top of page

De 8 dingen die ze jou niet leren op een interieuropleiding!

Wist jij dat ongeveer 80% van de afgestudeerden van een creatieve opleiding, waaronder de interieurdesign opleiding, interieurstylist opleiding en binnenhuisarchitectuur opleiding binnen 2 jaar stopt en iets anders gaat doen?


Op de interieuropleidingen brengen ze jou vaktechnische kennis bij. Maar als je een interieurbedrijf wilt starten dan heb je echt meer nodig dan alleen kennis over bijvoorbeeld materialen, moodboards maken, kleurplannen en kunstgeschiedenis.


Uiteraard begint het allemaal met kennis en passie voor het interieurvak. Maar om succesvol te zijn en te blijven als bijvoorbeeld interieurontwerper of interieurstylist ben je er met een interieuropleiding nog lang niet!

Wat heb je nodig om succesvol te zijn in de interieurwereld?


Je moet gaan leren om te ondernemen in de interieurbranche. En dat gaat niet vanzelf! Het leven van een interieurondernemer is niet altijd makkelijk. Wat zijn belangrijke punten waar je op moet letten om een interieurbedrijf starten en succesvol te blijven?


1. Duidelijke doelen en planning voor je interieurbedrijf

Waar wil jij met je interieurbedrijf naar toe werken? Je moet jouw dromen en passie om gaan zetten in haalbare doelen. En de doelen die hieruit voortkomen ga je vertalen naar een duidelijke planning. Zo kun je stap voor stap aan jouw droom interieurbedrijf bouwen. Een goede planning geeft je houvast en richting.

2. Hoe geef je een interieurbedrijf vorm?

Je moet snel, eigenlijk al voordat je met een opleiding begint, aan de slag gaan met een ondernemingsplan. Hierin ga je je droomklanten en droomprojecten zetten. Je gaat nadenken over de waarde die je levert aan je opdrachtgevers. Verder moet je gaan bepalen welke bedrijfsmiddelen en partners je nodig hebt om het interieurvak uit te oefenen. En je gaat in kaart brengen waar met jouw talenten kansen kunnen liggen.


Je moet jezelf goed gaan positioneren en weten waar je voor staat. Er komen steeds meer interieurprofessionals bij dus jij moet het gedeelte van de markt bedienen met jouw diensten waar jij expert in bent of kan worden. Welke doelgroep past bij jou? Op wie ga ik mij richten? Hoe zorg je dat je herkenbaar ben voor je doelgroep?


Wil je hier hulp bij? Personal Branding expert Olaf Korsten begint op 6 maart weer met de online cursus opvallen in de interieurbranche. Laatste kans om nog mee te doen!

3. Hoe verdien je geld met een interieurbedrijf?

Je moet gaan nadenken over geld en je salaris. Je moet voor jezelf bepalen wat je wilt gaan verdienen en vervolgens een reëel uurtarief bepalen . Je brengt jouw financiële doelen in kaart voor zowel korte als lange termijn. Veel interieurprofessionals starten met een heel laag uurtarief of doen projecten gratis. Als je een maandsalaris uit je interieurbedrijf wilt gaan halen zorg dan dat je direct met een professioneel uurtarief begint!

4. Hoe doe je je marketing en weet de wereld dat jouw interieurbedrijf bestaat?

Zodra je een duidelijke visie hebt op wie jij bent en wie jouw ideale doelgroep is kun je aan de slag met de marketing. Op welke offline momenten en online kanalen wil je zichtbaar zijn? Je hebt een sterk persoonlijk merk nodig zodat jij je goed kan positioneren in de interieurbranche. En daar horen natuurlijk ook inhoudelijk sterke webteksten en een slimme website bij. Wij raden aan deze stap pas te nemen als je duidelijk hebt waar jij je op wilt richten. Zonder een duidelijke doelgroep is het bijna onmogelijk dat klanten jou gaan vinden.

5. De zakelijke voorwaarden

Heb je al nagedacht over je leveringsvoorwaarden en eventuele zakelijke verzekeringen voor jouw bedrijf? Behalve risico’s bepalen moet je ook een dichtgetimmerde offerte hebben met een duidelijk proces en voorwaarden voor jouw diensten. Zonder deze voorwaarden is het niet slim om interieuropdrachten aan te nemen omdat je risico loopt om aansprakelijk gesteld te worden als er iets misgaat bij een interieurproject. Met professionele voorwaarden en heldere afspraken kom je over als professional!

6. Hoe zorg je voor slimme en efficiënte bedrijfsprocessen?

Hoe ga jij je bedrijfsprocessen vormgeven? Aan welke essentiële knoppen in jouw bedrijf én dienstverlening kun je draaien? Hoe kun je jouw tijd slim indelen, in de juiste verhouding tussen werk/privé en hoe wil je jouw werkprocessen inrichten? Door slimme en efficiënte processen is het voor de klant ook duidelijk waar die in het proces aan toe is. Door efficiënt te werken zorg je voor declarabele uren dus meer omzet!

7. Hoe ga je om met klanten?

Het omgaan met klanten is iets wat je vaak in de praktijk leert. Hoe doe je een goed adviesgesprek? Welke selectievragen kun je jouw klant stellen (en welke niet) als je een nieuwe aanvraag ontvangt? Welke contactmomenten met je klant kun je benutten om jouw persoonlijke merk nog sterker uit te stralen? Door een duidelijke klantreis te maken kun je miscommunicatie en klachten voorkomen.

8. Hoe zorg je voor goede samenwerkingen?

De interieurbranche bestaat uit samenwerkingen. Het is een netwerkbranche waar je de juiste mensen moet kennen. Veel van de interieuropdrachten gaan via via. Dus jouw netwerk is cruciaal! Hoe werk je goed samen met freelancers, leveranciers en uitvoerders? Welke relaties zijn voor jouw interieurbedrijf interessant en hoe kan je op een slimme manier samenwerken? En hoe leg je deze samenwerkingen goed vast?

Wij weten dat het niet altijd makkelijk is om een interieurbedrijf op te starten en draaiende te houden. Vandaar dat veel interieurprofessionals na een paar maanden ploeteren ermee stoppen. Maar dat is niet nodig. Je bent een creatieveling en dat wil niet direct zeggen dat je ook een ondernemer bent. Maar je kan het ondernemen wel leren!


Ondernemersprogramma Laura Hindriks

Daarom hebben wij voor jou een ondernemersprogramma gemaakt voor de ambitieuze interieurprofessional. Wil jij leren ondernemen in de interieurbranche en niet in alle valkuilen stappen als beginnende interieurprofessional? Of kan jouw interieurbedrijf nog wel een zakelijke boost gebruiken?


Laura Hindriks is interieurontwerper en heeft al haar ervaring die zij afgelopen jaren opgedaan heeft voor jou gebundeld in een ondernemersprogramma voor interieurprofessionals:​

Next Level Groepsprogramma

Wil jij aan de slag met gelijkgestemden? In 6 maanden onder begeleiding van Mignon van de Bunt bouwen aan jouw interieurbedrijf. Kijk hier voor alle informatie:


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page