top of page

Hoe pakt ondernemer Sophia Tienstra de marketing van haar interieurbedrijf LX MATTEN aan?

Een interieurbedrijf of een interieurproduct in de markt zetten, daar moet je strategisch slim over nadenken. Daarom neem ik jou de komende maanden mee in verschillende blogs en podcasts en ga je helpen hoe jij beter kan worden in je marketing als interieurondernemer. In het vorige artikel deelde ik alles over de marketing van de vloerkleden collectie van Mark Timo. Het artikel kan je hier lezen.


Wie is Sophia Tienstra van LX MATTEN?

In dit artikel vertelt ondernemer en het creatieve brein achter LX matten, Sophia Tienstra, alles over hoe zij de marketing aanpakt van haar interieurbedrijf. Ze studeerde Media, Informatie en Communicatie Management en deed een master Communicatiewetenschappen. Ze was al snel actief op Hyves, startte een succesvol beauty review platform en startte haar carrière bij The Voice of Holland, waarna zij artiesten ondersteunde met hun social media. Deze stap in de televisiewereld zorgde voor meer werk voor merken, artiesten en de Rijksoverheid.


Ze schreef ook voor Quote en startte in 2017 het YouTube-kanaal MommyProof.TV samen met Liza Sips en Prénatal als hoofdsponsor, waar ze met influencers video's produceerde voor A-merken. Haar passie voor interieur ontstond toen ze in 2018 ging verhuizen en verbouwen. Tijdens het inrichten was ze op zoek naar een deurmat op maat, maar vond niets waar ze echt blij van werd. Daarom startte ze in 2021 met haar interieur bedrijf LX MATTEN.


Welk product heb jij gelanceerd?

Een entreemat met mooie patronen en een luxe uitstraling die aansluit bij de kleuren van het interieur. We zijn ook bezig met de ontwikkeling van traplopers en buitenmatten. Ik verwacht dat we deze in 2024 zullen lanceren.


Wat waren jouw belangrijkste stappen om het product goed te lanceren?


1. De juiste mensen om je heen vinden

Dit is allesbepalend stap en welke het meeste tijd kost. Een producent of iemand die mijn creatieve ideeën en patronen kon vertalen naar een bestand waar de producent mee kon werken. Om deze mensen te vinden deed ik oproepjes via social media en vond zo mijn illustrator en mijn eerste medewerker. Maar ik googelde ook en ben schaamteloos in mensen gewoon te bellen en om hulp te vragen. Het komt namelijk niet op je pad als je op de bank blijft zitten.


2. Het online delen van het product

Ik heb het idee lang voor mezelf gehouden en begon het pas te delen op Instagram toen het product ook te bestellen was. Ik heb een fotoshoot van mezelf gedaan met de allereerste entreemat die ik toen al een half jaar thuis had liggen om te testen. In de webshop zag je alleen illustraties. Mensen zeiden dat ik een fotoshoot moest doen, maar achteraf was het een goede keuze om eerst alleen illustraties te gebruiken, omdat we nog best wat aanpassingen hebben moeten doen en anders al heel snel een nieuwe campagne shoot nodig gehad zouden hebben. Je hoeft niet pas te beginnen als alles perfect is; wij zijn langzaam doorontwikkeld.


3. Het product cadeau geven

Ik heb ook mensen die ik ken een product cadeau gedaan, maar ik ga geen mensen lastigvallen met de vraag 'Wil je dit hebben?' Ik kijk eerst wie enthousiast zijn over het product, complimenten geven of mij volgen en stuur dan pas een berichtje. Ik zou nooit iemand betalen om onze producten te promoten; ik wil dat mensen het delen omdat ze oprecht enthousiast zijn.


4. Benader de media

Ik heb een groot netwerk en er wordt soms gedacht dat alles mij komt aanwaaien. Maar ik ben juist nieuw in de interieurbranche. Wel ben ik erg actiegericht. Ik ben proactief met PR genereren en stuur gerust een berichtje: 'Kun je hierover schrijven?'. Dankzij mijn netwerk kon ik natuurlijk wel Quote meteen mailen na de lancering met de vraag 'Is er ruimte voor een interview?'. Een ander goed voorbeeld is dat ik bewust de redacteur van De Ondernemer toevoegde op LinkedIn; hij benaderde me voor een interview en ik wist niet dat het interview ook in de zaterdagochtendkrant van het AD zou verschijnen. Dit bleek achteraf de allergrootste mijlpaal en de webshop ontplofte haast van het aantal bezoekers.

Welke marketingkanalen zet je in en welke zijn het meest succesvol gebleken?

Ik maak gebruik van Instagram, LinkedIn, TikTok en SEA. Tot nu toe heeft zichtbaarheid op Instagram mij de meeste verkopen opgeleverd. Als ik een nieuwe story op het Instagramaccount van LX MATTEN deel, stijgt het aantal bezoekers op mijn website meteen. De kracht van mijn bedrijf ligt in het enthousiasme van onze klanten; zij zijn echt mijn merkambassadeurs en waardeer ontzettend onze community. Daarom weet ik ook zeker dat

onze buitenmat een hit gaat worden.


Wat is de belangrijkste marketingles die jij hebt geleerd?


Na een jaar zijn we begonnen met de conceptstore in de Pijp in Amsterdam, en dat was een hele goede keuze. Ik dacht: "Ik zet alles op rood, want ik geloof erin." Dit is de beste marketingkeuze geweest. Er kwam publiciteit vanwege het lanceringsevenement met vrienden en influencers, en het zorgt voor vertrouwen in de webshop, want we leveren in heel Europa. Het feit dat er een fysieke winkel is, geeft mensen een veilig gevoel en geeft ook een extra stukje merkbelevenis.


Sophia was ook te gast in onze podcast. Samen met de hoofdredacteur van Eigen Huis & Interieur. Hoe komen je interieurprojecten in de media? Luister aflevering 94 hier op onze website of op de bekende podcast kanalen!


Comments


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page