In de dynamische interieurwereld spelen interieurbeurzen en evenementen een grote rol voor interieurprofessionals om inspiratie op te doen, nieuwe producten en merken te ontdekken en een netwerk op te bouwen. Maar met de veranderingen in de industrie, verandert ook de rol van deze evenementen.
Veel beurzen zien afgelopen jaren een terugloop in bezoekersaantallen en exposanten, zoals recent bij Maison&Objet in septemberĀ en zelfs de annuleringen van de IMM in Keulen en van Domotex in 2025. Dit roept de vraag op: is er nog wel toekomst voor interieurbeurzen en waar liggen kansen?
In oktober 2024 hebben wij met De Interieur Club een onderzoek gedaan naar de toekomst van interieurbeurzen. Jij hebt in oktober het onderzoek kunnen invullen. 635 interieurprofessionals hebben ons onderzoek ingevuld en hun mening gegeven over de relevantie en toekomst van interieurbeurzen. Hieronder delen we de belangrijkste resultaten en inzichten.
Waarom bezoeken interieurprofessionals interieurbeurzen?
Uit het onderzoek blijkt dat 78% van de respondentenĀ interieurbeurzen voornamelijk bezoekt om nieuwe producten en nieuwe merken te ontdekken. Andere belangrijke redenen is inspiratie opdoen (76,4%) en het spotten van trends (54,3%). Hoewel netwerken ook belangrijk is, met 47,2%Ā die dit als een reden aangeeft, lijkt de focus sterk te liggen op vernieuwing, verrijken van creativiteit en productkennis.
Het bezoek aan beurzen blijft belangrijk ā maar niet voor iedereen
Respondenten geven een gemiddelde waarde van 7,2 op een schaal van 1 tot 10Ā aan voor het belang van beursbezoeken voor hun werk. Toch bezochten de meeste professionals niet meer beurzen in vergelijking met vorig jaar. 41,7%Ā bezocht evenveel evenementen als in 2023, terwijl 29,9%Ā minder evenementen bezocht. De overige 28,3%Ā bezocht juist meer beurzen, wat suggereert dat de meningen over de waarde van beursbezoek verdeeld zijn.
Favoriete evenementen: Milaan Design Week en Dutch Design Week
Op internationaal vlak blijkt Milaan Design Week nog steeds het populairste evenement, met 46,5%Ā van de stemmen. Andere populaire keuzes zijn 3days of Design in Kopenhagen (20,5%) en Maison&Objet in Parijs (18,1%). In Nederland blijven de Dutch Design Week (33,1%) en Design District Rotterdam (30,7%) de favoriete beurzen.
Beurs | Aantal | Percentage |
Dutch Design Week | 210 | 33,1% |
Design District Rotterdam | 195 | 30,7% |
GLUE | 50 | 7,9% |
Architect@Work | 35 | 5,5% |
Anders | 145 | 22,8% |
Toekomstige behoeften: meer focus op vernieuwing en meer gespecialiseerde evenementen
Interieurprofessionals geven aan dat ze veranderingen willen zien in de opzet van beurzen. Bijna de helft (48%) wil meer focus op nieuwe producten en nieuwe merken, terwijl 22,8%Ā de voorkeur geeft aan kleinere, gespecialiseerde beurzen. Daarnaast zien velen graag meer aandacht voor duurzaamheid en groene oplossingen (14,2%).
De rol van grote beurzen in de toekomst
Hoewel 53,5%Ā van de respondenten gelooft dat grote beurzen belangrijk blijven voor inspiratie en netwerken, voorziet 29,9%Ā dat deze vervangen zullen worden door kleinere, gespecialiseerde evenementen. Slechts een kleine minderheid van 11,8%Ā vindt dat beurzen weinig toegevoegde waarde hebben en twijfelt aan hun toekomst.
Waarom gaan interieurprofessionals niet naar beurzen?
Geen verrassend aanbod van exposanten en het niet hebben van een interessant programma blijken de grootste redenen te zijn voor het niet bezoeken van beurzen (52,6%), gevolgd door de hoge kosten van toegang, reizen en verblijf (44,8%). Bovendien geeft 44%Ā van de respondenten aan ze door tijdgebrek beurzen niet bezoeken. Ook te grote en drukke evenementen schrikken af, wat bij 20,7%Ā als een belangrijke reden wordt genoemd.
Analyse opmerkingen uit het onderzoek
Hier is een analyse van de opmerkingen over de toekomst van interieurbeurzen uit het onderzoek:
Gebrek aan vernieuwing: Veel opmerkingen wijzen erop dat de beurzen zelf niet vernieuwend genoeg zijn en er veel van hetzelfde is als het jaar ervoor. Interieurprofessionals geven aan dat ze behoefte hebben aan een verrassend en actueel aanbod, gericht op de laatste ontwikkelingen in de markt.
Verwachtingen van standhouders: Verschillende interieurprofessionals merken op dat standhouders soms te weinig moeite doen om bezoekers echt te boeien en te inspireren. Dit wijst op een behoefte aan vernieuwende en aantrekkelijke presentaties, waarin standhouders zich actief inzetten om waarde te bieden aan bezoekers.
Drukte op beurzen: Een terugkerende klacht is dat beurzen vaak te druk zijn, wat de ervaring minder prettig maakt. Dit kan interieurprofessionals ontmoedigen om grotere evenementen te bezoeken.
Conclusie: De beurs van de toekomst moet vernieuwend en gerichter zijn
Uit ons onderzoek blijkt dat interieurbeurzen nog steeds waardevol zijn voor interieurprofessionals, vooral indien beurzen nieuwe producten en merken laten zien. Maar ondanks deze waardering, zien we een verschuiving in de verwachtingen en behoeften.
In plaats van grote, algemene evenementen is er steeds meer vraag naar gespecialiseerde en kleinere beurzen met een gerichte focus op specifieke onderwerpen en trends. Door ook aandacht te besteden aan duurzaamheid en nieuwe producten en merken, kunnen beurzen relevant blijven.