top of page

Interieurmarketing: Hoe pakt Jacoline van Bibelotte de marketing van haar interieurproducten aan?

Een interieurbedrijf of een interieurproduct in de markt zetten, daar moet je strategisch slim over nadenken voordat je dit gaat doen. Daarom neem ik jou de komende maanden mee en ga je helpen hoe jij beter kan worden in je marketing als interieurondernemer.


INTERIEURMARKETING BLOGS & PODCASTS

In verschillende blogs en podcasts ga ik gesprekken aan met interieurondernemers over een belangrijk onderdeel van je interieurbedrijf: MARKETING. Hoe hebben zij dit aangepakt? Welke lessen hebben zij hieruit gehaald? En hoe kan jij dit inzetten zodat jouw interieurbedrijf nog succesvoller gaat worden met het vinden van de juiste klant?


In de blogs ga ik je meenemen in de verhalen van vier verschillende interieurondernemers. Ook zit ik momenteel nog midden in de lancering van de vloerkledencollectie van Mark Timo, die hij heeft ontworpen voor MOMO Rugs. Hier ga ik en september ook alles over delen. Genoeg te delen dus! Mijn eerste gast in dit blog is Jacoline van de Meent van het interieurbedrijf Bibelotte.

Hoe pakt Jacoline van Bibelotte de marketing van haar interieurproducten aan?

Jacoline, oprichter en het creatieve brein achter Bibelotte, is autodidact. Na het behalen van haar havo-diploma volgde ze geen studie, maar werkte ze een tijdje in de bloemensector en begon al snel met ondernemen. Ze heeft zichzelf alles aangeleerd en zo een succesvol bedrijf opgebouwd. Voor haar man Nico geldt precies hetzelfde. Hij onderneemt al sinds zijn 18e, verkocht zijn bedrijf in 2021 en stapte toen bij Bibelotte in om dit samen naar een hoger niveau te tillen. Bibelotte heeft een uitgebreide collectie voor het inrichten van kinderkamers, denk aan behang, opbergmeubels, bedden, beddengoed, enz.

Welk product heb je recentelijk gelanceerd?

Opbergmeubels voor speelgoed waar je ook aan kunt spelen en op kunt zitten. Dit meubel is nu verkrijgbaar in 4 kleuren, maar binnenkort kun je het meubel in alle 20 Bibelotte-kleuren bestellen die perfect aansluiten bij het behang en onze andere producten.

Wat waren jouw belangrijkste stappen om het product succesvol te lanceren?


1. Waar is behoefte aan

Mijn oorspronkelijke plan was niet om dit product te verkopen. Toen ons gezin groeide, nam ook de hoeveelheid speelgoed toe. Dus wilde ik iets om het op te bergen, maar we hadden ook behoefte aan extra zitruimte, zodat de oudere kinderen er ook iets aan zouden hebben. Zo ontwikkelden we een opbergmeubel voor onze woonkamer. Ik deelde een foto van onze woonkamer op mijn persoonlijke Instagram en mensen vroegen waar ik dat meubel vandaan had. Daarna verscheen ons huis voor een binnenkijker in verschillende tijdschriften en kreeg ik veel berichten van mensen die wilden weten waar het meubel vandaan kwam.


2. Zorg dat de constructie staat als een huis

Je begint met het maken van het product voor jezelf. Als het functioneel blijkt te zijn, ontwikkel je het tot een product voor de verkoop. Zodra de afmetingen definitief waren, begonnen we te experimenteren met verschillende houtsoorten, schroeven, lijm, verf en spuitwerk. Het product moet voor 90% goed zijn voordat je het in je eigen netwerk begint te verkopen. Vervolgens laat je de markt zien wat er nog verbeterd kan worden. In eerste instantie besteedden we de productie uit en toen wij in de gaten hadden dat er zeker een markt voor was, durfden we de stap te nemen om te investeren in machines om de productie zelf op te pakken.

3. Creëer een wachtlijst

Toen de vraag aanhield, benaderde ik een timmerman om er 10 te maken. Ik kondigde dit aan en er ontstond een lange wachtlijst. Ik startte de verkoop via mijn persoonlijke Instagram buiten Bibelotte om. Als je begint met verkopen in je eigen netwerk, krijg je feedback die je helpt het product te verbeteren. Ons meubel was oorspronkelijk ontworpen om tussen twee muren te passen, zonder zijkanten. Maar mensen begonnen het ook te bestellen om aan de eettafel te gebruiken, en dan keek je er vanaf de zijkant in en waren de hoeken niet stabiel. Daar had ik niet aan gedacht.

4. Fotografie & advertenties

Ik heb zeker 150 meubels verkocht vanuit een foto van mijn woonkamer op mijn persoonlijke Instagram en via mond-tot-mondreclame. Toen we het product onder de naam Bibelotte begonnen te verkopen, deden we een fotoshoot met onze andere producten erbij. Ook heb ik toen een reclamebureau ingeschakeld voor Google SEO & SEA, dat onderzoek deed en zei dat "opbergmeubel" geen goede zoekterm was waarop mensen zoeken. Toch besloten we het meubel die naam te geven. Het zoekwoord "opbergmeubel" is de afgelopen 2 jaar enorm in populariteit gegroeid.

5. Zelf produceren & efficiëntie

Nu we zelf de productie doen, zijn we overgegaan naar de derde fase waarin we de meubels hebben doorontwikkeld, zodat ze demonteerbaar zijn. Dit neemt veel minder ruimte in, we kunnen werken met voorraad en het transport dat we nu ook zelf verzorgen, is veel beter geregeld.

Welke marketingkanalen zet je in en welke zijn het meest succesvol gebleken?

We maken gebruik van Instagram, Pinterest en Google. Organische Google-zoekresultaten (SEO) en Google-advertenties (SEA) zijn het meest succesvol voor ons. Eerst werkten we met een reclamebureau dat goed was in het bedenken van campagnes, maar we zijn nu overgestapt naar een marketingbureau dat zich echt richt op SEO en SEA, wat voor ons het meest waardevol is.

Wat is de belangrijkste marketing les die jij hebt geleerd?

Je moet bepaalde marketingtaken uitbesteden aan bureaus, maar je moet ook kritisch blijven. Je moet goed kunnen zien welke invloed het heeft op je omzet. Lees je goed in, verdiep je en vergelijk. Statistieken zijn van essentieel belang. Dankzij ons huidige marketingbureau weten we bijvoorbeeld dat Instagram helemaal niet ons belangrijkste verkoopkanaal is, maar dat de meeste verkopen via Google worden gedaan.


Vorig seizoen was Jacoline de founder van Bibelotte te gast in De Interieur Club Podcast, je hoort haar verhaal en ze geeft 5 tips voor een interieur met kinderen!


コメント


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page