top of page

Door de bril van een starter: mijn eerste ervaringen in de interieurbranche

Een startende interieurprofessional? Als er iemand aan die definitie voldoet, dan ben ik – Gerline Maaijen, kersverse eigenaar van MARLI Emerald – het wel: regelrecht vanuit een baan bij de overheid mijn reis door de wereld van interieur gestart! Van abstracte dossiers naar kleurige moodboards, van kantoordagen naar een home office, van Intranet naar Sketchup en van vaste collega’s in een team naar te werven klanten. Kortom, als startend interieurprofessional is mijn leven 180 graden gedraaid!

Veelzijdige én overweldigende branche

Hoe ontzettend veelzijdig de interieurbranche is, is me in de eerste twee maanden na de start van mijn ontwerpstudio MARLI Emerald nog duidelijker geworden. Heerlijk voor alle vrijdenkende creatievelingen onder ons en ook voor mij, want ik besef me dat ik nu elke kant op kan qua stijl en activiteiten die ik maar wens. Aan de andere kant zorgt dat er ook voor dat mijn reis door de interieurwereld bij tijden overweldigend is.


Het grote materialenbos

Zo heeft het me verbaasd wat een enorme diversiteit aan materialen er is. Daar stond ik vroeger nooit zo bij stil, maar nu ik me in deze wereld bevind, word ik omringd door talloze soorten stoffen, houtsoorten, steen, verf, behang en noem maar op. Om nog maar te zwijgen over de verscheidenheid aan leveranciers daarvan! Voor mij als rasechte starter voelt dat af en toe als een materialenbos waar ik compleet in kan verdwalen. Hoe weet ik welke materialen kwalitatief goed zijn? Welke materialen passen wel en niet bij de stijl van mijn ontwerpen? Welke leveranciers leveren kwaliteit en zijn prettig om mee te werken? Kortom, meer dan genoeg om uit te zoeken en het zal nog wel even duren voordat ik de weg weet te vinden in dit materialenbos. Tegelijkertijd geeft het ook veel plezier: eindeloze mogelijkheden om te komen tot unieke creaties.

Meer dan drie woonstijlen

Iets anders wat me is opgevallen is de grote hoeveelheid aan stijlen die er zijn. Vroeger wist ik hooguit dat er een ‘landelijke’, ‘moderne’ en ‘Scandinavische’ woonstijl bestond. Sinds ik, in het kader van inspiratie opdoen, aandachtig woonmagazines doorblader, Pinterestborden bekijk, langs Instagram Reels scroll, beurzen bezoek en mijn ogen uitkijk in een kunstgaleries, weet ik dat er nog veel meer stijlen zijn. Dat doet me soms doet duizelen en levert bij tijden enige mate van stress op, want: ‘help, wat is eigenlijk míjn stijl?!’. Aan de andere kant vind ik juist die breedte daarin ook ontzettend tof. Want dat betekent dat iedere interieurprofessional door zijn of haar eigen unieke stijl ook het unieke zelf kan laten zien.

Passie in de interieurbranche

Het meest overweldigende is de passie die ik terugzie bij iedereen die op welke manier dan ook werkzaam is in de interieurbranche. Het is heel fijn om een gemeenschappelijke deler te hebben, die bij de meesten regelrecht vanuit het hart komt. Zo’n gemeenschappelijke passie zorgt voor gunnende samenwerkingen tussen professionals en positieve reacties op datgene wat je doet. Het zorgt ervoor dat er collega’s zijn die je met liefde wegwijs maken in het materialenbos en die je trots laten zien op welke manier zij hun stijl hebben ontwikkeld.


Tips voor aan jou als mede-starter

Misschien ben jij ook pas begonnen als interieurontwerper en herken jij je wel in mijn ervaringen. Hieronder wat tips over de manieren waarop ik ervoor probeer te zorgen dat mijn reis in de wereld van interieur zo plezierig mogelijk verloopt:


1. Bedenk dat je niet meteen alles hoeft te weten, niet meteen alle materialen hoeft te kennen en mogelijkheden hoeft te vérkennen, om een goede dienst te kunnen afleveren.

Ik heb mijn verkenning in eerste instantie beperkt tot een select aantal materialen en leveranciers die mij echt aanspreken. Per opdracht kies ik daaruit vervolgens steeds een andere optie om te gebruiken in mijn ontwerpen. Op die manier ontdek ik vanzelf welke materialen en leveranciers mijn voorkeur hebben en breid ik op een natuurlijke manier mijn materialenkennis uit zonder te verdwalen in het materialenbos. Bovendien blijf ik mezelf op die manier uitdagen om nieuwe dingen te proberen.


2. Laat je inspireren door alle verschillende ontwerpers en stijlen die er zijn, en gun jezelf ruim de tijd om je eigen ontwerpstijl te ontwikkelen.

In het begin kan dat nog lastig zijn, omdat je zoveel om je heen ziet en nog niet precies weet waar je zelf naartoe wilt qua stijl. Maar ik raad je aan: zoek naar een unieke stijl die jouw kracht en persoonlijkheid reflecteert. Zelf vind ik die zoektocht op zichzelf al een feest en het laat me groeien op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Ik ben er van overtuigd dat je op die manier kunt toewerken naar grootse ontwerpen, waar mensen voor kiezen omdat ze zich specifiek door jouzelf en jouw stijl aangetrokken voelen.


3. Last but not least: geniet samen met medereizigers van je ontdekkingsreis in de interieurwereld!

Mijn ervaring is dat het ondernemersbestaan af en toe best eenzaam is, zeker in het begin, als je nog niet zoveel mensen kent. Daarom probeer ik zoveel mogelijk vakcollega’s om mij heen te verzamelen waar ik me fijn bij voel. Af en toe, en ook ik doe dat vooralsnog met schroom, trek ik de stoute schoenen aan en bezoek een beurs of evenement, benader een leverancier met het verzoek om wat meer uitleg over hun product of dienst, én pak het tussendoor wat laagdrempeliger aan door te connecten via LinkedIn. Dat laatste is overigens een ideale manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de interieurwereld en een bron van onderwerpen om een gesprek over aan te knopen met vakcollega’s.


Want zeg nou zelf: wat is er leuker dan sámen reizen door de wereld van interieur?


November 2022, Gerline MaaijenComments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page