Hoopvol en met spanning kijk je naar het gezicht van jouw klant. Je verwacht je een halleluja reactie, je verwacht dat je klant een dansje met je gaat maken. Want hej, je hebt behoorlijk zitten zwoegen en zweten om voor hem of haar een geweldig kleurpalet voor het nieuwe interieur samen te stellen.
Maar in plaats van euforie, zie je een frons. En er valt ook nog eens een hoorbare stilte
Oei.
Herken jij deze situatie? Lees dan vooral verder, want ik ga je helpen met een paar gouden tips waardoor dit soort taferelen verleden tijd zijn.
1. Stop iets meer tijd aan de voorkant van je advies
Je staat te popelen om aan de slag te gaan en in je kleurenwaaier te duiken. Ho, wacht. Je gaat te snel. Juist bij het onderdeel kleurconcept moet je wat langer stilstaan. Goed aanvoelen wat bij jouw klant past, wat bij de ruimte en de functie van de ruimte past. Met jouw kleurkeuze mag je gerust wat stretchen, want dat is meestal de reden van jouw klant om jou in te schakelen: uit de comfortzone komen.
Het gaat jou écht tijdwinst opleveren als je dóórvraagt bij de start van je advies. Kijk om je heen in het interieur, kijk ook naar wat je klant draagt. Een persoonlijke stijl zie je vaak terug in kleding. Stel een goede vragenlijst op en neem de tijd. Zeker weten dat hierdoor jouw kans op een kleurvoorstel dat meteen in de roos is, drastisch toeneemt.
2. Zet je eigen smaak en voorkeur aan de kant
Ik herken het. Je hebt zo je lievelingskleuren. Ik ook. Bij mij veranderen die trouwens met regelmaat van de klok. Maar jouw favoriete kleuren zijn helaas van geen enkel belang in het interieur van jouw klant. Schuif die daarom maar gelijk aan de kant. Natuurlijk kun je ze gerust toepassen als je merkt dat jouw smaak en die van je klant gelijkenissen vertoont.
Persoonlijk vind ik dat trouwens de lastigste kleurpaletten. Het komt dan zo dicht bij je eigen gevoel, dat het moeilijker is om dat goed uit elkaar te houden.
3. Praat met beelden
Laat vooral veel (voor)beelden zien tijdens jouw adviesgesprek. Mijn gouden tip met de beeldenbox is hierbij heel behulpzaam. Vraag weer door: waaróm vind je klant die foto mooi? Is dat vanwege het een ‘overall’ gevoel? Gaat het om een detail? Of spreekt die foto jouw klant niet aan om de kleur, maar om stijl, of om een bepaald meubel.
Ik adviseerde eens donkere kozijnen. Mijn klant was hierdoor erg verrast, een beetje van slag zelfs. Maar alle plaatjes die zij prachtig vond, hadden donkere kozijnen. Dit was iets waar mijn klant zich niet bewust van was. Ze was ongelofelijk blij toen de schilder klaar was met haar donkergrijze kozijnen. De foto’s gaven mij duidelijk richting voor wat mijn klant mooi vond. Ik kreeg veel vraag naar mijn persoonlijke beelden-box. Die heb ik onlangs ontwikkeld, en is kant-en-klaar te bestellen. Zo hoef jij niet te pinteresten, te knippen, te plakken en te lamineren. De mooie luxe box én de kaarten zijn helemaal blanco, dus die kun je customizen zoals jij dat wilt.
4. Gebruik geen kant en klaar pinterest voorbeeld, of ‘de kleur van het jaar’
Ik zie het echt té vaak voorbijkomen. De prachtigste moodboards, met een van pinterest geplukt kant en klaar kleurpalet eraan toegevoegd. Killing. Ben origineel. Jij bent de ontwerper. Er zijn miljoenen kleuren, tonen, nuances en schakeringen te kiezen. Het is jóuw vak. Maak alsjeblieft je eigen kleurpalet, speciaal voor jouw klant samengesteld. Dit voelt de klant, dit voelt veel persoonlijker.
En ja, laat je lekker inspireren door al die kleuren van het jaar, want dat zegt echt wel iets over de tijd waarin wij leven en wonen. Maar door je te verdiepen in je klant, ontdek je wat écht bij hem past!
5. Zorg dat je je kleurpalet in de juiste verhouding presenteert
Je vraagt kleurstalen aan. Die zijn allemaal even groot, meestal. Je hebt de neiging om ze zo netjes als je ze krijgt ook op te plakken op een stuk foam of aan een leuke waaier. Maar hiermee krijgt jouw klant niet het juiste gevoel bij hoe jij dat voor je ziet. Wat zijn de verhoudingen? Als er een pittige kleur bij zit die jij als accent ziet, maar net zo groot is als de neutrale tint voor een deel van de wanden, dan is de kans groot dat jouw klant zich een hoedje schrikt.
Knip daarom de stalen altijd in de juiste verhouding, zodat jouw klant een realistisch beeld krijgt van wat jij voor hem hebt ontworpen.
Terwijl ik dit blog schrijf, komt er nog een tip bij mij naar boven. Die deel ik ook nog graag:
6. Laat je niet beperken door een paar kleurenstrips
Ook vaak gezien bij collega’s. Alvast een paar kleurstalen klaarleggen waar je uit gaat kiezen. Het is zeker waar dat je bij een klant niet alle 2000 kleuren uit jouw waaier moet laten zien. Daar worden ze zenuwachtig van. Daar gaan ze van twijfelen. Dat wil je niet. Maar kiezen uit 10 stalen voelt ook niet echt royaal. Gebruik de hele waaier voor je klant, selecteer en vraag dan de betreffende stalen aan.
Kleur is een groter onderdeel in een interieur dan je denkt. Kleur is het eerste dat naar je toe komt als je een ruimte binnenstapt. Dan pas volgen materialen, vormen, meubilair etcetera. Heeft je klant niet een budget dat tot in de hemel reikt? Dan kan jouw kleurpalet de held van de ruimte worden. De held die alle onderdelen bij elkaar brengt.
Superclass kleur volgen in september?
Het ontwerpen van een kleurconcept is altijd onderdeel van een interieurproject. De één komt niet verder dan frosted sand of creamy white, het geijkte rijtje van vergrijsde beiges en modderkleuren. Een ander gaat los op de kleurwaaier, maar raakt verstrikt in de keuzestress.
In beide gevallen is hulp onderweg. Live ook nog, want ik ga weer superclasses ‘in het echt’ geven. Daar kijk ik enorm naar uit. Samen schuiven met kleuren en de magie ontdekken!
​
Nieuwe data: vrijdag 9 september of dinsdag 20 september
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Veel plezier bij het ontwerpen van jouw kleurconcepten, en je weet, heb je een vraag, stel die gerust aan mij. Ik antwoord altijd!
Marie-Gon, mei 2022