Als jij interieuradvies geeft dan krijg je zeker te maken met bouwkundige vragen van klanten. De klant ziet jou als expert dus is het nodig dat jij bouwkundige kennis hebt.
Ook is het fijn als je in gesprek gaat met een aannemer of installateur dat je zelfverzekerd antwoord kan geven op vragen. Kennis over bouwkunde krijg je helaas nauwelijks op een interieuropleiding. Veel interieurprofessionals leren het vaak in de praktijk helaas vaak gepaard met een verkeerd advies waardoor je achteraf (kostbare) aanpassingen moet doen.
Bouwkundig ingenieur Mariska Luttikhedde is dé expert bij De Interieur Club als het om bouwkunde gaat. Zij is te gast geweest in onze podcast en geeft weer vanaf september bij De Interieur Club de cursus bouwkunde Voor meer informatie kijk in onze academie!
In dit blog gaan wij dieper in op bouwkunde en waarom het belangrijk is dat jij deze kennis hebt als interieurprofessional. Je kan op onze website ook podcast 45 terugluisteren!
Wat is bouwkunde?
Bouwkunde is de overkoepelende term voor alle techniek en kennis die verbonden zijn aan het bouwen van woningen en andere gebouwen. Bouwkunde bestaat uit bouwkundige aspecten en installatie technische aspecten. Het is essentieel als interieurprofessional dat jij hier kennis over hebt.
Onder bouwkundige aspecten verstaan wij bijvoorbeeld: de verschillende soorten manieren van bouwen, welke materialen er gebruikt worden maar ook regelgeving omtrent de bouw. Onder installatie technische aspecten gaat over bijvoorbeeld de warmtepomp, sanitair en waterafvoerpunten. Indien jij hier meer kennis over hebt kan jij veel beter ontwerpen en is jouw advies vollediger.
Waarom zou je bouwkundige kennis moeten hebben als interieurprofessional?
1. Je geeft een volledig advies
Helaas nog te vaak komt het voor dat een interieurontwerper of interieurstylist met een ontwerp aankomt wat in de praktijk helemaal niet mogelijk is. Je kan niet altijd de badkamer verplaatsen en zelfs in de badkamer is het niet altijd mogelijk om bv de wastafel met de toilet te verwisselen. Jij wilt van waarde zijn voor jouw klanten maar dan moet je wel weten waar je het over hebt.
2. Goed kleuradvies geven
Een nieuwbouwhuis bestaat natuurlijk nog niet dus kan het lastiger zijn om tot een goed kleuradvies te komen. Aan de hand van de bouwtekening kan jij bijvoorbeeld zien waar het licht vandaan komt. Het lezen van een bouwtekening is essentieel zo voorkom je verkeerde keuzes.
3. Tijdsbesparing
Met jouw kennis over bouwkunde kan je veel tijd besparen. Een verkeerd advies geven betekent dat je je ontwerp weer opnieuw moet gaan bekijken. Als jij bijvoorbeeld de constructieve wanden van de lichte scheidingswanden kan onderscheiden weet je bijvoorbeeld of je er wel een zwaar televisiemeubel aan kan ophangen of dat je aanpassingen moet maken aan de wand.
4. Je blijft binnen het budget van de klant
Door jouw bouwkundige kennis kan jij veel beter adviseren en is het makkelijker om binnen het budget van de klant te blijven. Kan er wel een stortdouche komen of komt er dan een ministraal uit de douche? Doordat jij kennis hebt opgedaan van installatie technische aspecten kan jij de juiste personen inschakelen voor een goed advies en weet je of er extra kosten gemaakt moeten worden.
5. Volwaardig gesprekspartner van aannemer en installateurs
Een interieurproject is een samenspel van alle partijen. Hoe beter jij mee kan doen en hoe beter jij weet waar je het over hebt hoe beter het totale ontwerp is. Jij moet zelfverzekerd in je schoenen staan als je in gesprek gaat met de aannemer en installateurs. Maar hoe kan je dat doen als de nodige kennis ontbreekt?
Wat kan je met de cursus bouwkunde?
Hoe fijn is het als je zelfverzekerd in gesprek kan gaan met een aannemer en installateurs? Ook voorkom je dat je verkeerd advies geeft aan klanten.
Het is fijn als je de basiskennis van bouwkunde in je rugzak hebt. Met deze cursus zet jij jezelf in de markt als volwaardig gesprekspartner van aannemers en installateurs.
In deze cursus bouwkunde leer je aan de hand van praktijkgerichte opdrachten het lezen van een bouwtekening. Ook leer je bijvoorbeeld wat te wijzigen is en aan welke elementen je niet kan tornen. Hierdoor kun je concreter meedenken met veranderingen en oplossingen voor je klant.
Nieuwe startdata in 2023! Meer over de cursus bouwkunde en jezelf aanmelden?*
* Voor deze cursus kan jij in aanmerking komen voor de PPO subsidie en 1/3 terug krijgen zie: https://www.deinterieurclub.com/post/pposubsidie
ความคิดเห็น