top of page

Interieur Talk: 5 vragen aan Diederik Zegwaard van fairf

Regelmatig stellen wij iemand aan jou voor die werkzaam is in de interieurbranche. In Nederland werken er zo'n 140.000 mensen in de interieur-en woonbranche. In Interieur Talk leer je de verschillende mensen beter en functies beter kennen en lees je wat zij doen in de interieurbranche. Dit keer gaan wij in gesprek met interieurprofessional Diederik Zegwaard, nu 2,5 jaar werkzaam bij fairf. Met een achtergrond in de horeca zijn wij erg benieuwd hoe hij bij dit verfmerk terecht is gekomen en wat hem drijft.


Interieur Talk: 5 vragen aan Diederik Zegwaard van fairf!

1. Hoe ben je bij Fairf terecht gekomen?

 “Zelf heb ik geen marketingachtergrond; voorheen werkte ik in de horeca. Met mijn laatste baan werkte ik als operationeel manager voor een start-up die maaltijden bereidde voor topsporters en het hoge segment, met name 'Zuidas'. Hier begon ik te beseffen hoeveel vlees er eigenlijk over de toonbank ging, en in die periode begon ik bewuster te eten. Ik leerde in deze periode ook Jeroen kennen, de founder van fairf. Hij vroeg uiteindelijk of ik voor hem wilde komen werken. Pas toen ik bij fairf kwam werken, ging er echt een wereld voor mij open en besefte ik dat duurzaamheid zoveel meer is dan stoppen met over consumeren en plantaardig eten. Ik raakte me ervan bewust dat het ook echt gaat om de manier waarop producten worden geproduceerd. Verf is werkelijk overal aanwezig. Niet alleen op de muren in je huis, maar overal. Denk aan binnenshuis, kunst & meubels, maar ook in het verkeer, bijvoorbeeld op lantaarnpalen; overal is verf. 


Alleen al in Nederland wordt jaarlijks vijfhonderd miljoen liter verkwast en verspoten. Bij fairf zeggen we altijd dat we impact willen maken door de verfplas te vergroenen. Ik realiseerde me pas echt dat je met verf impact kunt maken toen dit tot me doordrong. Ik raak ontzettend geïnspireerd als ik bedenk wat er kan gebeuren als alle verf duurzame verf zou zijn. Nu is het niet realistisch als ik zeg dat wij zelf deze vijfhonderdmiljoen liter gaan verduurzamen, maar ik hoop wel dat wij een voorbeeld kunnen zijn voor andere ondernemers en dat we een verandering tot stand kunnen brengen. We moeten het tenslotte met elkaar doen.”

2. Wat motiveert jou persoonlijk om bij fairf te werken? 

Ik krijg eigenlijk best vaak de vraag waarom werken bij fairf zo leuk is.

Mijn motivatie is dat duurzaamheid vaak nog als saai of ingewikkeld wordt gezien, maar bij fairf draait het om bewuste keuzes maken zonder concessies te doen aan stijl of kwaliteit. In tegenstelling tot veel verfmerken die vasthouden aan een beperkt kleurenpalet, biedt fairf eindeloze mogelijkheden door alle kleuren (ja, ook die van andere merken) aan te bieden. Geen overproductie, meer vrijheid, minder opslagruimte en minder logistiek omdat we verf pas intinten nadat deze is besteld.”


Ik ben ervan overtuigd dat als iemand zich verdiept in de materie, iedereen een duurzame pot verf kiest. Het is veel beter voor jezelf, zonder al die toxische stoffen en uitstoot – Je mag er zelfs zwanger mee schilderen, want ja, veel verf is echt nog steeds mega slecht, niet alleen vanwege de VOS, maar ook wanneer je kinderen of huisdieren hebt die mogelijk de verf binnenkrijgen door bijvoorbeeld te kauwen. En makkelijker iets goeds doen voor de wereld kan niet, de kwaliteit is immers hetzelfde."

3. Waar moet je op letten als je 'betere' verf wilt kopen?

Mijn tip is, wees kritisch, kijk naar externe keurmerken en kijk door de eigen toegekende labels heen. Fairf is uitgebreid gecertificeerd en draagt onder andere vol trots het EU Ecolabel. Ik zie concurrenten groene claims maken, waar ik me vreselijk aan kan irriteren. Er was een merk (iedereen kent het) dat claimde ‘ecofriendly’ te zijn. Ik heb gevraagd waarom, maar uiteindelijk bleken ze maar één certificering te hebben, namelijk eentje die iets zegt over de werkomstandigheden voor werknemers en niet eens iets over het product zelf. Niets van wat in het blik zelf zat kon die claim ‘ecofriendly’ verantwoorden. Dat zijn dingen waar de duurzame markt nog steeds tegenop moet boksen. Mijn ware aard gaat dan het liefste de strijd aan, maar mijn collega's en ik herinneren onszelf er dan altijd weer aan te geloven in onze eigen kracht. Onze focus moet scherp blijven. We moeten positief blijven. Als ze in gesprek willen, staan de deuren wagenwijd open om dialogen aan te gaan!4. Wat heb je dit jaar aan meegewerkt waar je het meest trots op bent?

Fairf ligt sinds oktober in Karwei, waarmee er een grote stap is gezet om een breed publiek te bereiken. Voor mij is dit een van de waardevolste projecten dit jaar geweest. We willen meer impact maken en met een partij als Karwei kan dat. Bovendien zou het geweldig zijn als andere merken volgen, door hun producten ook écht te verduurzamen. Wij hopen dat als spelers zoals Karwei voor duurzaamheid gaan kiezen, andere partijen geïnspireerd raken hetzelfde te doen. Dan gaan we een mooie groene toekomst tegemoet.”


5. In hoeverre ben jij bezig met interieur en trends?

Om awareness te genereren is inspiratie een belangrijke pijler binnen onze marketing. Fairf zit steeds meer bovenop de interieur- en kleurtrends. Daarin heb ik nu ook een belangrijke rol. Mijn creativiteit zorgt al voor leukste samenwerkingen met interieurstylisten, design brands en ook de fashion-industrie. Ik ben er bij fairf achter gekomen dat creativiteit echt mijn kracht is. Ik ben me gaan verdiepen in interieur, kunst, kleurenleer, architectuur en meer. Bij de creatie voor fairf komt dat alles samen, ik heb nog veel te leren maar het is fijn dat ik bij fairf deze vrijheid heb. Een leuke samenwerking was die met design- en traveljournalist Joline van den Oever die onze verf heeft toegepast in haar appartement. Bekijk hier de binnenkijker.


Binnenkijker Joline van den Oever | Fotocredits: Kaatje Verschoren

Jeroen Duijghuizen, de eigenaar van Fairf was is seizoen 2 te gast in aflevering 77 van De Interieur Club Podcast. Samen met interieurontwerper Michelle Weijnschenk. Je kan de podcast hier luisteren!


Σχόλια


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page