In podcast #87 hebben wij het over projectbegeleiding. Te gast zijn interieurontwerper Laura Hindriks en Linda Reichardt van Studio Voi. Projectbegeleiding is voor veel interieurprofessionals ook onderdeel van het werk. Je kan natuurlijk een prachtig interieurplan bedenken, maar hoe leuk is het om het hele project ook te begeleiden? En dit levert natuurlijk ook meer omzet op. Luister hier naar deze aflevering.
Wat komt er allemaal nog meer kijken bij de voorbereidingen van een herinrichting, renovatie, verbouwing of nieuwbouwproject? In dit inspiratieblog neemt Laura Hindriks je mee in hoe een klant zich beweegt in het voor- en natraject rondom jouw dienstverlening als interieurontwerper. Welke kansen liggen er voor jou?
Wat jij als interieurprofessional doen tijdens het voortraject van een interieuropdracht?
Een opdrachtgever oriënteert zich op een herinrichting, renovatie, verbouwing of nieuwbouwproject door goed in kaart te brengen wat haalbaar is en uiteindelijk ten gunste komt van zijn/haar wensen. Hier speelt budget al een belangrijke rol.
Kan je opdrachtgever beter verbouwen of verhuizen? Past in het type woning wat hij/zij in gedachten heeft bij de woonwensen voor langere termijn? Of als het gaat om een zakelijke opdrachtgever; zijn er voldoende toekomst/groei mogelijkheden op de locatie/het pand? In deze oriëntatiefase kun je meedenken als sparringpartner en adviseren binnen jouw expertise en ervaring.
Door de juiste vragen te stellen aan je opdrachtgever help je om gedachtes te ordenen en kun je hem/haar stimuleren ook de cijfers hierbij op een rij te zetten. Als projectbegeleider heb je hierin een vooral ondersteunende/adviserende rol.
Wat kan jij als interieurprofessional doen bij de afronding van een interieuropdracht? Projectbegeleiding!
Hieronder valt de offertefase en de uitvoeringsfase. Na het afronden van jouw interieurplan, is alle input compleet om de offertefase in te gaan. Hierbij wordt er een uitvraag gedaan naar uitvoerders en leveranciers.
In overloop naar deze fase kun je al meedenken met je klant. Wat is er nodig? Wat kun/wil je zelf doen en wat/wie zijn er nodig binnen de uitvoering. Ook planning en budget komen hier weer aan bod. Hier zul je binnen jouw interieurplan ook al (deels) rekening mee gehouden hebben. Nu is het moment daar om te gaan toetsen of dit ook klopt en of er nog alternatieven of consessies gedaan moeten worden. Planning is hierbij ook al in hoofdlijnen onderwerp van gesprek waar je jouw klant bij kunt helpen.
Wat kan jij doen tijdens de offertefase?
Binnen de offertefase kun je als projectbegeleider een uitvoerende rol hebben. Je zou het aanvragen van de offertes uit handen kunnen nemen van je opdrachtgever bijvoorbeeld. Of aanhaken bij vragen die er zijn vanuit de leveranciers inhoudelijk over de offerteaanvraag. Maar denk ook aan het zien van kansen in type uitvoering binnen het budget. Bijvoorbeeld een alternatief materiaal die goedkoper is met dezelfde uitstraling.
Bij de controle van offertes zou je mee kunnen kijken of alles klopt en hierin een advies kunnen geven richting je opdrachtgever. Jij weet als professional meer dan je klant en ook wat gangbaar is of juist niet. Planning is hierbij een meer gedetailleerd onderwerp van gesprek. Als je alle informatie hiervoor compleet hebt, kan er een planning opgesteld worden. Jouw rol als projectbegeleider kan zowel uitvoerend als adviserend zijn.
Wat kan jij doen tijdens de uitvoeringsfase?
Binnen de uitvoeringsfase gaat de herinrichting, renovatie, verbouwing of het nieuwbouwproject van start. De planning wordt een werkdocument en het is belangrijk om in de gaten te houden of alles voor levering of de start van een leverancier gereed is.
Er zal binnen de uitvoering gecontroleerd moeten worden of ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt wat van tevoren is afgesproken. Ook zullen er vragen vanuit de praktijk komen van onderdelen die nog niet helemaal duidelijk zijn of niet compleet op tekening staan. Ook kunnen dit vragen zijn van een voorval; een defect, asbest wat men tegen komt, materialen die niet geleverd worden of leveranciers die niet op komen dagen. Of misschien wel niet doen wat is afgesproken.
Een belangrijke taak is om de communicatie te stroomlijnen tussen leveranciers én werk te controleren. Dit kun je als projectbegeleider eventueel geheel of deels uit handen nemen.
Aan welke kennis en eigenschappen moet je dan voldoen als interieurprofessional?
Genoeg kansen dus om jouw rol als projectbegeleider te gaan inzetten. Niet iedereen is zowel een goede projectbegeleider als interieurontwerper. Aan welke kennis en eigenschappen moet je dan voldoen? Het is belangrijk om te kunnen managen, plannen en communiceren. Vind je dit lastig? Begin er dan (nog) niet aan. Wil je jezelf ontwikkelen in het uitvoeren van de projectbegeleiding? Begin dan door vaker langs te gaan op de bouw van een project dat uitgevoerd wordt. Daar leer je enorm veel van!
Ben je benieuwd hoe je concreet een slimme draai kan geven aan jouw rol als projectbegeleider? Op 27 september 2023 geef ik een training over projectbegeleiding.
Deze onderwerpen komen aan bod:
Welke vormen van projectbegeleiding zijn er?
Jouw rol als projectbegeleider, wat past bij je en bij de opdracht?
Wat doe je wel of juist niet
Het maken van een planning voor de uitvoering
Waar liggen risico’s?
Afspraken maken, hoe doe je dat slim?
Samenwerken met leveranciers