top of page

Binnenkijker bij twee projecten van interieurarchitecten bureau Barde vanVoltt

Bijgewerkt op: 22 mrt

Naast haar werk als interieurontwerper schrijft Elvire Rombouts maandelijks een Binnenkijker. In dit geval kijken we mee in twee prachtige projecten van interieur architecten bureau Barde vanVoltt, waaronder het awardwinning project Casa Mezcal in Mexico-stad en een luxe familiehuis in Haarlem.

 

Wie zijn Barde vanVoltt?

Interieur architecten bureau Barde vanVoltt: Valérie Boerma en Bart van Seggelen.

 

Wat en waar?

Valérie en Bart ontwerpen sinds 11 jaar luxe high-end retail, residential en hospitality interieurs voor klanten over de hele wereld. De laatste jaren ontwikkelen ze ook vastgoed in Mexico, waar ze sinds 4 jaar wonen met hun twee kinderen van 8 en 5 jaar in Mexico-stad. Daarnaast leiden ze vanuit Mexico hun in Nederland gevestigde interieur architecten bureau Barde vanVoltt.

 

Kenmerkend voor hun ontwerpen is een full circle methode van werken, waarbij o.a. wordt nagedacht over de omgeving, het cultureel erfgoed van het pand, het betrekken van locale ambachtslieden/ ontwerpers bij het vervaardigen van meubels, accessoires en kunst waardoor projecten met bezieling ontstaan.

 

Hoe zijn jullie in Mexico terecht gekomen?

Een klant van ons vroeg ons om een oud mezcal proeflokaal van 450 m2 te ontwerpen en verbouwen tot zijn privé woning. Aangezien het een heel intensief project was, waar onze dagelijkse aanwezigheid op de bouw gewenst was, zijn we in Mexico gaan wonen.

Het was niet de eerste keer dat we naar het buitenland verhuizen voor een project. Ons eerste project wat we samen hadden binnen gesleept was in Los Angeles in 2014 en zette de toon voor de rest van ons ondernemersavontuur. Binnenkort verhuizen we naar Baja California, waar we onze eigen projecten aan het ontwikkelen zijn.

 


Wat is jullie drijfveer?

Wij willen graag  een ondernemersleven met het vrije buitengevoel waarbij je minder door je agenda geleefd wordt. Bart leidt ons creatieve ontwerp proces, houdt van surfen en vrijheid. Ik ben altijd bezig met nieuwe kansen creëren, storytelling en samenwerkingen opzetten. Samen zijn we avontuurlijk aangelegd en hebben we hetzelfde doel voor ogen. Wij geven niet om de status van een imposant kantoorpand met tig medewerkers. We houden van bijzondere projecten, waar we naar eigen inzicht kunnen ontwerpen. We willen opgaan in een andere cultuur. Door buiten onze comfortzone te treden, halen we het beste in onszelf naar boven.

 

Waar bent je trots op?

Voor Casa Mezcal geldt dat we ongelooflijk trots zijn dat we in relatief korte tijd het resultaat hebben neer kunnen zetten onder uitdagende omstandigheden in een land waar we alles nog moesten ontdekken en nauwelijks connecties hadden.

Wat betreft het Haarlemse familiehuis, zijn we heel trots op het luxe afwerkingsniveau en de sfeer. Het geheel klopt gewoon. Een heerlijk huis om samen te zijn en voor ieder een favoriet plekje.



Wat was de grootste uitdaging?

In Mexico verlopen de processen 180 graden anders in vergelijking met Nederland. Het woord efficiency is door de nuchtere boere-Hollander uitgevonden. Wij zijn gewend om veel voor te bereiden, zodat je minder fouten maakt en dus efficiënter werkt. In Mexico kan álles en zeggen ze altijd ja, ze gaan het experiment aan, maar bijna alles wordt met de hand gemaakt. Deze manier van werken moet je wel leren omarmen, in sommige gevallen kun je daardoor niet het perfect afgewerkte resultaat bereiken dat we in gedachten hadden. In veel gevallen hoeft het ook niet perfect want een handgemaakt, imperfecte tegel geeft juist de ambachtelijke touch die México zo kenmerkt en bijzonder maakt.

 

Hoewel het tijdsbestek en het budget van Haarlem nagenoeg hetzelfde waren, ging in Haarlem eigenlijk alles van een leien dakje, op moeizaam vergunningstraject voor de uitbouw na, maar gelukkig is dat ook goed gekomen.

 

Wat kenmerkt jullie interieurstijl?

Onze stijl is altijd in ontwikkeling. Sinds we in México wonen houden we van verfijnde Japanse eenvoud tegenover Mexicaanse brutalisme, we houden van rust en ritme zonder dat het saai wordt. We herhalen bijvoorbeeld graag bepaalde natuurlijke materialen waardoor er rust ontstaat. Qua kleuren houden we van ‘earthy tones’.

 

Heb je een interieurallergie?

Interieurs hoeven niet perse mijn smaak te zijn, als er maar wel over het geheel is nagedacht. Het mindless kopiëren van stijlen zonder na te denken over het waarom van de bewoner of gebruiker vind ik een gemiste kans. Als ontwerper heb je een verantwoordelijkheid om te zorgen dat het interieur iets doet voor de mensen. Naast eenheid wil ik graag de ziel van de ruimte voelen.

 

Welke ontwerper is jouw grote voorbeeld op het gebied van interieur?

Op het gebied van architectuur: Sordo Madaleno, studio Rick Joy en Kalach en interieur Patricia Urquiola. Wel merken we dat door zo intensief met onze eigen projecten bezig zijn in Mexico, we meer gefocust zijn op ons eigen pad en de mensen met wie we samenwerken. We voelen hier minder invloed van trends of wat er speelt op het interieurgebied dan in Nederland. Het is heerlijk om je eigen tijdloze stijl te ontwikkelen.



Heb je nog een leuke interieurinspiratie tip?

Waar we ontzettend veel inspiratie uit halen is MUSA, een utopian village aan de pacific ocean in Mexico. Het is een droomplek waar je in het hotel of de residences kunt verblijven, het is omgeven door palmbomen en heeft een uitgestrekt privé strand. Hier voelen we ons helemaal thuis. Het is een bijzondere plek voor een community van gelijkgestemde creatievelingen die elkaar willen versterken. We zijn samen met MUSA de ultieme beach residences aan het ontwikkelen voor verkoop.

 

Voor iedereen die op vakantie wil naar Mexico, MUSA is een absolute aanrader: www.stayatmusa.mx

 

Wens voor de toekomst

We willen de aankomende jaren onze projectontwikkeling opschalen. We werken graag samen met architecten, ontwikkelaars, bouwers die dezelfde visie hebben. Door op grotere schaal te ontwikkelen kunnen we impact maken. We willen bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe samenleving waar leven, werk, welzijn naast elkaar bestaan.

 

We ontwerpen nu voor onze projecten op maak gemaakte meubels en werken samen met jonge local talenten om ‘unieke statement pieces’ te maken. We vinden het belangrijk om hen ook in de spotlight te zetten. Op onze instagram page @bardevanvoltt delen we de ‘studioseries’ waarin we deze talenten bezoeken in hun atelier / studio en een kijkje in het maakproces geven. Het zou leuk zijn om dat verder door te ontwikkelen tot een eigen collectie en deze te gebruiken voor onze ontwikkelingsprojecten.

 

bottom of page