top of page

Binnenkijken bij design- en traveljournalist Joline van den Oever

Vorige keer mochten wij binnenkijken bij ontwerper Jeroen van Zwetselaar. Deze week is het de beurt aan design- en traveljournalist Joline van den Oever. Ze volgt zowel Dutch als sustainable designers op de voet. Ze schrijft voor titels als Volkskrant Magazine, VTwonen en Winq.

In deze binnenkijker mocht fairf Joline bevragen over haar vak, haar passie voor interieur en vooral ook haar knappe stekkie, genaamd ‘The Altar Apartment’. Goed design gaat in de ogen van Joline veel verder dan het voorzien in hebberigheid; júist hoe mensen en merken hun best doen om van de wereld een betere, mooiere en/of groenere plek te maken, raakt haar.


Je bent design- en traveljournalist, met focus op duurzame keuzes en slow travel, hoe is dat zo gekomen?

Ik heb gestudeerd aan de kunstacademie en heb oorspronkelijk geen journalistieke

achtergrond, maar ben vooral opgeleid als trendwatcher. Ik was initieel dus vooral bezig met de tijdgeest en hoe ontwerpers de toekomst vormgeven of toekomstige oplossingen dicteren. De verhalen die ik vanuit mijn trendwatcher rol hoorde en zag, vond ik zó interessant dat ik ze wilde delen. Daar startte mijn schrijf-carrière, vanuit de fascinatie voor veranderingen in de samenleving en hoe designers daar op esthetische wijze op inspelen.

Fotocredits: Kaatje Verschoren

En wat was je grootste inspiratie voor de inrichting van The Altar Apartment?

De basis werd eigenlijk gelegd met de kleuren op muren en plafonds. En de inspiratie daarvoor vond ik vooral in de ruimte zelf. Dit appartement is een huurwoning en werd dus, zoals vrijwel altijd het geval is, opgeleverd in gewoon wit: ral 9010. Qua kleurgebruik was het appartement in eerste instantie dus vrij identiteitloos, terwijl het appartement an sich juist heel karakteristiek is, want het huist in een voormalige kerk. Ondanks dat de binnenmuren wit zijn, zijn de buitenmuren van prachtige authentieke donkerbruine bakstenen en is de woning voorzien van een hele aanwezige boog in het midden. Onder deze boog bevond zich vroeger het altaar. Die boog had men in de oorspronkelijke kleuren gelaten; een beetje grauw, asgrijs. Dát was voor mij het startpunt. Ik vond dat grijs wat stemmig, maar ook klassiek en besloot het in ere te houden én erop voort te borduren. Omdat ik de boog in dat stemmige grijs dus tof vond maar ook wel erg kerkelijk, wilde ik er wat vrolijks tegenover zetten. Het resultaat is een aardig kleurrijk huis met opvallend design.

De eerste kleur die ik koos was Mushroom, van het merk fairf: een beige tint, die de ruimte wat warmer maakte. Want ik vond het wit van de muren en het grijs van de balk in combinatie met de kerksfeer te kil. De volgende kleur die ik koos was Kees, ook van fairf; echt zo’n vergrijsd lichtblauw. Ik lag op een gegeven moment op de bank naar buiten te staren. Toen zag ik de lucht, een typisch grijzige, lichtblauwe, Hollandse lucht en het leek mij ineens mooi om de natuur mijn woonkamer in te halen. Het werd Kees. Het leuke aan deze kleur: bij avondlicht is ie niet zo aanwezig, dan zie je hem bijna niet. Met daglicht is de kleur juist wel goed zichtbaar en een stuk blauwer, net zoals de lucht buiten.

In de slaapkamer mocht het wat uitdagender. Ook wat meer moody, voor een geborgen gevoel. Daarom zijn echt alle muren meegenomen. De tint die ik voor de slaapkamer koos, was eveneens een fairfkleur, genaamd Squirrel; een soort merlot bruin. Heel warm. Geïnspireerd op de bakstenenmuren. Daar liep de kleur dan gevoelsmatig mooi door. Om een interessante twist aan te brengen, koos ik voor de fairf-kleur Koala op het plafond, een soort lila kleur. Ik had al wat lila beddengoed, dus dat was een mooie match.


De basis werd dus gelegd met kleur. Leuk! Hoe belangrijk is kleur voor jou in een interieur?

Ik denk wel dat kleur echt stemmingsbepalend kan zijn. Bovendien is het super persoonlijk. Veel mensen worden bijvoorbeeld heel rustig van neutrale tinten. En ik kan ik dat ook wel waarderen, maar het is niet mijn stijl. Ik houd juist van pastellen of lila. Het hoeft niet heel opvallend, maar wel iets waar je vrolijk van wordt of fris aanvoelt. Zo’n sky blue lichtblauwe muur bijvoorbeeld. Dat vind ik écht mooi.

En zijn er bepaalde kleuren die jouw voorkeur hebben?

Ik denk toch wel het lichtblauw dat ik dus heb gebruikt, omdat dat mij doet denken aan de lucht en ruimte; aan buiten zijn en de zee. Dat vind ik heel rustgevend. Het zachte van lila vind ik ook heel mooi. Ik weet niet waarom, maar die zachtheid spreekt mij aan.


Heb je dat bij lila bijvoorbeeld ook altijd al gehad? Dat is ook een trendkleur op het moment.

Ik heb die voorliefde voor lila niet altijd gehad, maar hij gaat wel langer terug dan de opkomst van de trend. Ik heb trouwens echt een jaar of tien een obsessie gehad voor de kleur mintgroen. Daar wilde ik toen echt alles in kopen en hebben. Maar toen het een trend werd, was ik er alweer snel overheen.

Hoe speel jij met licht, in combinatie met kleur in huis?

Ik heb voordat ik ging schilderen overal samples opgehangen. Zo kon ik goed zien wat de verschillende kleuren in de ochtend, middag en avond deden. Het optische effect van een kleur kan zo anders zijn als er een felle zon op staat of juist een schemerlamp. Bij felle zon worden bepaalde pigmenten er bijna uitgefilterd. In de avond krijg je juist een soort van saturatie; dan wordt het weer donkerder dan het met het blote oog zal zijn. Het is denk ik de kunst om het op beide momenten mooi te vinden. Soms gaat dat mis. Ik heb ooit een kast in donkerpaars geverfd en in de avond vond ik het prachtig. Dan werd het een soort aubergine. Maar zodra de zon er op kwam was het echt verschrikkelijk. Goed testen is dus echt key.

En waarom koos je eigenlijk voor fairf?

Ik hoorde onlangs een gesprek in De Interieur Club Podcast waarbij het verven met muurverf op basis van acrylaten van fossiele grondstoffen in het bindmiddel werd vergeleken met het dichtsmeren van je muren met plastic. Ik denk dat het goed is om vragen te stellen bij de grondstoffen die je gebruikt en zodra er zich een duurzame keuze aandient, zoals plantbased verf van fairf, het alleen maar fijn is dat je dat alternatief kan aangrijpen. Daarbij vond ik de staaltjes van echte verf die fairf heeft ook een pre, dan zie je gewoon exact wat de kleur doet wanneer het daglicht je woning binnenvalt. Want zo'n kleurstaaltje dat uit de printer gerold komt, is eigenlijk helemaal niet kleurecht, dus daar heb je drie keer niks aan.


Een heel andere vraag: hoe maak je in jouw optiek van een huis een thuis?

Goede vraag, ik denk door je te omringen met objecten of kleuren die jou op je gemak stellen, zodat je huis echt veilig voelt. En misschien ook wel, al klinkt het zo cliché: buiten naar binnen halen. Dus ook het niet te klinisch te maken. Planten en natuurlijke materialen zoals hout zijn elementen die ervoor zorgen dat je je binnen vier muren vrijer voelt.

En wanneer geven objecten jou een veilig gevoel?

Ik denk dat materiaalkeuze voor mij belangrijk is. Texturen die zacht zijn of comforting aanvoelen; bij wijze van een lekker dekentje, dat je kan aaien. Dus heel multisensorisch Want veiligheid heeft te maken met je zintuigen. Een gevoel van veiligheid kan je natuurlijk niet alleen met je ogen bereiken, maar ook door te voelen.


Heb je een favoriet item in huis?

Ja, dat is de puffy chair van HEM! Dat is echt zo’n leesstoel. En ik lees veel. Het is een stoel waar je alleen maar in kan hangen. Het heeft de vorm van een honkbalhandschoen. En daar zit je dan dus in. Het voelt ook alsof je in een gedrapeerd dekentje zit, ondanks dat de stoel van leer is. Ik deze stoel kan je alleen maar hangen en wegzakken. Je zit echt in een soort van omhelzing. Kijk, daar komt ie weer terug: mijn hang naar comfort en veiligheid. Daarnaast vind ik hem trouwens ook heel mooi. En ik heb hem gekocht met het idee dat dit een designklassieker gaat worden. Ik wil hier nog wel twintig jaar naar kijken. En mocht ik ooit krap bij kas komen te zitten, kan ik hem altijd nog doorverkopen.

Hoe herkennen we jouw interieurhandtekening?

Ik denk dat er altijd iets kleurrijks in zit. Daarnaast vind je in mijn interieur Dutch design in de mix met duurzaam design terug. Zo heb ik best wel wat dingen van

Rotterdamse ontwerpers. Ik vind het leuk dat het design dan echt lokaal is, dat de persoon die het gemaakt heeft óók hier in de stad rondloopt of een atelier heeft. Dat vind ik een leuk idee. In een interieur mag wat mij betreft trouwens ook wat grappigs zitten, iets wat niet voor de hand liggend is, bijvoorbeeld een element in een afwijkende vorm. Zo heb ik een stoeltje van Maarten Baas, met een asymmetrische rugleuning. Het lijkt alsof het door een kinderhand is getekend. Dat vind ik charmant als er een knipoog of een grapje in zit.

Past dat ook bij wie je bent?

Ja. Onderwerpen als duurzaamheid kunnen soms wat zwaar wegen, daarom vind ik het ook wel fijn als er ook lucht zit in het interieurverhaal. Gewoon een beetje vrolijkheid. Daar word ik dan wel weer blij van.

Noot van redactie: Inmiddels is Joline verhuisd. Zodra de tijd daar rijp voor is, zullen we een binnenkijker van haar nieuwe woning met je delen.


Gratis kleurstalen van fairf bestellen?

Bestel nu gratis 6 fairf-kleurstalen met de code INTERIEURCLUB op www.fairf.eu. Houd er rekening mee dat de code slechts eenmalig kan worden gebruikt, en deze aanbieding is geldig tot 1 januari 2024.


In aflevering 77 waren de eigenaar van fairf Duijghuisen en Michelle Weijnschenk van INTERIEURVANMIES te gast. Wil je de podcast terugluisteren? Check hier de verschillende podcastkanalen!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page