top of page

Duurzame keuzes in je interieurontwerp: 12 praktische tips om direct toe te passen in je opdrachten

Duurzame keuzes maken in je interieurplan: hoe doe je dit nu? En is duurzaam niet vooral duur? Misschien heeft je klant hier geen budget voor (over)? En waar begin je? In deze blog geef ik enkele tips met do’s en dont’s. Zo kun jij je klanten goed voorzien van informatie en ze helpen met een passend plan.


Duurzaamheid

Als er iets is dat ik heb geleerd is dat er geen zwart-wit en kant en klaar antwoord is als het gaat om een verantwoord interieur. Welke keuzes je kunt maken, hangt af van meerdere factoren zoals budget, gebruik- en gebruiksduur. En ook wat jij en je klant bedoelen met duurzaam. Zo is de term duurzaam nogal breed: bedoelen we een lange levensduur? Onderhoudsarm? Of het verkleinen van de footprint?


Past goed, is goed, voelt goed

Ik ben Jan Visser, een duurzaam interieurontwerper. Ik ontwerp duurzame interieurs voor klanten die bewust keuzes willen maken in hun leven, en met de inrichting van hun woning wel wat hulp kunnen gebruiken. Samen met hen werk ik aan een waardevol en waardevast interieur zodat ook hun huis weer voelt als thuis. Kortom, een huis dat goed bij hen past, goed is voor mens en omgeving, en vooral goed voelt.


Voor mij betekent ‘duurzaam’ dat we de planeet geen schade willen toebrengen met onze ontwerpen en haar leefbaar willen houden voor toekomstige generaties. Door in elke fase van je ontwerp te kijken naar de betere alternatieven, kunnen we samen een verschil maken.


Rethink

De basis voor duurzaam ontwerpen is het niet toepassen van nieuwe materialen en het langer gebruiken van wat al is. Om te beginnen is het daarom goed om zelf een aantal vragen te stellen voor je begint:

● Moet de in te richten ruimte juist lang of kort worden gebruikt?

● Wat gebeurt er met de ruimte en de aankleding na het gebruik?

● Zijn er zaken in de ruimte die je kan hergebruiken of in ere kan herstellen?

● En moet alles wat je toevoegt nieuw zijn of kan je bestaande zaken repareren, opwaarderen, hergebruiken of iets huren of leasen?


Door alvast te denken aan de laatste gebruiksfase van je ontwerp, kan je nu bewust keuzes maken in je ontwerp. Want ook als je ontwerpt voor de korte termijn, bijvoorbeeld een winkel of een tentoonstelling, kan je namelijk ontwerpen voor de lange termijn.


Ok, je hebt jezelf deze vragen gesteld en je kunt aan de slag gaan. Om je verder te helpen heb ik een aantal tips die je gaan helpen.


12 TIPS VOOR EEN DUURZAAM INTERIEURONTWERP VAN JAN VISSER:

Kairos modulaire bank

1. Zorg ervoor dat je interieur demontabel en aanpasbaar is: verlijm vloeren niet, maak je maatwerk demontabel en kies voor modulaire oplossingen zodat ze meebewegen met de wensen van je klant.

2. Voorbeeld van demontabel: Tapijttegels zijn makkelijk te verhuizen en in allerlei maten en kleuren verkrijgbaar. Met een ‘wall to wall’ tegel kun je een tapijttegel vloer trouwens niet onderscheiden van een kamerbreed tapijt.

3. Heb je minder budget voor een vloer? Kies dan voor laminaat dat weer demontabel is. Je klant kan dit dan mee verhuizen naar een nieuwe woning of doorverkopen. Alsnog een duurzame keuze.


Leemstuk in van Abbe museum - Tierrafino Clay

4. Kies voor je wanden een natuurlijke afwerkingen zoals leemstuc, dit is vele malen milieuvriendelijker dan een standaard stuclaag, en omdat je deze niet hoeft te verven bespaar je op kosten. Is je klant handig? Misschien kan hij of zij een cursus volgen en zelf aan de slag gaan!

5. Verf, olie of latex nodig? Ga voor een variant die watergedragen is en gemaakt van zo veel mogelijk biobased of minerale materialen en laat de oplosmiddelhoudende varianten liggen. Oplosmiddelhoudende verf bevat vluchtige organische stoffen. Slecht voor de gezondheid. Bijna alle reguliere verven en oliën zijn gemaakt van fossiele grondstoffen. Deze raken op, zijn veelal chemisch, giftig en kosten veel energie om te maken.


Natuurkeukens

6.In de keuken kun je grote impact maken door ook aandacht te geven aan de energieklasse van apparatuur en te kiezen voor kwalitatieve apparatuur met een lange levensduur. En kies eens voor nieuwe frontjes of wrap ze in plaats van het adviseren van een nieuwe keuken.


7. Kies voor natuurlijke hernieuwbare en herbruikbare materialen, zoals hout en bamboe. Maar check natuurlijk wel of het materiaal gecertificeerd is, hoe, waar en door wie het materiaal wordt gemaakt en welke lijm of bindmiddel gebruikt is om er een plaat of meubel van te maken.


8. Vaak denken we bij de term duurzaam aan onderhoudsvrij en arm. Maar veel producten en materialen die we veel gebruiken hebben nu eenmaal onderhoud nodig. Kies daarom voor die zaken die goed en makkelijk onderhouden zijn door de gebruiker en daarmee langer mee kunnen. Voorzie je klant ook van deze informatie zodat hij of zij langer gebruik kan maken van je mooie ontwerp.

9. Voorkom het gebruik van kunststoffen, zoals epoxy hars en laat acryl verf staan. Deze materialen worden gemaakt van fossiele brandstoffen zoals olie met negatieve klimaatgevolgen als gevolg.


10. In de regel zijn metalen als staal en chroom en RVS niet je beste duurzame keuzes: tenzij iets erg lang mee moet gaan en je zeker weet dat de levensduur bereikt gaat worden. Let hoe dan ook op de verhouding: een stalen poot in een voor de rest verantwoord meubel kan een goede afweging zijn ten opzichte van een meubelstuk dat maar kort mee kan gaan van lage kwaliteit.


DESSO Solid tapijttegels van Tarkett

11. Nu we het daarover hebben: Veel fast furniture wordt gemaakt van lage kwaliteit materiaal zoals spaanplaat, wat slecht te recyclen is omdat het bestaat uit meerdere grondstoffen en een korte levensduur heeft. Laat deze liever achterwege in je ontwerp.


12. Tenslotte: Kies vakkundige installateurs en vakmensen en voorzie ze van de juiste informatie: een duurzame interieurkeuze kan nog zo bewust zijn gekozen, als deze vervolgens niet goed wordt toegepast is dit zonde van je moeite.


Zoals je ziet: er is niet altijd een pasklaar antwoord als je bewust wilt ontwerpen. Voor elk budget, situatie, ruimte en type opdracht zijn er alternatieve keuzes te maken. Ga jij ook de uitdaging aan om te kijken of we de wereld een beetje mooier kunnen maken met onze talenten als interieurontwerper?


Wil je meer weten over duurzaamheid?

Onlangs hebben wij een podcast opgenomen over de 7 meest gestelde vragen over duurzaamheid door interieurprofessionals. Te gast zijn duurzame interieurontwerper Jan Visser, Machteld Rijnten van The Substitute en Maarten Kruithof van Vitra Circle. Luister hier naar de podcast!




Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page