Wat was er veel te zien in Milaan tijdens Salone del Mobile! Wij hebben afgelopen week onze sneakers aangetrokken en zijn voor jou op de fiets gesprongen en dwars door Milaan gereden om alles van Milaan Design Week te zien. Wij kwamen ogen en oren te kort en hadden regelmatig FOMO omdat we online zulke toffe dingen voorbij zagen komen. De hippe wijken Brera en Isola leken soms wel ontploft zoveel mensen en ook bij Alcova waren de rijen lang maar het was het wachten meer dan waard! Naast de 10 hoogtepunten hebben wij ook de 5 interieurtrends op de beurs zelf op een rijtje gezet. Deze kun je hier lezen!
Hier kun je onze tien hoogtepunten lezen van Milaan Design Week 2023!
1. Alcova
Dit is wel de meeste spectaculaire locatie waar wij geweest zijn deze week in Milaan. Tegelijkertijd ook één van de drukste locaties tijdens Milaan Design Week. Alcova is een onafhankelijk designplatform en staat alweer voor de vijfde keer op Milaan Design Week, bedacht door Valentina Ciuffi (Studio Vedèt) en Joseph Grima (Space Caviar).
Alcova is gevestigd in de gigantische ruimtes van het voormalige slachthuis in Via Molise. Meer dan 100 onafhankelijke ontwerpers, nieuwe merken, galerieën, culturele instellingen en bedrijven zijn te zien in deze gebouwen met lege ruimtes. Ben je niet in Milaan geweest dit jaar en van plan volgend jaar te gaan? Zet Alcova op je lijst!
Bij Alcova kwamen wij onder andere Studio Thier & van Daalen tegen. Iris van Daalen & Ruben Thier delen hun fascinatie voor reflecties, kleuren en de elasticiteit van materialen. Zij zien het keer op keer als een uitdaging om deze zaken onder de knie te krijgen en te vertalen naar duurzame ontwerpen. Ze ontwerpen voor verlichting, meubels, sieraden, accessoires en unieke objecten, in opdracht van merken en labels of op eigen initiatief. Ze combineren hun gevoel voor esthetiek met verschillende technieken zoals digitale modellering en fabricage en vakmanschap om het volledige potentieel te benutten waarin innovatie en elegantie samenkomen.
2. Rossana Orlandi - "Responsibility"
Iedereen die ooit naar MDW is geweest, weet dat je zeker langs moet gaan bij de Italiaanse "good mother" Rossana Orlandi. Aan de Via Matteo Bandello is haar galerij, via een dromerige binnenplaats kom je binnen en is een geweldige plek om even uit te puffen.
Rossana Orlandi heeft de deuren geopend van haar galerie met briljante meubelontwerpen die verder gaan dan duurzaamheid in naam van 'Responsibility'. Ze zegt hierover: “Duurzaamheid is maar een slogan. Verantwoordelijk zijn betekent goed weten wat je ontwerpt, hoe je het maakt, hoe het voelt en welke materialen je kiest. Van ontwerpers verwacht ik verantwoordelijkheid, lateraal denken en materiaalinnovatie.”
Ken jij De Interieur Club Podcast al? Luister hier op onze website of op Spotify en Apple naar alle afleveringen!
3. Galerie Philia - "Desacralized"
Wat een locatie! Wij waren op het openingsfeest Galerie Philia in een magische kerk. De tentoonstelling Desacralized stond in deze 11e eeuwse kerk met werken van onder andere de Amerikaanse ontwerper Rick Owens en de Oekraïense studio Faina.
Deze internationale galerie exposeerde in de kerk sculpturen, meubels en lichtontwerpen. De tentoonstelling omvat werken van 20 internationale ontwerpers die werden gevraagd om hun persoonlijke interpretatie van het begrip desacralisatie weer te geven.
4. Maarten Baas voor G-Star RAW - "More or Less"
De Nederlandse ontwerper Maarten Baas heeft voor Milaan Design Week samengewerkt met het merk G-Star RAW om een tentoonstelling te creëren.
Ook weer op een spectaculaire locatie, de San Paolo Converso-kerk op Piazza Sant 'Eufemia. Maarten Baas toont met de tentoonstelling een indrukwekkende in spijkerbroek geklede privéjet en een eigenzinnig drieluik van kunstwerken. G-Star benaderde Baas om een serie installaties van gerecycled denim samen te stellen na het zien van zijn portfolio van provocerende projecten.
Maarten Baas staat bekend staat voor het creëren van onconventioneel, speels en humoristisch werk. Hij koos ervoor om iets te ontwerpen dat bezoekers zou doen stilstaan, nadenken en de impact van de mode voor het milieu in twijfel zou trekken.
5 Grohe Spa - "Health through water"
In Brera, toch wel onze favoriete wijk van Milaan, had Grohe een gigantische installatie neergezet op een binnenplaats van een museum.
Brera is één van de meest sfeervolle wijken van Milaan. Van oorsprong is dit een kunstenaarswijk.
Grohe, een fabrikant van sanitair voor keukens en badkamers, heeft tijdens Milaan Design Week de binnenplaats van Pinacoteca di Brera in Milaan onder handen genomen om zijn premium-submerk, genaamd Grohe Spa, onder de aandacht te brengen.
Op de binnenplaats was een groot bad gecreëerd waarin je de weerspiegelingen kon zien, waaronder een bronzen standbeeld van Napoleon en de kolommen van het museum.
6. SolidNature - "Beyond the Surface"
Ook het steenmerk Solid Nature was te vinden in de wijk Brera. Zij hadden de tentoonstelling 'Beyond The Surface'. Gelegen in de kelder van Casa Maveri, een privévilla in Brera, ben je onder de grond en in het rijk van de slaap, waarbij je langs een een reeks installaties loopt met de thema's 'Confrontation', 'Revelation ' en 'Patience' - elk met verschillende 'behandelingen, toepassingen en benaderingen van ontwerpen met natuursteen'.
Ook ontwerper Sabine Marcelis was te zien bij SolidNature. Door ELLE Decor dit jaar tijdens MDW uitgeroepen tot Designer of the Year! Dit jaar wilde Marcelis een object creëren waar bezoekers interactie mee konden hebben, dus nam ze het op zich om een buffettafel en bar te ontwerpen die centraal zouden kunnen staan tijdens de evenementen van de week.
7. Masterly - The Dutch in Milano
Masterly Milaan was natuurlijk de locatie op de woensdagavond van onze eerste netwerkborrel over de grens! En er was natuurlijk heel veel te zien op de vier verdiepingen bij het Nederlandse Paviljoen naast de Duomo.
Het Palazzo dei Giureconsulti fungeerde als nieuw decor voor de collecties van meer dan tachtig Nederlandse ontwerpers en bedrijven. Curator van Masterly Nicole Uniquole was onlangs ook te gast in onze podcast in aflevering 69.
Tijdens onze netwerkborrel werd een award uitgereikt aan één van de deelnemers van Masterly Milano. De Interieur Club X Masterly Milano Award 2023 ging dit jaar naar Studio Vocum. Deze nog jonge studio bestaat uit keramiekkunstenaar Pierluigi Pompei en akoesticus Adam Foxwell. Het product wat zij tijdens Masterly – The Dutch in Milano presenteren versmelt kleur en geluid in een luidspreker-als-design-object.
Foto 1: Amber bijzettafel door Nancy Toreele
Foto 2: The Onda door Kees Marcelis
Foto 3: Flow Wall Desk door Robert van Embricqs
8. Isola Design Gallery
Uiteraard konden wij de hippe wijk Isola niet overslaan. Isola was vroeger een arbeiderswijk en als je nu opzoek bent naar een leuke bar of een goed restaurant dan moet je hier zijn. Wij bezochten onder andere de Isola Design Gallery. Onderdeel van deze tentoonstelling is The Dutch Corner, samengesteld door curator en designer Wisse Trooster.
Foto 1: Marshmallow door Paul Ketz, Norigae floor light door Wknd Lab en "Drop" bijzettafel door Idaaf Architects
Foto 2: Onder andere Colour Shift Panel Round door Rive Roshan, Elements door Studio Zoran Strijbosch, Aperture van Stijn van Ardenne en Lucas Zito en Moos door Jens van Deursen
De tentoonstelling toonden werken die zich richten op; verzamelobjecten die een verhaal vertellen, aanpasbare stukken die een ervaring bieden, en eigentijdse producten die zijn geïnspireerd op verschillende gebieden van het leven.
Foto 1: Onder andere Spine Mirror door Sander Nevejans en design watervaten door Emmie Massias Studio
Foto 2: Sisu light sculptures van Studio Rik ten Velden
Foto 3: Waves door Taftique
9. Gubi - "Beyond the Beetle"
Tijdens Milan Design Week 2023 brengt Gubi met een tentoonstelling, samengesteld door Marco Sammicheli, een eerbetoon aan tien jarig bestaan van de Beetle-stoel.
Er waren tien verschillende interpretaties van de stoel te zien. Van vliegende Beetles, een stenen Beetle tot een sound kunstwerk en een prinsessen troon. Wat een feestje!
Daarnaast presenteerde Gubi zijn buitencollectie op deze droomlocatie 'Bagni Misteriosi' (De Mysterieuze Baden), het maakt deel uitmaakt van het artistieke en historische erfgoed van de stad Milaan, gelegen in de levendige wijk Porta Romana van de stad.
10. Byborre - "Elephant in the room"
Het Nederlandse textieldesignmerk ByBorre presenteerde in het Castello Sforzesco een interactieve tentoonstelling die bezoekers onderdompelt in het textielcreatieproces. Borre Akkersdijk was ook te horen in onze podcast in aflevering 46 over GLUE Amsterdam.
Textielkoning Borre Akkersdijk produceert zijn verantwoorde, technisch hoogstaande stoffen alleen op basis van de vraag. En die vraag is er; internationale klanten als Adidas, Natuzzi en BMW klopten al bij hem aan.
The Elephant in the Room heeft tot doel inzicht te geven in de textielindustrie en nieuwe duurzame, verantwoorde en ethische processen te verkennen die in toeleveringsketens kunnen worden geïntroduceerd. De tentoonstelling was een samenwerking met onder andere de meubelbedrijven Lensvelt, Montis en Arco.
Design District Rotterdam
Ook zin om binnenkort een beurs te bezoeken? In mei is Design District Rotterdam het vakevenement voor interieurprofessionals en wij mogen gratis kaartjes weggeven! Via deze link krijg je gratis toegang. Tot dan!