoordt begon al jaren terug deze stukken naast naoorlogse kunst te plaatsen en deze combinatie sluit feilloos aan bij een modern minimalistische look.



Bij Galerie Chenel stond een Romeinse torso van Dionysus en een beeld van een vrouw uit de 2de eeuw na Christus geheel gevormd door de draperingen van haar gewaden. Beide stukken zijn tijdloos en prachtig in eenvoud. Op deze stand weet de familie die de business runt de klassieke oudheid ook prachtig met keramiek van Pablo Picasso of Lucio Fontana te combineren.


3. Gebroken kunstwerken Bouke de Vries


'De Venus de Milo' wordt vereerd ondanks het verliezen van haar armen, maar wanneer een muze van Meissen een vinger verliest, wordt ze vrijwel waardeloos gemaakt. ' Deze tegenstellingen werden leidend voor de praktijk van kunstenaar Bouke de Vries die bij Galerie Adrian Sassoon getoond wordt.



De Vries woont en werkt in Londen en is ontwerper, conservator en kunstenaar. Vooral in zijn praktijk als conservator werd hij geconfronteerd met problemen en tegenstrijdigheden rond perfectie en waarde. Bij zijn kunstwerken maakt hij gebruik van zijn vaardigheden als restaurator en overwinnen gebroken potten hun ongelukkige trauma. In plaats van ze te reconstrueren, deconstrueert hij ze en geeft ze een nieuwe status en verhaal.


4. Culturele kruisbestuiving bij Zebregs&Roëll


Van fragmenten een geheel nieuw patroon of kunstwerk creëren is echter door de jaren heen in vele soorten materialen en technieken toegepast. Van ingelegd steen, hout tot parelmoer. Zo liep ik in de stand van Zebregs&Roëll uit Amsterdam tegen een paar kabinetten aan uit Peru. De bureaukasten, met zilveren beslag, zijn gemaakt van cederhout en geheel ingelegd met parelmoer. Het interieur is gefineerd met teak, Amerikaans krabbenhout, gele kabbes en buxus.



Deze spectaculaire bureaukasten maakten in het midden van de 18e eeuw deel uit van een fascinerende productie van decoratieve kunst en meubelen uit de welvarende hoofdstad van de Spaanse kolonie Lima. Een voorbeeld van culturele kruisbestuiving in Zuid- en Midden-Amerika, waarbij meerdere invloeden uit Azië en Europa worden overbrugd tot een resultaat dat zowel visueel als historisch impactvol is.


5. Design stukken Hervé van der Straeten


Galerie Flore uit Brussel, was voor mijn als stand ontwerp het statement van de beurs. De bekende bloemist Thierry Boutemy deed de naam van de galerie eer aan door antieke en hedendaagse objecten overwoekerd door de natuur in een florale setting te plaatsen. In deze tuin van verwondering stonden ook objecten van Hervé van der Straeten. Zijn designstukken vormen al jaren een spannend contrast met de antieke objecten uit de galerie collectie.



Met grote sculpturale expressie, passie voor handwerk en aandacht voor detail ontwerpt Van der Straeten meubels, spiegels en verlichting van de hoogste kwaliteit. Hij geeft de voorkeur aan het gebruik van de meest uiteenlopende materialen. Edel of industrieel, alles worden met dezelfde uitgebreide en delicate verfijning toegepast.



6. Hangend kabinet van Paul Evans & kast Phillip Lloyd Powell



Bij de stand van Morentz uit Waalwijk werd ik hebbering van de retro-sfeer die in deze presentatie bijna een gesamtkunstwerk lijkt. Zo viel mijn oog op het hangende kabinet van de Amerikaanse Paul Evans en de kast van Phillip Lloyd Powell die beide stammen uit de jaren 60. Beide ontwerpers hadden een passie voor handgemaakte objecten. In deze periode deelden ze een studio en werkten soms ook samen aan stukken. Phillip Lloyd Powell heeft maar 1000 stukken in zijn leven gemaakt, dus deze meubels kunnen meer als kunstobject dan design worden beschouwd.










De nadruk op de oppervlaktebehandeling is een bepalend kenmerk van de meubelontwerpen van Paul Evans. Hij creëert haast een gebeeldhouwd reliëf.


De variatie op TEFAF is enorm en helaas zijn veel objecten wellicht boven budget, maar ik ben ervan overtuigd dat door een mix van kunst en objecten uit meerdere tijden, disciplines en stijlen samen te brengen je een meer persoonlijke touch aan een ruimte en interieur geeft. Verdiep je in de lijn van visuele verbinding van je unieke klant of van jezelf.


Ga jij naar Milaan Design Week dit jaar? In een 3-delige podcastserie blikken wij vooruit! In aflevering 115 is ontwerper Carina Riezebos te gast. Luister hier naar de podcast!



Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page