top of page

Hoe ontwerp je een product en waar haal je inspiratie vandaan?

The word is out! Afgelopen maanden is Mark Timo druk bezig geweest om een eigen vloerkledencollectie te ontwerpen. "Superspannend om in september eigen werk te lanceren samen met MOMO rugs. Achteraf had ik niet gedacht dat er zoveel tijd in zou gaan zitten. Ik weet dat er veel interieurprofessionals ook de droom hebben om zelf een interieurproduct te ontwerpen, daarom neem ik jullie komende maanden mee in het hele proces. Waar haal je inspiratie vandaan voor een product ontwerp, waar moet je zakelijk aan denken maar ook wat komt er bij een fotoshoot kijken?" aldus Mark Timo.


Mark Timo X MOMO rugs

Komende maanden houden wij jou op de hoogte van het hele proces van het ontwerp naar de lancering in september. Welke zakelijke afspraken maak je? Hoe kom je tot een goed ontwerp?

Mark Timo MOMO rugs

Hoe ontwerp je een product en waar haal je inspiratie vandaan?

Begin dit jaar lanceerde Marie-Gon en Elvire ieder een eigen vloerkledencollectie bij de Vloerkledenwinkel. Hoe het zo gekomen is? En waar haalden zij inspiratie vandaan voor deze ontwerpen? Ontwerper Elvire Rombouts neemt je mee in haar proces van haar allereerste collectie!


Voorliefde voor textiel


Toen ik in 2020 voor mezelf begon als interieurontwerper bleek al snel mijn voorliefde voor het vloerkleed: het zorgt voor comfort, betere akoestiek, het zorgt dat alles in je interieur samenkomt: er ontstaat eenheid. Door een vloerkleed kun je de stijl van je interieur nog eens extra onderstrepen. En wat een mooie vloerkleden kom ik overal tegen. De laatste jaren zie je zo’n verscheidenheid aan kleden; een heel verschil met “vroeguh”.


Het leek mij ontzettend leuk om zelf dessins te ontwerpen en aan de slag te gaan met kleuren en materialen. Zeker ook omdat er zoveel mogelijk is, vond ik het een uitdaging om te kijken wat ik zelf zou ontwerpen.


Zou je ook graag een interieurobject, accessoire of meubel willen ontwerpen? Een mooi startpunt is om na te gaan van welk product of materiaal jouw hart sneller gaat kloppen. Of wellicht ben je op zoek naar een bepaald item dat net niet op de markt is of met een andere kleurencombinatie heel gaaf zou zijn.


Elvire Rombouts
Fotocredits Nadia Bozic

Wie niet waagt, blijft maagd


Onder het motto: ‘Wie niet waagt, blijft maagd’, heb ik de Vloerkledenwinkel gevraagd of ik samen met collega ontwerper Marie-Gon een collectie vloerkleden mocht ontwerpen. Dat idee werd met open armen ontvangen door de eigenaar Michiel en zijn vader Evert Kroon. En zo geschiedde.


Het is heel lastig om vanuit het niets een design op de markt te brengen. Vandaar dat deze ingang perfect voor ons was: er was al een hoop kennis aanwezig in het bedrijf en we hoefden zo niet op alle gebieden het wiel uit te vinden en konden ons concentreren op het ontwerpproces.


Oh ooh, onze interieurstijlen wijken af


Leuk zo’n opdracht, maar waar begin je? Zoals met het inrichten van een interieur zijn we gestart met moodboards per thema. En wat bleek? Onze stijlen lagen mijlenver uit elkaar (dat wisten we natuurlijk al wel een beetje, maar toch). Marie-Gon met een kleurenexplosie en spannende patronen en ik met meer ingetogen kleuren, zachte vormen en 3D-effect. We besloten daarom om eerst apart van elkaar kleden te ontwerpen.


Moodboard Marie-Gon

Moodboard Marie-Gon

Moodboard Elvire

Moodboard Elvire

Op onderzoek uit in India


Marie-Gon woont het grootste gedeelte van het jaar in India, voor haar de uitgelezen kans om een kijkje te nemen bij de familiebedrijven die een gedeelte van de vloerkleden voor de Vloerkledenwinkel maken. Want het is geen massaproductie: ieder kleed wordt handgemaakt, de wol gesponnen en op kleur gebracht en het ontwerp wordt op ieder puntje kleur nauwkeurig getuft of geweven. Wat een ambacht en wat een werk. Nuttige inspiratie en kennis voor ons op het gebied van technieken, kleuren en mogelijkheden. Een materiaal spreekt meer tot de verbeelding als je de achtergronden kent en de verschillende technieken door je handen hebt laten gaan. Neem dus een duik in de wereld van wat je wil gaan ontwerpen.

Vloerkleed India

Waar haal je inspiratie vandaan voor een vloerkleed?


Zelf haal ik mijn inspiratie uit dingen die ik tegenkom op beurzen, winkels, bijzondere interieurs van restaurants waarvan ik onder de indruk ben of bijvoorbeeld mooie reizen. Zoals de Milaan Design Beurs, maar ook dichter bij huis, vind ik de Dutch Design Week en Object Rotterdam altijd heel inspirerend, een tentoonstelling bij een museum of gallery of gewoon een leuk winkeltje met een bijzondere sfeer.


En het is ook weer niet zo dat ik er bewust naar op zoek ben. Soms is het een bepaalde vorm, sfeer of kleurencombinatie die ik tegenkom die blijft hangen of een vormentaal die me opvalt en ik steeds vaker tegenkom. Dus heel cliché: mijn inspiratie zit in alles wat ik tegenkom.


Je laten inspireren is overigens iets anders dan kopiëren. Je ontkomt er niet aan dat er al heel veel is ontworpen. Prima om je daardoor te laten inspireren, maar zorg ervoor dat je product een eigen uitstraling heeft.

materiaal keuze

Hoe kies je het juiste materiaal en de juiste kleuren voor je vloerkledencollectie?


Best moeilijk kleuren communiceren met een atelier in India. Het moet maar net zo uitpakken als je in gedachten had. En zoals echte ontwerpers betaamt, hadden we natuurlijk niet genoeg aan een klein koffertje stalen. Lang leve de Pantone kleurenwaaier. En met kleuren als Creme Brûlée en Banana Crepe kun je natuurlijk niet de mist in gaan.


Spannend als de eerste kleden binnenkomen. De meeste waren verrassend genoeg meteen goed. En bij enkele moest het een tint anders of een aangepaste vorm.

ontstaan vloerkleed


#82: Je eigen interieurproducten ontwerpen?

In podcast #82 vertelde Marie-Gon en Elise Luttik al over het ontwerpen van interieurproducten. Luister hier naar deze aflevering.

De Interieur Club Podcast

Commentaires


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page