top of page

Hoe pakt creative director Femke Verheuvel de marketing van het eigen merk by fonQ aan?

In dit artikel vertelt Femke Verheuvel, de Creative Director bij interieur bedrijf fonQ, hoe zij samen met het team de marketing van het eigen merk by fonQ heeft aanpakt. Wat waren belangrijke stappen en welke marketingkanalen zijn succesvol? En welke lessen heeft Femke geleerd uit de lancering van het eigen merk?


Wie is Femke Verheuvel?

Femke, nu zo'n 6,5 jaar Creative Director bij fonQ, volgde de studie Fashion Design aan het AMFI. Na haar opleiding begon ze haar carrière bij een brandingbureau voor modemerken, werkte 3 jaar als Art Director Beauty bij Philips, en maakte toen de overstap naar de interieurbranche. Daar werd ze verantwoordelijk voor de uitstraling en identiteit van het merk fonQ en by fonQ. Ze ontwikkelde meteen het nieuwe logo en de huisstijl zoals we die nu kennen van het bedrijf. fonQ staat bekend als een online woonwinkel met een breed assortiment aan mooie designmerken, zoals HAY, HKliving en Ferm living.


Welk interieurproduct heb jij gelanceerd?

"In januari 2022 lanceerden fonQ de eigen collectie onder de naam by fonQ. Hierbij moet je denken aan banken, kasten, tafels, stoelen en verlichting. In 2024 zijn hier woontextiel en accessoires aan toegevoegd."Wat waren de belangrijkste stappen in de marketing van by fonQ?


1. Onderzoek & branding

"We zijn begonnen met het positioneren van het merk: wat wordt de stijl, het prijspunt, de kwaliteit en voor welke doelgroep willen we de collectie ontwikkelen? Hierna begon ik met het bedenken van een naam, logo en de uitstraling van de collectie. We deden onderzoek naar de woonstijlen van onze doelgroep om ervoor te zorgen dat we producten lanceren die daarbij aansluiten. Ook hebben we veel data van de producten die we al verkopen van andere collecties en waar klanten naar op zoek zijn op onze site. Daarnaast werken we samen met trendanalist Mijke Konijn. Zij maakt per seizoen een presentatie in boekvorm met vier hoofdtrends, en dit nemen we mee in de keuzes voor onze collecties. We bezoeken ook beurzen die de trends vaak bevestigen, maar soms ook nieuwe inzichten bieden."


2. Campagne shoot

"De campagneshoot plannen we op het moment dat we zeker weten dat alle producten binnen zullen zijn. Deze doen we meestal op een externe locatie met een fotograaf, stylist en videograaf, en sturen dit dan zelf aan. Afgelopen jaar hebben we een campagneshoot gedaan om de najaarscollectie te introduceren. Hierin hebben we zoveel mogelijk van onze nieuwe eigen producten uitgelicht en een 360° campagne mee ontwikkeld. Dit was erg succesvol, dus dit gaan we vaker doen."3. Extra content & sfeerbeelden

"Tussendoor doen we ook kleine shoots in onze eigen studio voor extra content. Dat is erg handig, vooral als er tussendoor nog een kleine aanvulling op de collectie binnenkomt."


4. Lanceringsevenement & beurzen

"We hebben onze collectie gelanceerd tijdens een evenement voor stylisten en influencers. In onze interieurstudio hadden we settings gecreëerd met onze eigen woonproducten en samples. De stylisten mochten met een sticker hun favorieten kiezen, zodat we meteen konden zien welke producten populair waren. Ook stonden we in oktober voor het eerst op de vt wonen&design beurs."


5. Influencer marketing

"We hebben een netwerk van 8 vaste influencers waarmee we elk kwartaal een post of story plaatsen. Zij kiezen een product uit de nieuwe collectie in ruil voor mooie content en een vergoeding. Soms voegen we ook een extra influencer toe vanwege een specifieke stijl die deze persoon heeft. Daarnaast hebben we een pool aan creatives die user generated content maken, die we ontvangen via onze hashtag #fonQinhuis."Welke marketingkanalen zetten jullie in en welke zijn het meest succesvol gebleken?


"Pinterest is ons belangrijkste kanaal en het meest succesvol. Afgelopen jaar hebben we hier ook meerdere  betaalde campagnes gevoerd, die zeer goede resultaten opleverde. Daarnaast heeft Meta (Facebook & Instagram) ook een belangrijke rol. Hier werken we ook met advertenties, maar pushen ook organische posts. Ook staan we met banners op de website van vtwonen. We hebben ook getest met direct mailings en tv-advertenties, maar dit is een behoorlijke investering en het resultaat van tv is lastiger te meten.


Het is sowieso belangrijk om dezelfde content in verschillende formaten en op verschillende platformen aan te bieden. Het is effectiever om een artikel in 5 verschillende formaten aan te leveren. Zo is de kans groter dat het vaker door iemand wordt opgemerkt en daardoor blijft hangen. Denk bijvoorbeeld aan Instagram, waarbij je dezelfde content zowel in een story, als een post, als een reel plaatst. Je moet zelf ook testen wat per kanaal werkt. We houden wekelijks alle gegevens bij in een dashboard, die we analyseren. Op die manier krijg je inzicht in wat wel en niet werkt bij de doelgroep."


Wat is de belangrijkste marketingles die jij hebt geleerd?

"Welk product verkoopt goed zonder veel aandacht te krijgen? Door het product te promoten met advertenties kun je de verkoop van dat product wel 2-3 keer verhogen."


Opzoek naar nog meer marketing tips? Lees ook de succesvolle marketing verhalen en persoonlijke tips van kunstenares Milla Novo en ondernemer Sophia Tienstra van LX matten.


Heb jij podcastaflevering 116 al beluisterd? In deze aflevering bespreken wij de ontwikkelingen op social media gebied. Te gast zijn social media expert Kirsten Jassies, LinkedIn Expert Lotte de Man en Anne van Heugten van Nox Studio Interiors. Luister hier naar de podcast.Kommentarer


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page